Leonberger Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Leonberger Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Leonberger köpek ırkı, Almanya’nın Leongerger şehrinde yetiştirilmeye başlanmasından dolayı bu isim ile anılmaya başlanmış, büyük köpek ırkları arasında olan bir köpek cinsidir. Leonberger cinsi, doğal oluşumlu bir köpek değildir. Bundan dolayı da güçlü ve kuvvetli olduğu bilinir. Farklı hava koşulları ile beraber çeşitli şartlara da dayanabilmelerinden dolayı pek çok amaç için kullanılabilirler. Leonberger ırkı, gelişimini çok geç tamamlayan ırklar arasında yer alırlar. Tamamen yetişkin olma süreleri 3 yaşlarını bulabilir. Fazla uzun ömürlü olmasalar da yetişkin olmalarından sonra özellikle açık ve geniş alanlarda bekçilik amaçları için kullanılmakta olan köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Leonberger’in Özellikleri Nelerdir?

Leonberger köpek ırkı özellikleri, günümüzde yaşayan Leonberger cinsi için şöyle sıralanmıştır:

  • Boyut olarak büyük olmalarının yanında ağır canlılardır. Erkek Leonbergerler yetişkin oldukları zaman 80 cm ve 80 kg’a kadar ulaşırken dişi Leonberger cinleri 75 cm ile 60 kg gibi bir ağırlığa ulaşabilirler.
  • Kürkleri katmanlı bir yapıya sahiptir. Bunun için suya girmek veya soğuk havaya sahip olan yerlerde yaşamak bu köpek cinsi için zor durumlar arasında yer almaz. Soğuktan duymadıkları gibi, sıcak havalardan da herhangi bir rahatsızlık duymazlar.
  • Kürk renkleri Aslan sarısı, kırmızı, kum rengi ve kırmızı-kahverengi olabilir. Ancak Leonberger tek renk olmaz. Genellikle bir canlının kürkü çeşitli renkleri içinde barındırır.
  • Burunları ve kulakları siyahtır. Bu nedenle de yüzleri, vücutlarının kalanından çok farklı bir renkte görünürler.
  • İri yapılı bir köpek cinsi olmasından dolayı Leonberger cinsi köpeklerin sürekli olarak hareket etme ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçları dolayısıyla evlerde veya apartmanlarda bakılmaya uygun canlılar arasında yer almazlar.
  • Günümüzde genellikle koruma köpeği olarak kullanılmaktadırlar. Yapı olarak sahiplerine ve ailelerine çok sadık olan bu köpek cinsi, tanıdıkları ve bildikleri insanları her zaman koruma eğilimi gösterirler.
  • Koruma yetileri yüksek olsa da havlama özellikleri pek fazla yoktur. Havlamalarına ses telleri veya herhangi bir sağlık durumları engel olmaz ancak verecekleri tepkileri havlayarak veren canlılar değillerdir.
  • Boyutlarının büyük ve iri olmalarından dolayı kemik hastalıklarına yakalanma ihtimalleri yüksek canlılar arasında yer alırlar. Özellikle yetişkinliğe gelmelerinden sonra eklem rahatsızlıkları başlayabilir ancak bu hastalıklar kendileri için genetik değildir. Sonradan, fiziksel şartlar dolayısıyla bu hastalığa yakalanma yatkınlıkları mevcuttur.
  • Yabancı olarak algıladıkları kişilere karşı oldukça saldırgan hareketler sergileme gibi bir huyları vardır. Bu huylar dolayısıyla da saldırgan olarak bilinebilirler. Ancak esas olarak böyle alışkanlıkları yoktur.

Leonberger’in Karakteri Nasıldır?

Leonberger cinsinin karakteristik özellikleri, sadık, itaatkar ve korkusuz olarak bilinirler. Bunların yanında Leonberger’in karakteri için söylenecek olan karakter özelliklerinden biri, arkadaş canlısı olmalarıdır. Eğitimleri verildiği takdirde, diğer canlılar ve insanlarla anlaşmakta sorun yaşamazlar. Bunların yanında, görünüşlerinden bağımsız olarak Leonberger cinsi köpekler oldukça sevgi dolu canlılardır. Bu sevgi dolayısıyla tanıdıkları ve yakınlık kurdukları herkesle kolay ve güzel bir şekilde anlaşma imkanına da sahip olabilirler. Aile ile kurdukları ilişkiler sayesinde, evde bakılmaya uygun canlılar sınıfına girerler. Özellikle huzurlu bir aile içinde yaşıyor olmaları, bu cins köpeklerin daha da sevgi dolu ve saldırganlıktan uzak bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.

Leonberger’in Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Leonberger cinsi köpekler, fazla bakım isteyen canlılar değillerdir. Kendileri ile ilgilenilmesi ile beraber sağlıklarını tehlikeye atmayacak olan rutin bakımların yaptırılması, kendileri için yeterlidir. Tüyleri kısa değildir. Bundan dolayı zaman zaman tüy dökme durumu olabilir. Ancak düzenli tarama alışkanlığının bu köpeğe verilmesi ile beraber bu sorunun önüne geçilecektir. Buna ek olarak, yılda en fazla birkaç kere yıkanması, tüy dökme sorununun da önüne kolaylıkla geçilmesini sağlayacaktır. Leonberger’in bakımı için bunun dışında mutlaka egzersizlerinin yaptırılması gereken canlıların arasında yer alırlar. Özellikle yetişkinlerinin gerçekleşmesine kadar olan süre içinde hareket ihtiyaçları, yaşamlarının diğer dönemlerine göre oldukça fazladır. Bundan dolayı bahçeli bir evde bu cinse bakılması daha uygundur.

Leonberger Nasıl Beslenir?

Dünyanın en iri köpek cinslerinden biri olan Leonberger’in beslenmesi, yaş grubuna göre değişiklik gösterir. Yavru Leonberger köpeklerinin günde en az 6 öğün mama yemeleri, büyüme ve gelişmelerinin sağlıklı olabilmesi açısından önem teşkil eder. Henüz bebeklik döneminde de bu cinse verilen kalsiyum miktarına da dikkat edilmesi gereklidir. Yetişkinliklerinin başlaması ile beraber günde en fazla 2 öğün yemek yemeye başlamalılardır. Bunun yanında, protein ağırlıklı köpek mamalarının tercih edilmesi gereklidir. Ayrıca Leongerger cinsi köpekler, günlük su ihtiyacı fazla olan cinsler arasında yer alırlar. Bundan dolayı her gün yeteri kadar su içmelerine özen gösterilmelidir.

Leonberger Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Leonberger’in ırkı, bir görüşe göre Newfoundland ve Great Pyrenees cinslerinin melezlenmesi ile ortaya çıkan canlılar arasında yer alırlar. Ancak bazı görüşler, bu cinsin doğal bir cins olduğunu ve 16. Yüzyılda Avustralya’da kendiliğinden meydana geldiğini söyler. Bu iki görüşten ağırlıklı olarak kabul göreni Almanya’da isteyeren Newfoundland ve Great Pyrenees ırklarının çiftleştirilmeleri ile ortaya çıkarılmalıdır.

Leonberger Köpek Irkı Eğitimi Nasıl Verilir?

Leonberger cinsi köpekler, sahiplerine oldukça itaatkar bir cins olarak bilinen köpekler arasında yer alırlar. Ancak hem yavru hem de yetişkinler enerjileri yerinde olan bir tür olmalarından dolayı da kendilerine eğitim vermek zordur. Bundan dolayı da pek çok köpek eğitimmeni, Leonberger’in eğitimi vermek isteyen kişilerin henüz köpekleri yavru iken eğitimlerine başlamaları gerektiği fikrini sunar. Leonberger cinsine verilmesi gereken ilk eğitim, komut eğitimidir. Komut eğitimi iyi verilen yavru Leonberger cinsi köpekler, sahiplerine bağlılıkları sayesinde alacakları diğer eğitimler konusunda zorlanmazlar. Komut eğitiminden sonra bekçilik eğitimi gibi Leonberger cinsine verilecek eğitimler daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Leonberger Safkan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Leonberger’in safkan olup olmadığı, genellikle Leonberger cinsi köpeklerin doğumundan sonra karnelerine yazılır. Satılan veya sahiplendirilen Leonberger ırkına mensup köpekler, böylece herhangi bir soru işareti ile karşılaşılmadan safkan oldukları bilinebilirler. Doğum karnesi veya hayvan pasaportu olmayan köpeklerin safkan olmama ihtimalleri oldukça yüksektir. Bundan dolayı da Leonberger cinsi köpek satın alınması durumunda, mutlaka cinsin orijinal köpekleri ile fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması gereklidir. Ağırlığından tüy yapısında, yerden yüksekliğinden yüz yapılarına kadar pek çok duruma bakılarak safkanlığına karar verilebilir. Leonberger cinsi, burnu uzun ve yüzü siyah olan bir cinstir. Bununla beraber köpeğin enerjik olması yönüyle de pek çok büyük köpek cinsinden kolaylıkla ayrılabilir. Leonberger cinsi köpekler yerinde duramayan, özellikle de çevrelerinde insanlar varken köşelerine çekilip yatmayan canlılardan bazılarıdır.  

Leonberger Ne Kadar Yaşar?

Leonberger köpek ırkı, günümüzde bilindiği kadarıyla 9- 10 yıl yaşar. Bu süre, genellikle uzamaz ve bir köpek ne kadar iyi bakılırsa bakılsın Leonberger’in ömrü 10 yılın üzerinde olmaz. Dişileri erkeklerine göre daha az yaşar. Bazı erkek Leonberger cinsi köpekler, 12 yıla kadar da yaşayabilirler. Ancak 10 yaşlarını geçmelerinden sonra eskisi kadar enerjik olmazlar ve kemik veya eklemlerinde bazı hastalıkların oluştuğu görülebilir.

Ayrıca Bakınız: Lapphund Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap