Köpeğim Kokuyor Diyenlere: Köpekler Neden Kokar?

Köpeğim kokuyor diyen pek çok evcil hayvan sahibi ile karşılıyoruz. Evde köpek bakan kimselerin yanına gittiğimizde farklı bir koku almışsınızdır. İşte bu köpeğin kendi has kokusu ya da gerekli bakımlarının yapılmadığı takdirde meydana gelir. Tüylü dostunuzu ne kadar çok sevseniz de köpeğim kokuyor onu öpemiyorum ya da sarılamıyorum diyebilirsiniz. Köpeklerde kötü kokunun pek çok nedeni vardır. Altta yatan nedeni bulmak gerekiyor. Bazı kişilerin kokuya hassasiyeti fazla olduğu için aldıkları kokuyu bir diğer kişi almayabilir. Rahatsız olunmayacak kokulardan da oldukça etkilenirler. Hamile kişilerin yaşadıkları dönemden dolayı kokulara karşı oldukça hassas olurlar. Bu da köpeğin aslında kokmadığı anlamına gelebilir.

 

Köpeğim Kokuyor Diyenlere: Köpekler Neden Kokar?

Köpeklerde cinsiyete bağlı olarak hormonların çalışması koku yoğunluğunu değiştirir. Erkek köpekler testosteron aktivitelerinin yoğun çalışmasından kaynaklı dişi köpeğe göre daha ağır kokar. Hormonal aktivite ve cinsiyet köpeklerin kokmasında etkili faktörlerdir.

Köpeğin beslenirken mamasının içinde hangi bileşenleri içerdiği, protein kaynaklarının ne olduğuna bağlı kokusu değişir. Kırmızı ve yoğun balık proteini ile beslenen köpeklerin kokusu daha ağır olur. Mama içeriğinden ötürü ağız kokusu, terlediğinde terinin tüylerine sindiği koku ne yazık ki yediklerin dolayı rahatsız edici bir kokuya sebep olabilir. Lif açısından yüksek tahıllı mamalar ile değiştirirseniz ağır kokuyu da ortadan kaldırmış olursunuz.

Köpeklerde Tüy Yapısı Kokuya Yol Açar

Her köpeğin farklı tüy yapıları vardır. Örneğin alt tüy tabakası yoğun olan köpeklerin ( Alman Çoban Köpeği, Kangal, Sibirya Kurdu) kokunun biraz daha ağır olması mümkün. Bu cins köpeklerin ağır kokuları daha yoğun tüy yapılarından dolayı kaynaklanmaktadır. 

Islanan Köpek Yoğun Kokar

Köpeklerde ıslanma durumu yaşandığında uzun ve yoğun tüylere sahip cinsler özellikle daha yoğun kokar. Yağmurlu bir günde köpeğinizi yürüyüşe çıkardığınızda ya da köpeğiniz başka bir yoldan ıslanması ile eve döndüğünüzde kapalı alandan dolayı kötü bir koku alırsınız. Islak Köpeğin kokma nedeni tüy köklerindeki mikroorganizma ve bakterilerin birleşmesi ile kokunun açığa çıkması sağlanır. Böylece köpekte kokunun yoğunlaşması ile etrafa yayılacaktır. Bu nedenle köpeğinizi ıslandıktan sonra mutlaka kurulamalısınız. Kuru şampuan ile tüylerini tarayarak kir, çamur gibi unsurlardan arındırmış olursunuz.

Köpeklerde Yetersiz Tüy Bakımı

Köpeğinizi düzenli ve yeterli taramıyorsanız, tüy bakımını yapmıyorsanız, belirli zamanlarda köpeği yıkamıyorsanız ve kuru şampuan kullanmazsanız köpeğim kokuyor diyebilirsiniz. Doğal olarak hiçbir bakımı yapılmayan tüylerde biriken toz, kir, mantar ve organizmalarda artış görülür. Önlemek için haftada en az 2 gün köpeğinizi tarayarak, kuru şampuan ile bakım yapmalısınız. Eğer köpeğin tüyleri daha uzunsa ve sıksa 3 kere yapmanız daha iyi olacaktır.

Köpeklerin Kötü Kokulu Şeylerin Üzerinde Yuvarlanması

Avcılık içgüdüsü olan köpekler dışkıları, çöpleri ya da ölü hayvanları kendine av edinebilir. Dışarı çıktığınızda köpeğinizi başıboş bırakırsanız eğer çamura, su birikintilerine girerek yuvarlanmak ister. Köpeklerdeki her şeyi koklama merak duygusu ne yazık ki bazen iyi olmaz. Bu nedenle köpeğinizi yalnız başına bırakmamak kötü kokuya neden olacak yerlere girmesini engeller.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları

Pek çok köpeğin yaşadığı kulak enfeksiyonlarına bakteri ve maya etkiler. Uzun, sarkık kulaklara sahip köpeklerin kulakları temizlenmezse bakterilerin birikmesiyle ağır bir kokuya zemin alır. Düzenli kulak bakımı ile bu bakterilerin önüne geçebilir ve köpeğinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Deri Enfeksiyonları

Deride meydana gelen enfeksiyon, mantar gibi deri hastalıkları köpeklerde kötü koku oluşumunu hızlandırır. Köpek derisinin enfekte olması, mantar, uyuz gibi bir deri hastalığı yaşıyorsa ciddi bir kokuya maruz bırakır. Bu koku çok ağır olacağı için enfeksiyon olma ihtimaline karşı veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Köpeklerde Ağız Enfeksiyonu

Ağız kokusuna neden olacak bir numaralı sorun diş ve diş eti hastalıklarıdır. Dişlerde biriken tartar ve plaklar, yemek artıkları bunlardan bazıları… Köpeğinizin nefesinin kokmasını önlemek için haftada 2 defa dişlerini fırçalamaya özen gösterin. Yemek artıkları birikerek daha yoğun kokulara sebebiyet verecektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap