Köpeklerde Kuduz Belirtileri ve Tedavi Yolları

Köpeklerde kuduz, tüm sıcakkanlı hayvanların kuduz hastalığına yakalanmasına neden olan ve hastaların büyük bir kısmının da ölümle karşılaşmasına sebep olan bir etkendir. Köpeklerin de bu nedenle kuduz virüsüne yakalanması ve ciddi şekilde rahatsızlanarak ölmesi olasıdır. Bu sebeple de kuduz aşısının yapılması büyük öneme sahiptir. Hem insanların hem de sıcakkanlı tüm evcil hayvanların kuduz aşısı olması, bu virüsten etkilenme olasılığını en aza indirir ve bu sayede sağlıklı bir yaşamın da garantisi sağlanabilir. Peki, kuduz hastalığının belirtileri, nedenleri nelerdir ve köpeklerde kuduz tedavisi nasıldır?

Köpeklerde Kuduz Belirtileri

Kuduz köpeklerde görülen farklı belirtiler ile hayvanın kuduz olup olmadığını net şekilde anlamak mümkündür. Öncelikle kuduz olan hayvanlarda agresiflik, saldırganlık gibi ruh hali değişimi gözlenir. Ayrıca agresif davranışların yanı sıra sudan kaçma, sudan korkma davranışı görülür. Fazla salgılanan salya da ayrıca bir kuduz belirtisidir.

Farklı sesler çıkarma, ışık ve sese karşı aşırı tepki gösterme, kendi etrafında dönme, saldırma, ısırma gibi davranışlar da ayrıca kuduz durumunda görülebilen hareketlerdir. Bunların yanı sıra yiyecek olmasa bile pek çok nesneye yeme isteği ile yönelen kuduz hayvanlar, insanları ve başka hayvanları da ısırabilir. Bu durumda da diğer hayvanlara ya da insanlara kuduz bulaştırmaları mümkündür.

Köpeklere Kuduz Nasıl Bulaşır?

Kuduz, kuduz virüsü ile enfekte olmuş canlı tarafından ısırılmakla, bu hayvanın açık yarayı yalamasıyla ve tırmalamayla bulaşabilmektedir. En açık şekilde ifade etmek gerekirse salya ve tırmalama yoluyla vücuda etki edebilir. Bu virüsün bulaşmasına engel olmak için yapılabilecek tek şey ise aşı olmaktır ve kuduz aşısı hem hayvanları hem de insanları büyük ölçüde koruyan etkili bir aşıdır.

Köpeklerde Kuduz Tedavisi

Köpeklerde kuduzun aslında herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Büyük oranlar ölüm ile sonuçlanan bu hastalığın vücuttaki seyrine göre aşılama ile iyileşmesi mümkündür ancak kesin bir tedavisi olduğunu söylemek yine de yanlış olacaktır. Kuduz hastalığına yakalanmamak ve hastalık nedeniyle ölümle sonuçlanacak bu korkunç rahatsızlığa sahip olmamak için her yıl, yılda bir kez kuduz aşısı yaptırılması büyük öneme sahiptir.

Köpeklerde kuduz şüphesi görüldüğü zaman eğer bir sokak köpeğiyse barınaklar ya da veterinerler köpeği alarak aşılar ve aşılama sonrası on gün boyunca köpek takip edilir. Eğer herhangi bir sorun görülmezse ve köpeğin sağlığı normale dönmeye başlarsa aşıların tamamlanıp köpeğin yeniden sokağa dönmesi de mümkün olur.

Evde bakılan sahipli köpeklerin de kuduz olması mümkündür. Sokağa çıkarılan sahipli köpekler de sokaktaki diğer kuduz virüsüne sahip köpekler tarafından ısırılabilir ya da başka şekillerde virüsle temasa geçebilir. Bu sebeple de evde bakılan köpeklerde de yılda bir defa, her yıl olacak şekilde kuduz aşısı uygulanması hayati öneme sahiptir.

Kuduzla Temas Sonrası Ne Yapmak Lazım?

Kuduzla temas sonrasında aslında öncelikli olarak bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Ancak eğer hemen bir sağlık kuruluşuna gitmek mümkün değilse ısırılan ya da kuduz hayvan nedeniyle enfekte olan bölge bol soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Sonrasında antiseptik yardımıyla böğe temizlenmelidir. En kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmek, karşılaşılabilecek zorlukları ve rahatsızlıkları ortadan kaldırır. Bu sayede uygulanacak olan aşılama programı sayesinde büyük bir problem yaşamadan kuduzdan uzak kalmak da mümkün hale gelecektir. Eğer ısıran köpekte kuduz olduğu şüphesi varsa ilgili yetkililerin köpeği 10 gün kadar takip etmesi gerekir. Sonrasında köpeğin durumuna göre farklı bir tedavi önermesi de olasıdır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap