Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

Köpeklerin diş çıkarma dönemlerinde diş etlerinde ağrılar meydana gelir ve bu durum onların huzursuz olmasını sağlar. Yavru köpeklerde diş çıkartma dönemi oldukça sancılı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde onun yardımına koşmak, ağrılarını dindirmek oldukça önemli bir durumdur. Yavru köpekler diş çıkartma sürecinde diş ve diş etlerini rahatlatmak için sürekli çiğneme ihtiyacı duyarlar. Köpeklere verilebilecek bazı diş kaşıma oyuncakları ile bu sürecin rahat atlatılması sağlanabilir. Köpeklerin dişleri, onlar için vazgeçilmezdir; ancak yeni dişlerin çıkma sürecinde köpekler birçok problem yaşayabilir. Bu problemler ile başa çıkmak için köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yavru köpekler diş çıkartma süreçlerinde dişlerini kaşıma, çiğneme ve ısırma ihtiyacı duyarlar. Sürekli bir şeyleri çiğneme ihtiyacı, diş ağrılarından kaynaklıdır. Köpekler diş çıkartırken onlara diş kaşıyıcı oyuncaklar almak gerekir. Yavru köpekler diş çıkarırken ısırma eyleminde bulunmaları son derece normal. Kuvvetli çiğnemelere karşı dayanıklı olan kauçuk malzemeden üretilmiş diş kaşıma oyuncakları vardır. Bu oyuncaklar köpekler için özel olarak üretilir. Diş çıkartma sürecinde bu oyuncaklardan faydalanmak mümkündür.
  • Diş ağrılarını yatıştırmak için soğuktan faydalanmak mümkündür. Köpekler için özel üretilmiş olan soğuk ve çiğnenebilir oyuncaklar vardır. Bu oyuncaklardan satın alarak köpeğin çiğnemesi sağlanabilir. Soğuk sayesinde ağrıları dinerken çiğneme ihtiyacını da karşılayabilmek köpeği oldukça rahatlatacak olan bir durumdur.
  • Diş etleri ağrıyan köpeklerin ağrılarını dindirmek için buz kullanılabilir. Buz, ağrıları kesici ve yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Buz küplerini ağzında tutmasını sağlayarak köpeğin ağrılarını gidermek mümkündür.
  • Yatıştırıcı özelliği olan bitkisel yöntemlerden faydalanmak da köpeklerin diş ağrılarını yatıştırmakta olan bir yöntemdir. Papatya ya da lavanta gibi yatıştırıcı özelliği olan bitkilerden bitki çayı yapılarak köpeğin su kabına koyulabilir. Köpek bu karışımları içmeyi sevmiyor ise mamanın üzerine dökülerek tüketmesi sağlanabilir.
  • Köpeklerin diş çıkarma süreçlerinde sahipleri ile iletişimde kalması ve kendilerini güvende hissetmeleri çok önemlidir. Diş çıkarma döneminde olan köpeklere el ile yemek yedirilebilir. Bu durum dişlerinin zarar görmesini engeller ve yeni dişlerin sağlıklı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.

Köpeklerde Diş Çıkartma Dönemi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerin diş çıkartma süreci yaklaşık olarak 6. aydan itibaren başlar. 6. aydan itibaren başlayan bu süreç 3 ya da 4 ay sürebilir. Doğumdan sonraki ilk 6-9 ay arası köpeklerin dişlerinin çıkması için ideal olan zaman dilimidir. Bu dönemde annelerini ısırmaları, yavru köpeklerin süt emme sırasında biberonu ısırma ya da sahibi ısırma gibi durumlar gözlenebilir; çünkü köpeklerin ısırma ihtiyaçları gelişir. Ağrılarını yatıştırmak ve kendilerini iyi hissetmek için çiğneme ve ısırma ihtiyacı duyarlar.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkartma Belirtileri Nelerdir?

Yavru köpeklerin diş çıkartma belirtileri değişiklik gösterebiliyor olsa da hemen hemen her köpek için benzer belirtilerden söz etmek mümkündür. Köpeklerin dişleri çıkarken köpekler, bazı belirtiler göstererek sahiplerine mesaj verirler. Bu belirtileri takip etmek ve anlamak köpeğin diş çıkartma sürecini sağlıklı atlatmasını sağlayabilmek açısından önem taşır. Yavru köpeklerde meydana gelen diş çıkartma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpekler her cismi sürekli ısırmak ister. Oyun oynarken sahibinin parmaklarını, mama yerken biberonu ısırmak isteyebilirler. Daha önce ilgilerini çekmemiş olan herhangi bir nesneyi bile ısırma eğilimi gösterebilirler.
  • Salyalarını her zamankinden daha fazla olur.
  • Isırma öncesi hırlama davranışı gelişmemiştir. Bu nedenle köpek, tepki göstermeden ısırmaya başlar.
  • Kesici dişler uzamaya başlar.
  • Anne yanındaki köpeklerde anne, bazen anlaşılmayan şekilde köpeği iter, ondan uzak durur.

Köpekler Diş Çıkartırken Kaçınılması Gereken Davranışlar Nelerdir?

Köpekler diş çıkartırken dikkat edilecek olan bazı önemli durumlar söz konusudur. Köpeklerin diş çıkartma esnasında köpek sahiplerinin yapmakta olduğu birçok hatalı davranış vardır. Bu davranışlar köpeğin diş çıkartma sürecini zorlaştırarak köpeğin sağlığına zararlı durumlar meydana getirebilir. Köpeklerin diş çıkartma sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Veteriner hekimin önermediği ilaçları kullanmaktan kaçınmak gerekir. Eğer veteriner önermiyorsa köpeklere ağrı kesici ilaçlar verilmesi tehlike olabilir. Köpeğin ağrısı dinmiyor ise veteriner hekime muayene ettirilerek reçete ile ilaç alınabilir.
  • Köpekler diş çıkartma esnasında duydukları ısırma ihtiyacını gidermek için her şeyi çiğnemeye çalışırlar. Köpeklerin çiğnediği maddeleri kontrol etmek gerekir. Uzun ve ince çubuk gibi nesneleri ısırırken yutma olasılıkları çok yüksektir. Bu davranışlarını kontrol altına almak önemlidir.

Köpekler Diş Çıkartırken Nasıl Eğitim Verilir?

Köpeklerin diş çıkartma süreçlerinde eğitim önemli bir yere sahiptir. Köpeklerin diş çıkarma eğitimleri, hayatları boyunca onlara ısırma eğitimi olarak geri döner. Bu nedenle diş çıkartma esnasında verilecek olan eğitim çok önemlidir, mutlaka dikkate alınması gerekir. Köpekler diş çıkartırken verilecek olan eğitim şu şekilde olmalıdır:

  • Köpekler diş çıkarırken ilk kez girmiş oldukları bir ortamda nesneleri tanıma aşamalarına dikkat edilmelidir. Nesneleri tanırken ısırma eğilimi olan köpekler, dişlerine ya da nesneye zarar verecek sertlikte ısırma eyleminde bulunabilirler.
  • Diş çıkartma döneminde köpeklere ısırma şiddetini öğrenmek hedeflenir. Amaç, hafif bir dişleme ile tam bir ısırma arasındaki farkı öğretmektir. Köpek ne zaman ne şiddette ısırması gerektiğini kavramalıdır.
  • Tehlike anında köpekten istenen davranış çevresinde bulunanlara parçalamaya yönelik değil, korkutması beklenir. Bu nedenle ısırma davranışına sınırlandırma getirilmesi çok önemli bir durumdur.

Köpeklerin Dişleri Çürür mü?

Köpeklerin dişlerinin çürümesi çok nadir görülmekte olan bir durumdur. Düzenli bakımı yapılan, haftada en az 1 ya da 2 kez dişleri fırçalanmakta olan köpeklerin dişlerinin çürüme olasılığı çok düşüktür. Bunun sebebi etobur olan hayvanların dişlerinin çok dayanıklı olmasıdır. Köpeklerin dişleri, birçok hayvana göre daha sağlamdır.

Ayrıca Bakınız: Köpek İdrar Kokusu Nasıl Temizlenir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap