Shetland Sheepdog Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Shetland Sheepdog köpek ırkı, zekâsı ve sadakati ile ön plana çıkan uysal bir köpek cinsidir. Ortama kolay bir şekilde uyum sağlayan bu köpekler kolay eğitilebildikleri için sıklıkla sahiplenmek üzere seçilir. Beden uzunluğu boyuna göre daha uzundur. Küçük bir yapısı bulunan Shetland Sheepdog son derece çevik olması ile bilinir. Çift katmanlı bir kürke sahip olan bu cinsin tüyleri kısa, yoğun astarlı, sert, düz ve dış kaplaması uzun yapıdadır. Dünyanın bazı bölgelerinde Sheltie olarak da bilinir. Kendinden emin ve meraklı olan bu cins iyi bir aile köpeği görevi görür. Benzerlikleri ile sıklıkla Rough Collie ile karıştırılır.

Shetland Sheepdog’un Karakteri Nasıldır?

Shetland Sheepdog’un karakteri hayat dolu ve neşeli olarak açıklanabilir. Sadık olduğu için eğitilmesi nispeten kolay bir hal alır. Sevdiği kişilerle zaman geçirmek Shetland Sheepdog köpeklerini son derece mutlu eder. Bu nedenle aile ortamı içinde cana yakın, sevecen ve sempatik davranışlarda bulunur. Bu yakın tutum yabancı insanlar için geçerli değildir. Tanımadığı insanlara karşı temkinli olan Shetland Sheepdog cinsi mesafeli bir tutum sergiler. Temkinli olmadığı kişiler ise yakınında yer alan çocuklardır. Çocuklarla arası çok iyi olan bu köpek cinsi onlarla vakit geçirip oyun oynamayı çok sever.

Zeki olması ilenen Shetland Sheepdog köpek cinsinin insan zekasına benzer bir yapıda olduğu bilinir. Eğitilmeye istek duyan bu köpekler için yeni şeyler öğrenmek büyük bir zevktir. Eğitim sürecinin iyi geçmesi sahibini memnun etme isteği ile de doğrudan ilişkilidir. Sevdiklerinin mutluluğu için her şeyi yapabilecek kapasitede olan bu cinsten sadık bir dost olur. Bu nedenle ev köpeği olarak en çok tavsiye edilen ırkların başında gelir. Apartman hayatına kolay bir şekilde adapte olabilen Shetland Sheepdog bahçeli bir evde de mutlu olur. Apartman hayatında sık havlaması nedeniyle bazen sıkıntı yaratabilir.

Shetland Sheepdog Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Shetland Sheepdog’un bakımı tüy özelinde orta derecede bir bakıma ihtiyaç duyar. Çift katmanlı bir kürkü olan Shetland Sheepdog cinsinde tüy dökülmesinin önüne geçmek için haftada 2 ya da 3 kere tarama veya fırçalama yapmak gerekir. Ölü tüylerin arındırılmasını sağlayan bu yöntem mevsim geçişi gibi dönemlerde daha sık yapılmalıdır. Söz konusu dönemler içinde köpeklerde tüy dökülmesi artış gösterir. Tüy sağlığı beslenme ile doğrudan alakalı olduğu için beslenmenin düzenli bir şekilde olması da büyük etki yaratır. Düzenli bir şekilde taramak ev içinde daha seyrek tüy bulunması anlamına gelir.

Shetland Sheepdog için yapılan bu bakımın baş, kulak, bacak ve boyun bölgesi için de uygulanması mühimdir. Bu bölgelerde bulunan tüyler üzerinde kir, ot ve çöp kalıntıları birikip kirliliğe neden olduğu için bölge temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir. Evde yoğun bir tüy sorunu oluyorsa belirli bir ölçüde tıraş etme düşünülebilir. Yine de tüylerin tamamen kesilmesi önerilen bir yöntem değildir. Bunun temel nedeni Shetland Sheepdog’da bulunan yoğun tüy yapısının onu sıcağa ve güneşin zararlı etkilerine karşı korumasıdır. Tüylerin tamamen kesilmesi köpek tüm bu dış tehditlere açık hale gelir.

Shetland Sheepdog Nasıl Beslenir?

Shetland Sheepdog’un beslenmesi veterinerin onayladığı yüksek kaliteli mamalar aracılığıyla ve yine yüksek kaliteye sahip olan ev yemekleriyle sağlanır. Yaşlı ve yetişkin köpekler için ayrı satılan çeşitler olduğu için satın alma işleminde köpeğin yaşını göze bulundurmakta fayda vardır. Shetland Sheepdog için en çok önerilen markalar Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix ve Brit Care bulunur. Satın alırken Shetland Sheepdog cinsi köpeğin sağlığına zarar vermeyecek türde mamaları tercih etmek önemlidir. Aynı şekilde alerjik etkileri tetiklemeyecek seçimler yapılmalıdır.

Ortalama bir Shetland Sheepdog için ihtiyaç duyulan günlük ölçek 1,75 ya da 2 şeklindedir. Bu miktar köpeğin yaşı, kilosu ve egzersiz sıklığı gibi özel durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yine de ideal kiloya sahip olan Shetland Sheepdog için bu ölçek yeterli olacaktır. Bu ölçekteki mamayı günde iki öğün olacak şekilde ayırarak vermek sağlıklı bir beslenme düzeni sağlar. Köpeğin farklı besinler tüketmesi için ev yemekleri ya da elde hazırlanan mamalar da verilebilir. Köpeğin sağlığını tehdit etmeyecek ve alerjisini tetiklemeyecek malzemeler tercih etmek sağlık açısından yarar sağlar.

Shetland Sheepdog Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Shetland Sheepdog’un ırkı Collie ve Border Collie cinslerine uzanır.

Shetland Sheepdog Eğitimi Nasıl Verilir?

Shetland Sheepdog’un eğitimi nispeten kolay bir cinstir. Küçük yaşta verilecek olan sosyalleşme ve itaat gibi eğitleri kolay bir şekilde kavrar. Yetenekli olduğu için koruma, çeviklik ve köpek sporları gibi çeşitli alanlarda da büyük başarı gösterir. Söz dinleyip sahibini memnun etmeye çalıştığı için eğitim sürecinin kolay geçmesini sağlar. Bu nedenle verilecek görevlere itiraz etmeden başarılı bir şekilde yerine getirmeye çalışır. Görev bilinci yüksek olduğu için refakatçi ve koruma olarak kullanıldığı sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kendi başına buyruk Shetland Sheepdog türleri de görülür.

Safkan Shetland Sheepdog Nasıl Anlaşılır?

Shetland Sheepdog’un safkan olup olmadığı tüy yapılarından anlaşılır. Alacalı bir yapıya sahip olan bu köpeklerin pati, karın ve göğüs bölgesi beyaz olur. Vücuduna göre uzun gövdesi ve uzun bir şekilde uzanan namlusu da karakteristik özellikleri arasında yer alır.

Shetland Sheepdog Ne Kadar Yaşar?

Shetland Sheepdog köpek ırkı ömrü 12 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterir. Bu süre ortalama bir yıl olup köpeğin bakımına göre daha uzun olabilir.

Ayrıca Bakınız: Pembroke Welsh Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap