Köpeklerde Panik Atak Olur mu?

Köpeklerde panik atak sık görülen bir sorun değildir. Her köpeğin kendine özgü bir karakteri vardır ve bu iyi bir şeydir! Biz insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de az çok korkan vardır. Aşırı derecede güçlü bir korku davranışı sergileyen dört ayaklı arkadaşlarımız geçmişte genellikle kötü bir deneyim yaşamışlardır. Ne yazık ki, bu genellikle hayvan barınaklarından köpekler için geçerlidir. Ama köpeğinizin korkmuş bir köpek olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşaretler nelerdir ve köpek panik atak yaşarsa ne yapmalı? Bu yazıda, bu konu hakkında detaylıca bilgi alabilirsiniz.

Bir köpek neden korkar ve panik atak geçirir? Bunun için hangi tetikleyiciler var?

Korku, evrimin bir armağanıdır çünkü korkmak temel bir içgüdüdür. Korku, tehlikeleri fark etmeye ve onlardan kaçınmaya yardımcı olur. Dolayısıyla yararlı bir koruyucu işlevi vardır. Anksiyete, yalnızca hem köpeklerin hem de insanların yaşam kalitesi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu zaman bir soruna dönüşür.

Bu aşamaya gelinirse, anksiyete bozukluklarından söz edilir. İnsanlarda olduğu gibi, bunun tetikleyicileri sonsuz çeşitlidir. Yükseklik korkusu, patlama sesleri, ateş veya gerginlik, köpeklerde insanlarda olduğu kadar yaygındır. Sözde temel korkular arasındadırlar ve genetik olarak demirlidirler. Sonra kötü deneyimlerden kaynaklanan korkular var. Arı sokması arı korkusunu tetikleyebilir – suistimal insanlardan korkmayı tetikleyebilir. Yani “korkan bir köpek” diye bir şey yoktur. Çoğu zaman, köpeklerde korkunun tetikleyicisini bulmak bile dedektiflik becerisi gerektirir.

Köpeğin Herhangi Bir Tanınabilir Korku Belirtisi Var mı?

Korkmuş ve panik atak geçiren köpekler genellikle şu belirtileri gösterir:

  • Titreme, salya ve nefes nefese
  • Geniş açıkgözler ve büyük öğrenciler
  • Kuyruk içeri çekilir, muhtemelen göbeğin altına sıkıştırılır
  • Ağzın kulakları ve köşeleri geriye dönük
  • Arkada ağırlık merkezi olan sert duruş
  • Köpekler daha sözde sakinleştirici sinyaller gösterir – köpeklerin sakinleştirici sinyalleri

Aşağıdaki davranışsal tepkiler,  ‘korku’ duygusu ile ilişkilidir:

  • Donmak
  • Kaçmak
  • Kavga
  • Takılmak

Ayrıca korkunun  4 “F’si” olarak bilinirler. Donma, kaçma ve boyun eğme, korkmuş bir köpekle hemen ilişkilendirilir. Öte yandan, yaşamı korkusuyla saldırırsa, abartılı saldırgan davranış veya sıklıkla teşhis edilen baskınlık davranışı sıklıkla varsayılır ve saldırıyı önlemek için yıkıcı eğitim önlemleri alınır. Korku üzerinde çalışılmalar yapılmalıdır. Korku içinde davranış olarak dalga geçmek pek fark edilmez. Bu davranışı çoğu zaman korkan insanlarda buluruz. Belirsizlik komik sözlerle örtülmektedirler.

Köpek Paniğe Kapılırsa Ne Yapmalıyım?

Panik bozukluğu, belirli tetikleyicilerle sınırlı olmayan ve onları öngörülemez hale getiren ani ve tekrarlayan şiddetli anksiyete ataklarıdır. Panik atak aniden başlar ve ortalama 30 dakika sürer. Bu süre zarfında köpeğe yaklaşılamaz. Sadece “orada” olabilir ve köpeğin kendisine veya başkalarına zarar vermediğini görebilirsiniz. Panik atak sırasında bir köpeğe dokunursanız, sahibini ısırabilir.

Yine, insanlarla karşılaştırma yapılabilir. Boğulan bir kişi cankurtarana saldırabilmektedir. Köpeği tasma ve koşum takımı ile sabitlemek burada en yüksek önceliğe sahiptir. Bu durumda bir köpek kaybolursa, bir GPS izleyici hayat kurtarabilir.

Köpeklerde Akut anksiyete için hangi çözümler var?

Korkuya ancak korktuğunuzda kafanızda ve bedeninizde gerçekte ne olduğunu anlarsanız erişebilirsiniz. Ancak korkuyu anladığınızda eğitim fikirleri geliştirebilirsiniz ve bunlar tıpkı köpeğin korkusu kadar bireyseldir. Sorunu bir düğmeye basarak çözen patent tarifi veya nihai yöntem yoktur. Korkmuş köpek terapisi zaman, yaratıcılık, sabır ve empati gerektirir.

Diğer insanlarla uğraşırken, köpeğinize sarı bir fular takmanızı tavsiye ederiz, çünkü bu onları rahatlatacak ve güven duygusunu oluşturacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap