Köpekteki Pire Nasıl Temizlenir?

Köpekteki Pire Nasıl Temizlenir

Köpekteki pire nasıl temizlendiği hayvan sağlığı için büyük önem taşır. Pire, köpeklerde sıkça rastlanan ve çok rahatsız edici olabilecek bir parazittir. Pireler, köpeklerin vücutlarında yaşayarak, kan emerek beslenirler ve böylece köpekleri zayıflatırlar. Köpeklerde pirelerin temizlenmesi, sağlıklı bir köpek için çok önemlidir. Köpekteki pirelerin nasıl temizleneceğini bilmek, köpeklerin sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olur ve aynı zamanda evde veya dışarıda yayılmalarını önler.

Köpekteki Pire İçin Temizlenme Aşamaları Nelerdir?

Köpekteki pirelerin temizlenmesinin aşamaları olarak, ilk aşama; bir veteriner hekime danışılması önerilir. Veteriner hekim, pirelerin hangi tür olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini belirleyebilecektir. Pirelerin temizlenmesi için kullanılabilecek ürünler arasında, pire ilaçları ve pire kovucu köpek tüy bakım ürünleri bulunur. Bu ürünler, pireleri öldürür veya kovar, böylece köpeklerdeki pirelerin sayısı azaltılır. Pirelerin temizlenmesi için belirli sırada adımlar takip edilmelidir:

  • Köpeğin yıkanması: Köpeğinizi pirelerden arındırmak için, onu ılık suyla yıkayın. Bu aşamada veteriner tavsiyesine bağlı kalarak kimyasal olan ya da kimyasal olmayan pire kovucu ilaç ve şampuan kullanılmalıdır. Bu, pirelerin cildinizdeki tüylerinden ve derisinden çıkmasına yardımcı olur. Köpeğinizin tüylerini taramak için de tüy tarama fırçası kullanın.
  • Ev ve çevre temizliği: Pirelerin yumurtaları sadece köpek üzerinde değil, evin içerisindeki eşyalar (çarşaf, yatak, havlu vb.) üzerinde de bulunabilir. Bu nedenle, eve ait eşyaların temizliği de önem taşımaktadır. Özellikle, köpeğin yatak yaptığı yerlerin, oyunlarının ve yiyeceklerinin verildiği yerlerin iyice temizlenmesi gerekir. Ayrıca, köpeğin tüylerinde kalan pire yumurtalarını çıkarmak için evin  sık sık süpürülmesi ve süpürge torbasının temizliğin hemen ardından evden çıkarılması gerekmektedir. 
  • Köpeğin periyodik olarak taranması: Pirelerin tekrar ortaya çıkma riskini azaltmak için, köpeğin düzenli olarak taranması, kontrolünün yaptırılması gerekir.

Köpekte Pire Tespit Edilmeden Önce Hangi Tedbirler Alınabilir?

Köpekteteki pire tespit edilmeden önce tedbirli davranmak hem ev sakinlerinin hem de köpeğin sağlığı açısından önem taşır. Eve köpek ile ya da köpeksiz giren ve yerleşen pirenin tamamen temizlenmesi yaklaşık olarak 2-3 ayı bulur. Bu nedenle köpek sahipleri, köpeklerine pire bulaşmadan önce bazı adımları takip etmelidir:

  • Evin temizliğinden bir adım önce ilk olarak köpek sahiplerinin, köpeklerini güvendikleri bir veterinere düzenli şekilde götürerek rutin kontrollerini aksatmaması gerekir. Bu konuda rutin kontrollerin arasında köpek sahibinin, köpeğin nerelerde dolaştığı bilgisine sahip olması ve köpeğinin pire kaptığına dair belirtileri gösterip göstermediği konusunda dikkatli olmalıdır.
  • Evdeki çarşaf, örtüler sık sık, sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır.
  • Evde belirli rutin aralıklarla, bir profesyonel ekip tarafından pire ilaçlaması yapılmalıdır.
  • Evin özellikle yerde bulunan parke, halı gibi yüzeylerin sıklıkla süpürülmesi gerekir.

Köpekteki Pire İnsana Geçer mi?

Köpek piresi insana geçer mi sorusuna uzmanlardan gelen yanıt; evettir. Evet, köpek piresi (Ctenocephalides canis) insanlara da geçebilir. Köpek piresi, köpeklerin üzerinde yaşadığı süre kadar insan derisi ve saçı üzerinde yaşamını sürdüremez ancak bu pirenin insana bulaşmayacağı anlamına gelmez. Köpek piresi, insanların ciltlerinde ısırık yaparak cilt enfeksiyonlarına neden olabilir ve ayrıca insanların sağlık durumunu olumsuz etkileyebilecek birkaç farklı hastalık bakterisi taşıyabilir. Köpek piresi insanlara geçtiğinde, genellikle köpeklerle temas edildiğinde veya köpeklerin bulunduğu ortamlarda (örneğin evler veya parklar) geçiş gerçekleşir. Köpek piresi insanlara geçtiğinde, insanların ciltlerinde ısırık yaparak cilt enfeksiyonlarına neden olabilir ve ayrıca insanların sağlık durumunu olumsuz etkileyebilecek birkaç farklı hastalık bakterisi taşıyabilir. Bu risklerin var olması ise köpekte pirenin nasıl temizlenmesi  gerektiğinin öğrenilmesi konusunda önemini artırır.

Pire Köpeklerde Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Pireler, köpeklerde sağlık sorununa sebep olabilirler. Aşağıda pirelerin köpeklerde sebep olabileceği bazı hastalıkların bir listesi verilmiştir:

  • Deri enfeksiyonları: Pireler, köpeklerin ciltlerinde ısırık yaparak deri enfeksiyonlarına neden olabilirler. Deri enfeksiyonları, ciltte kaşıntı, kızarıklık veya döküntüler oluşmasına neden olur ve köpeklerin sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.
  • Anemi: Pireler, köpeklerin kanını emerek anemiye neden olabilirler. Anemi, köpeklerin vücutlarında yeterli miktarda oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmaması durumudur ve köpeklerin sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.
  • Tüy kaybı: Pireler, köpeklerin tüylerinde yaşayarak tüy kaybına neden olabilirler. Tüy kaybı, köpeklerin tüylerinin dökülmesine veya dökülmesinin azalmasına neden olur ve köpeklerin sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.
  • İştahsızlık ve kilo kaybı: Pireler, köpeklerin iştahsızlığını azaltarak kilo kaybına neden olabilirler. Bu, köpeklerin sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir ve özellikle çocuk köpekler ve yaşlı köpekler için risk oluşturabilir.
  • Köpeklerde pirelerin sebep olduğu diğer sağlık sorunları arasında, tüy yumağı oluşumu ve güçsüzlük ve aşırı sıklıkla kaşınma isteği gibi sorunlar bulunur. Bu nedenle, pirelerin köpeklerde yaşamasına izin vermemek ve köpeklerin pirelerden arındırılmış bir ortamda tutulması önemlidir.

Köpekte Pirenin Varlığı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde pirenin varlığı genellikle aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  • Köpeklerin tüyleri dökülür ve cildi kızarır.
  • Köpeklerin ciltlerinde şişlik ve kaşıntı olur.
  • Köpeklerin ciltlerinde yara ve yaralar oluşabilir.
  • Köpeklerin ciltlerinde kabarcıklar oluşabilir.
  • Köpekler yemek yemekte isteksiz olabilirler ve kilo kaybedebilirler.
  • Eğer köpekte bu belirtilerden bir ya da birkaçı tespit edilirse, bir veteriner hekime danışarak köpekte pire ve pireye bağlı enfeksiyon ve diğer olası rahatsızlıkların olup olmadığı öğrenilir. Veteriner hekim köpeğin cilt derisini inceleyerek pire enfeksiyonunun olup olmadığını tespit edebilir ve gerekli tedavi yöntemlerini önerebilir. Köpekte pire tespit edilse veya edilmese de her iki durum sonrası köpekte pirenin nasıl temizlendiğine dair önlemlerin alınması önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Ses Telleri Alınması Nasıl Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap