Köpeklerde İstenmeyen Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Köpeklerde istenmeyen gebelik sonlandırma, dişi köpek sahiplerinin merak ettiği konuların başında gelir. Köpeklerdeki gebeliğin sonlandırılmak istenmesinin sebepleri arasında farklı cinsteki köpeklerin, çiftleşmesiyle doğacak olan fiziksel kusurlar gelir.

Farklı köpek cinslerinin çiftleşmesi bazı genetik sıkıntılar doğurabilir. Bu genetik sıkıntılar genellikle hayati tehlike taşımaktadır. Bazı durumlarda da dişi köpekte olan bulaşıcı bir hastalık varsa, bu hastalık yavrulara da geçer. Bu durumda da gebelik sonlandırmaya başvurulabilir.

Köpeklerde kızgınlık dönemi yaklaşık olarak bir hafta ya da on gün sürmektedir. Köpeklerde istenmeyen gebeliğin sonlandırılması, köpeğin ömrü boyunca gebe kalmasını engelleyebileceği gibi tekrar hamile kalmasını da kolaylaştırabilir.

Gebelik sonlandırma işlemine gerek kalmaması için, köpeklerin hamileliğinin önüne geçilmesi gerekir. Bunun için de birçok yöntem kullanılır.

Köpeklerde istenmeyen gebelik durumlarının olmaması için en çok tavsiye edilen yöntem, köpeklerin kısırlaştırılmasıdır. Genel olarak hayvanlarda kürtaj, zaruri durumlar olmadığı sürece kaçınılması gereken bir durumdur. Köpeğin fiziksel ve ruhsal durumu açısından büyük tehlike arz eder.

Bu gibi durumlara maruz kalmamak için, çiftleşme öncesinde gerekli olan tüm tedbirlerin alınması gerekir.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde hamilelik belirtileri, birden çok şekilde kendini gösterebilir. Köpeklerde erken dönem ve geç dönem hamilelik belirtileri ayrı ayrı incelenmelidir.

Köpeklerde erken hamilelik belirtileri arasında sabah bulantılarına rastlanır. Bunun sebebi vücuttaki hormonların değişmesidir. Yorgunluk, bitkinlik, iştahta azalma ve kusma bu dönemde görülen belirtiler arasındadır. Bu dönemde beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Aynı zamanda köpeklerde şeffaf bir vajinal akıntı da meydana gelir.

Köpeğin hamile olduğundan şüphelenilen durumlarda, bir veteriner kliniği ziyaret edilerek uzman veteriner hekimden destek alınması gerekir. Gebelik istenen bir gebelikse, veteriner hekim bir program hazırlayacak ve yapılması gerekenleri paylaşacaktır.

Köpekler hamileliklerinin ikinci ayından itibaren, gebeliklerini çok daha fazla belli ederler. Bu dönem erken gebelik belirtilerinin bittiği dönemdir. Bu dönemde köpeklerin meme uçlarında koyulaşma ve büyüme görülür. Doğumun yaklaşmasından dolayı memelerinden süt sızması da teşhis edilir. İlerleyen günlerde ise karın git gide büyür ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Ayrıca bu dönemde köpeklerde, huysuzluk ileri derecede görülür.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Nedir?

Köpeklerde yalancı gebelik, kızışma döneminden sonra meydana gelir ve vücutta birçok hormonel değişikliklere yol açar. Dişi köpekler hem fiziksel hem de ruhsal anlamda, hamileymiş gibi tavırlar sergiler. Hatta dışarıdan bakıldığı zaman bu köpekler hamile zannedilir.

Bu durum kızgınlığa girdikten iki ay sonra ortaya çıkar ve bir ay sonra kendi kendine geçer. Bu durum hemen hemen kısır olmayan her köpekte bir kere de olsa görülür.

Köpekler yalancı gebelik yaşadıklarında yuva yapma istekleri artar ve bununla birlikte eşelenmeye başlarlar. Yalancı gebelik yaşayan köpekler bu dönemde aşırı saldırgan olur. Bu nedenden dolayı çok dikkat edilmesi gerekir. Yalancı gebelik yaşayan köpeklerin karınları hamile karnı gibi şişer. Hatta göğüslerinde büyüme görülür. Bazen göğüslerden süt gelmesi bile mümkündür. Bu gibi durumlarda uzman bir veterinerden konuyla ilgili destek alınmalıdır.

Köpeklerde Doğum Kontrol Nasıl Uygulanır?

Köpeklerde doğum kontrol, insanlardaki doğum kontrol yöntemleriyle çok fazla benzerlik gösterir. Bu yöntemler aynı insanlarda olduğu gibi her zaman işe yaramaz. Köpeklerde istenmeyen gebelik durumunun önlenmesi için, haplar ve enjeksiyonlar kullanılır. Bu hap ve enjeksiyonlar çiftleşmeden önce ya da sonra kullanılır ve yumurtlamayı ve döllenmeyi engeller.

Bazı ilaçlar enjeksiyon şeklinde değil, direk olarak damar yoluyla uygulanır. Fakat doğum kontrol yöntemlerinden en etkili olanı enjeksiyonlardır. Enjeksiyonlar, doğru oranda ilaç alımını kontrol altına alır. Kullanılan doğum kontrol hapları çok fazla tercih edilmez. Bunun sebebi ise enjeksiyonlar kadar garanti olmamasıdır. Çünkü köpekler hapları tükürebilir ya da yuttuktan sonra kusabilir. Bu nedenden dolayı da çok fazla tercih edilmez.

Köpeklerde Hamileliğin Önlenmesi Nasıl Olur?

Köpeklerde hamileliğin önlenmesi için, dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur. Köpeklerin hamile kalması istenmiyorsa, erkek köpeklerle etkileşimlerine dikkat etmek gerekir. Köpeklerle dışarıya çıkıldığı zaman, göz önünden ayrılmamalı ve tasmaları çıkarılarak dolaşmalarına izin verilmemelidir.

Kızgınlık dönemlerinde dişi köpeklerin diğer köpeklerle olan etkileşimlerinin azaltılması, mümkün olduğunca dışarıda geçirilen zamanın kısıtlanması gerekir. Bir evin içerisinde dişi ve erkek olmak üzere farklı iki köpek bulunuyorsa, kızgınlık dönemlerinde mutlaka ayrı ayrı bakılmaları gerekir.

Dişi köpeklerin hamile kalmaması için, insanların kullanmış oldukları gibi doğum kontrol ilaçları kullanmaları mümkündür. Veteriner hekim kontrolünde, hamile kalması istenmeyen köpekler bu ilaçları da kullanabilir.

Tüm bunların yanı sıra dişi köpeklerde hamileliği önlemek için kısırlaştırma yapılması gerekir. Böylelikle dişi köpekler ömür boyu hamile kalmaz.

Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları, şu şekilde sıralanır;

  • Köpeklerde yapılan kısırlaştırma işlemi, vücudu koruma altına alarak birçok hastalığı önler.
  • Davranış bozuklarını önler ya da mevcut davranış bozukluklarını iyileştirir.
  • Sokak hayvanlarının sayısının artmasını engeller.
  • Kısırlaştırma hem dişi köpeklerde hem de erkek köpeklerde sosyalleşmeyi kolaylaştırır ve onların daha uysal olmalarını sağlar.
  • Kısırlaştırılmış köpeklerin eğitilmesi çok daha kolay olur.

Köpeklerde istenmeyen gebelik önlenmesinde de kısırlaştırmanın büyük bir önemi vardır. Kısırlaştırılmış olan dişi köpekler, hayatları boyunca üreme gerçekleştiremez. En etkili ve sağlıklı doğum kontrol yöntemlerinden birisi kısırlaştırmadır. Bu sayede hayvan vücudu ilaçlara maruz kalarak zarar görmez ve bu şekilde istenmeyen gebelikler önlenmiş olur.

Ayrıca Bakınız: Köpek Havlaması Nasıl Azaltılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap