Küçük Köpek Irklarında Havlama Sorunu

Küçük köpek ırklarında havlama büyük köpek cinslerine göre daha yaygın görülür. Herhangi bir yerde küçük bir köpeğin boyundan büyük bir köpeğe havlayarak ona meydan okuduğunu çoğunuz görmüşsünüzdür. Özellikle küçük köpek ırkı sahipleri yürüyüşe çıktıklarında tasmasını sürekli çekiştiren diğer köpeklere hırlayan dostuyla baş etmekte zorlanır. Köpeğim çok havlıyor diyorsanız vakit kaybeden özel köpek eğitimi aldırmanız iyi olacaktır. Küçük köpek ırklarının çok fazla havlaması altında çeşitli nedenler vardır. Mesela Alman kurdu, Rottweiler havlaması ile yorkshire terrier ya da maltese terrier küçük köpek cinslerinin havlaması kadar çok sürmez. Gelin küçük köpek ırklarında agresif davranışlara daha yakından bakalım.

Küçük Köpek Irklarında Havlama

En az 3 kg ağırlığı ve 22 cm uzunluğunu geçmeyen büyümeyen köpek cinslerinin havlama sorunu eğitilmediği takdirde ciddi bir hale gelebilir. Aşağıda havlamaya yatkın olan köpek cinsleri sizler için sıraladık:

  • Chihuahua
  • Beagle
  • Bichon Frise
  • Dachshund
  • Shih Tzu
  • Corgis
  • Pug
  • Yorkshire Terrier
  • Maltese Terrier
  • Pomeranian Boo
  • Cavalier King Charles
  • Pekinez
  • Papillon
  • American Cocker

Küçük Köpekler Neden Daha Çok Havlar

Küçük köpekler, çeşitli nedenlerden dolayı daha fazla havlama eğilimi gösterirler. Ufak cüsselerine rağmen kendilerini büyük köpeklerle bir tutarlar. Bu da köpek sahipleri için çok zor anların yaşanmasına neden olur. Küçük köpek cinsleri hem sevimlilikleri ile hem de evde beslenebilen köpek cinsleri arasında çok tercih edilirler. Yoldan geçen insanlara, arabalara, hayvanlara kısacası hareket eden her şeye havlayarak meydan okumak onların doğasında varmış gibi gösterirler.  Küçük köpeklerin havlaması kendilerini küçük ve güvensiz hissetmelerinden kaynaklanmasının yanında korkudan dolayı da hareket eden şeylere havlayarak meydan okumasına yol açar.

Küçük Köpek Cinslerinin Eğitilmesi Gerektiğini Unutmayın

Çoğu köpek sahibi hayvanlarının küçük, bakımının daha kolay olmasından dolayı eğitilmesine gerek olmadığını düşünür. İstedikleri zaman kucakta ya da evde kolaylıkla bakıldığı için sorun olmayacağı sanılır. Sanılanın aksine küçük köpek ırklarının dik başlı, kendi isteklerini sevimlilikleriyle yaptıracaklarını bilmeleri hiçbir yaptırım yapılmadığı takdirde olumsuz davranışlarını devam ettirmelerine neden olur.

Dikkat Çekmek İçin Havlamaları Görmezden Gelin

Köpeğinizin sizin dikkatini çekmek için havlamasını aralıklarla devam ederek arttırmasını engelleyin. Engel koyduğunuz yapmaması gereken şeylere yönelmek için sizin yardımınıza ihtiyacı olduğunda havlamaya başlayacaktır. Hemen pes edip istediğini yerine getirirseniz bunu sürekli yapmaya devam eder. Bunun yerine yapmaması gereken bir şeyi istediğinde ona yeniden yasak olduğunu göstermeniz ve geri çekildiğinde de onun bu davranışını takdir edip ödül maması verin. Pozitif eylem sonucu köpeğiniz her yapmaması gereken şeylerde izninizi alamadığında havlaması zamanla azalacaktır.

Gereksiz Havlamalar İçin ” Hayır “ Komutunu Öğretin

Bazı durumlarda köpekler canları sıkıldıklarında ya da sebepsiz yere havlarlar. Bunu engellemenin yolu ise köpeğinize hayır komutunu öğretmektir. Havlamayı kestiğinde de onu ödüllendirirseniz böylece havlamaları en aza indirmiş olacaksınız. Siz izin vermediğiniz sürece kucağınıza atlamasına ya da dışarı çıkmak istemesine izin vermeyin. Liderin siz olduğunu köpeğin anlaması çok önemli.

Küçük Köpeğimi Daha Az Havlaması İçin Nasıl Eğitirim

Bazı köpek cinslerinin diğer köpeklere göre daha fazla havlama sesi çıkarma olasılığı var mıdır? Evet, vardır.  Maltase terrier, minyatür pinscher, Minyatür Schnauzer sahiplenme düşünceniz varsa yavru köpek eğitimi erkenden başlanmalı. Önemli olan köpeğinizi havlamaya başladığında cezalandırmadan ya da şiddet göstermeden ciddi bir ses tonuyla susturduktan sonra onu övüp ödüllendirmeniz. Olumlu davranışlar gösterdiği zaman ödüllendirirseniz köpeğiniz sizin nelere kızıp kızmadığınızı anlayacaktır.

Köpeklerde Enerjiyi Harcaması İçin Egzersiz Şart!

Küçük köpek cinsi de olsa günlük egzersiz ihtiyacı vardır. Bu egzersiz ağır ve uzun saatler boyunca yürüyüş yapılması gerektirmez. Köpeğin cinsine, yaşına ve günlük alması gereken kalori miktarına göre egzersiz süresini ayarlamalısınız. Böylece yorgun köpek mutlu köpek demektir. Günlük enerjisini atan bir köpeğin akşam bir köşeye çekilerek istirahat etmesini de sağlamış olacaksınız.

Küçük köpekler neden bu kadar çok havlar? Özetle köpekler havlayarak iletişim kurmaya çalışırlar. Sıkılmış bir köpek dikkat çekmek için havlar. Ya da korkmuş, endişeli bir köpek meydan okumak için havlama eğilimi gösterir. Havlayarak bir şeyler yaptırmayı başaran köpeklerde bu alışkanlığı sürekli devam ettirir. Önemli olan köpeğinizin davranışını değiştirmesini istiyorsanız onu daha iyi olması için havlama eğitimi vermeniz ya da uzman bir köpek eğitmenlerine teslim etmeniz ikiniz için daha iyi olacaktır.

Ayrıca Bakınız: En İyi Küçük Köpek Irkları

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap