- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerin günlük mama miktarı için her zaman kaliteli ve besin içeriği zengin mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Köpeklerin kemik ve diş gelişimi için gerekli olan fosfor ve kalsiyum elementlerinin mama içeriğinde bulunması önemlidir. Yavru köpeklerin beslenmesi aynı zamanda sağlıklı şekilde gelişmelerinde de son derece etkilidir. Mamada ki karbonhidrat ve yağ oranının dengede olması kilo artışı ve yaşlanma gibi problemleri kontrol edecektir.
Köpeklerin Günlük Mama Miktarı Nasıl Olmalı
Köpeklerin beslenmesi için seçilen mamalarda lif miktarının yeterli olması dışkılama düzenlerini de sağlayacaktır. Doğruluğu tam anlamıyla kanıtlanmamış olsa da tavsiye edilen şey köpeklerin günlük yemesi gereken mamanın küçük porsiyonlar şeklinde birkaç öğünde verilmesidir. Tamamen mama dolu bir kaseyi köpeğinizi önüne koymak, kendini kontrol edememesine ve hepsini bitirir. Bu durum köpeğinizin metabolizmasının bozulmasına ve kilo almasına neden olur.
Köpekler Kaç Öğün Beslenmeli?
Bir köpeğin günde kaç öğün mama yemesi gerektiği yaşı ile ilişkilidir. Yavru köpeklerin gün içerisinde en az dört öğün mama yemeleri gerekmektedir. Yavru köpekler yetişkinlere kıyasla daha az miktarda mama yerler ve daha çabuk acıkırlar. Sağlıklı olmaları ve hızlı bir şekilde gelişebilmeleri için sıklıkla beslenmeleri gerekir. Köpek büyüyüp geliştikçe öğün sayılarını yavaşça azaltabilirsiniz. 3 ila 6 aylık bir köpek günde üç öğün ile beslenebilir. 6 ila 14 aylık köpekler günde iki öğün ve 14 aylıktan büyük köpekler günde bir öğün mama ile beslenebilirler. Bu öğün sayılarının genel olarak verildiğini ve istenildiği durumlarda yetişkin köpeğinize daha fazla verebileceğinizi de bilmelisiniz.
Yavru Köpekler Nasıl Beslenmeli?
Yavru köpeğinize verdiğiniz mama miktarı, boyutlarına ve ırkına göre farklılık gösterir. Köpeğiniz porsiyonlarının tamamını bitiremediğinde endişelenmenize gerek yoktur. Köpeklerin iştah durumları doğaları gereği değişkenlik gösterir. Düzenli öğünler sayesinde bir sonraki öğünlerinde açlıklarını gidereceklerdir. Yavru köpeklerin büyüme evreleri hızlıdır. Bu nedenle yetişkin bir köpeğe kıyasla enerji yoğunluğu yüksek mamalara ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda yavru köpekler mama öğünlerini düzenleyemezler. Bu yüzden porsiyon kontrollerinin sağlanması ve kilo almalarının önüne geçilmesi gereklidir. Aşırı beslenme sebebiyle hızlı bir şekilde büyüyebilirler ve bu durum çeşitli iskelet sorunlarına sebep olur. Yavru köpeğinizi beslerken bir rutin oluşturmak önemlidir. Aynı yerde, aynı anda, aynı zamanda ve aynı kabı kullanarak bir beslenme planı oluşturmalısınız.
Köpek Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpek maması seçerken mamanın bilinilir ve taze olmasına dikkat etmek gerekir. Köpeğinizin sağlığı için antioksidanlar içeren ve hayvansal protein barındıran mamalar almanız iyi olacaktır. Mamanın içerisinde A ve D vitamini gibi vitaminler, kalsiyum, iyot, fosfor ve demir olması tavsiye edilmektedir. Tıpkı insanlara olduğu gibi kedilere de zarar veren maddeler bulunmaktadır. Mısır glüteni, mısır şurubu, soya ve kamış pekmezi içermeyen mamalar almaya özen göstermelisiniz. Premium olarak satılan mamalarda bu içerikler bulunmaz. Seçtiğiniz mamanın GDO’lu olmaması ve sindirimi kolay olması önerilmektedir. Kuru mamaların çoğu diş sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Köpek maması tercihinizi yapmadan önce veteriner hekiminize danışmayı düşünebilirsiniz. Çünkü köpeğinizin ırkına, yaşına ve sağlık duruma uygun mamalar seçmeniz önemlidir.
Zamanda Yolculuk: Köpekler Nasıl Beslenirdi?
‘’Milyon yıl önce’’ diye düşünebileceğiniz bir zaman diliminde, kurtlar ve insanlar hayatta kalmak için mücadele etmek zorundaydı. Avcılık konularında uzmanlaşmış kurtlar ile silah yapımı ve kullanımı konusunda ustalaşmış insanlar zamanla birbirine yakınlaşmıştır. Yakınlaşma ile evcilleşme sürelerinin tam olarak nasıl olduğu bilinmemektedir. Fakat insanlar ve kurtların birbirine yakınlaşarak avlanma konusunda güçlerini birleştirdikleri söylenmektedir. Köpeklerin atalarının kurtlar olduğunu düşündüğünüzde, doğal ortamları içerisinde nasıl beslendiklerini tahmin etmek zor olmayacaktır. Temel anlamda etçil oldukları sonucuna varılır. Av hayvanları ile beslendikleri için birincil besin kaynakları protein olmuştur. Avlanmaları av eti kaynaklı proteine ihtiyaç duyduklarını göstermez. Avlandıkları birçoğu hayvan otçul olduğu için ot, sebze ve meyve gibi besinlerde vücutlarında bulunmaktadır. Av eti ile beslenen köpeklerde de bu sayede tüm mineral, vitamin ve protein ihtiyaçları karşılanmıştır.