Köpeklerde Doğum Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde Doğum Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer

Köpeklerde doğumdan sonra birkaç hafta boyunca kanama devam edebilir. Köpeklerde doğum sonrası kanama 3 hafta sürdüğünde normal bir doğum olduğu anlaşılır. Bazı durumlarda kanama doğal olarak kendiliğinden geçmez. Doğum sonrası kanama haftalarca veya aylarca sürebilir.

Kanamanın durmadığı bu vakalarda oksitosin ve antibiyotikler hiçbir fayda sağlamaz. Bu kanamadan etkilenen köpekler kanama anemiye neden olacak kadar ilerlemediği sürece hiçbir sorun görülmez. Köpekte hastalık veya halsizlik belirtileri görülmez.

Köpeğin Plasentasının Tutulduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpekte doğumdan sonra plasenta kalması riskli bir durumdur. Doğum gerçekleştikten 24 saat sonra veya daha uzun süreler vajinadan akıntı gelmesi buna işaret eder. Bu vajinal akınt yeşilimsi ve koyu bir renkte olur.

Köpekte bazı belirtiler plasenta kaldığının göstergesidir. Bunlar:

  • Depresyona girme
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Yüksek ateş
  • Letarji
  • İştah kaybı ve moralsizlik
  • Yavruların ihmal edilmesi gibi nedenlerle kendisini gösterir. Köpekte plasenta kalması bu tür sorunları beraberinde getirdiği için hem anne hem de yavru köpeklerin sağlığı tehlikeye girer. Bu durumun yaşanmaması için belirtiler görüldüğünde veteriner hekime başvurulmalıdır.

Doğum Yapan Köpek Ne Zaman Yıkanmalıdır?

Anne köpek doğum esnasında kirlendiği için temizlenme ihtiyacı duyar. Özellikle evde bakılan köpeklerde bu durum daha hassastır. Bu nedenle köpek sahipleri doğum yapan köpeklerini yıkamak için 2-5 gün beklemelidir.

Süre geçtikten sonra köpek yıkandığında yıkama süresi olabildiğince kısa tutulmalıdır.

Doğumdan 40 Gün Sonra Kanama Sürer Mi?

Köpeklerde doğum sonrası kanama 40 gün sürebilir. Bu doğal bir döngüdür. Kanama normal olarak 24 ile 36 gün arasında sürer. Bu durum Fletcher ve diğer köpekler için geçerlidir.  Lochia türü köpekte kanama daha uzun sürerse köpek sahibi endişelenmemelidir.

Köpek Doğum Yaptıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde doğum yaptıktan sonra birtakım sağlık sorunları görülebilir. Bu sağlık sorunları doğumdan birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Bu sağlık sorunları çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtilerden bir tanesi bile görüldüğünde veterinere gidilmelidir.

  • Yüksek ateş
  • Köpeğin vajinasında kötü kokan bir akıntı
  • Olaylara ve kişilere kayıtsız kalma durumu
  • İştah kaybı ve kusma
  • Yavrulara gereken ilginin verilmemesi
  • Köpeğin memelerinde üretilen sütte azalma gibi nedenler ile ortaya çıkar. Bu belirtilere dikkat edilmediğinde ileride daha büyük sorunlar ile karşılaşılabilir.

Doğum Sonrası Köpek Beslenmesi

Doğum sonrası emziren köpek daha çok besin ihtiyacı duyar. Bunu karşılamak için köpeğe yeteri kadar dengeli ve sağlıklı besinler verilmelidir. Özellikle katkı maddesi içermeyen ve besin değeri bakımından yüksek mamalar verilmelidir.

  • Yavru köpek maması ile beslenmesi daha doğru olur. Yavru köpek mamaları diğer mamalara göre daha besleyicidir.
  • Öğün başına verilen yemek miktarında herhangi bir değişiklik yapmadan gün içindeki öğünlerin artırılması gerekir.
  • Köpeğin istediği gibi ve özgürce beslenmesi sağlanmalı ve gün boyunca kuru mamaya kolay ulaşımı sağlanmalıdır.

Tutulan Plasenta Kendi Kendine Çıkabilir Mi?

Köpeklerde tutulan plasenta doğumdan sonra kendi kendine çıkabildiği gibi çıkmama eğilimi de gösterebilir. Köpeklerde plasenta doğumdan sonra 24 ile 48 saat içerisinde dışkı ile beraber dışarı çıkar. Bu süreçle beraber köpeklerde kanama da görülür.

Köpek Doğum Yaptıktan Sonra Siyah Akıntı Normal Midir?

Köpek doğum yaptıktan sonra siyah akıntı olması normaldir. Doğumdan sonra dinlenme sürecine geçen köpek bu durumdan oldukça hoşnut olur. Köpek dinlenme halinde yavrular ile ilgilenme eğilimi gösterir.

Köpekte doğumdan sonra oluşan akıntının normal rengi yeşilimsi- siyah rengindedir. Köpeğin dinlenme ve kasılmaları da iyi bir şekilde gözlenmelidir. Kasılmalar bir saatten fazla sürdüğünde sorun olduğu bilinir.

Dinlenme hali ise 4 saatten fazla sürdüğünde bir sorun olduğu bilinmeli ve derhal veteriner yardımı alınmalıdır.

Doğum Sonrası Kanama Durup Tekrar Başlayabilir Mi?

Doğumdan sonra kanama durup tekrar başlayabilir. Bu kanama genellikle durmaz. Ancak durup tekrardan kanama olursa da bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bazı durumlarda doğumdan birkaç gün sonra görülen parlak akıntılar tekrar görülebilir.

Doğumdan Sonra Dikişler Ne Zaman Çözülür?

Köpeklerde doğum bittikten sonra veteriner yırtık alanı diker. Bu dikişler 1-2 hafta içinde kendiliğinden erir. Eriyen bu dikişlerin sökülmesine gerek yoktur. Bunun yerine sadece yaralı bölgenin temiz tutulması sağlanmalıdır.

Dikişlerin bir süre sonra olmadığı gözlenecek ve eğer hijyenik pet kullanıldıysa pette dikiş parçaları görülecektir.

Köpeğin Doğum Anında Neler Yapılmalıdır?

Köpekler doğum esnasında diğer canlılar gibi oldukça zorlanırlar. Ortalama 4 yavru doğuran köpeklerde bu doğum zamana yayıldığı için uzun süre acı çektiği görülür. Doğum esnasında köpek rahat bir yere konumlandırılmalıdır.

Özellikle duygusal hayvanlar olan köpekler doğumda yalnız kalmak istemezler. Bu bakımdan veteriner veya köpek sahibi köpeğin yanında olduğunu ona hissettirmeli ve sevgi göstermelidir.

Doğum gerçekleştikten sonra hem anne hem de yavru köpeklerin sağlığı düşünülmelidir. Özellikle yavrular yeni doğduklarında üşümeye başlarlar. Yavruların bundan kötü etkilenmemesi için ortam sıcaklığı ve neminin iyi ayarlanması gerekir.

Yavru köpekler vücut ısısını kaybedince susama eğilimi gösterirler. Bu durum içinde doğum ortamının sağlıklı bir şekilde nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Köpeklerde doğuma bağlı oluşan kanamalar için de hijyenik petler alınmalıdır.

Köpeklerde kanama pet ile kontrol altına alınarak ortamın temizliği sağlanmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İstenmeyen Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap