Köpeklerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Olur?

Köpeklerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Olur?

Köpeklerde kuduz aşısı oldukça önemlidir. Köpeklerin yavruluk dönemlerinden itibaren belirli aralıklar ile olmaları gereken aşıları bulunmaktadır. Bu aşıların düzenli olarak yaptırılması, köpeklerin sağlıkları açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Köpeklerde kuduz aşısı temel aşı sınıflandırmasında yer alır. Hem yavruluk döneminde yapılması hem de köpekler yetişkinlik dönemine girdiklerinde tekrar edilmesi gerekir. Yavru köpeklerde aşılama süreci, yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında başlar. Köpeklerde kuduz aşısı yapılması süresi ve diğer dönemlerinde yapılma sıklığı şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • Yavru köpekler, 3 – 4 aylık olduklarında ilk kuduz aşıları yapılmaktadır.
  • Kuduz aşısı, köpeklerin yetişkinlik döneminde ise, her yıl bir kez olacak şekilde tekrarlanmaktadır.

Köpeklerde Kuduz Aşısının Önemi Nedir?

Köpeklerde kuduz aşısı önemi, diğer aşılara nazaran biraz daha fazladır. Kuduz, sadece yetişkin köpeklere bulaşabilen bir rahatsızlık değildir. Yavru köpeklerde farklı yollar aracılığı ile kuduz hastalığına yakalanabilir. Bu nedenle, yavru köpeklerin aşılama süreci başlayana kadar dışarı çıkartılmaması gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde yavru köpeklerin çimen, toprak ve farklı zeminler ile temas etmemesi hayati önem taşımaktadır. Kuduz hastalığının bilinen bir tedavisi olmamasından dolayı, kuduz aşısının köpeklere zamanın yaptırılması oldukça önemlidir. Her sene düzenli olarak yaptırılması gereken kuduz aşısı, ilk olarak sahip olunan köpeklerin sağlığının korunması adına gereklidir.

Köpeklerde Kuduz Aşısının Koruma Süresi Ne Kadardır?

Kuduz aşısının yaptırılması, ülkemizde yaptırılması zorunlu aşılar arasında yer almaktadır. Köpeklerin yavruluk döneminde yaptırılan ilk kuduz aşısı, köpeklerin ömür boyu korunmasını sağlamamaktadır. Köpeklerde kuduz aşısının koruma süresi, bir yıldır. Bu nedenle, köpeklerin her sene kuduz aşısının yaptırılması gerekmektedir.

Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz, köpeklerin bu hastalığa ait virüse sahip olan köpekler tarafında ısırılması ile oldukça kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Köpeklerin kuduz olup olmadığının tam olarak teşhis edilebilinmesi için beyin dokusunun biyopsisinin yapılması gerekmektedir. Bu durum, yaşamakta olan köpekler için pek mümkün değildir. Kan testleri ise, köpeklerin kuduz olup olmadığını tam olarak neticelendirememektedir. Genel olarak köpeklerde kuduz belirtileri şu şekilde ortaya çıkmaktadır;

  • Köpeklerde ani ve şiddetli bir şekilde gelişme gösteren davranış değişiklikleri,
  • Köpeklerde birden meydana gelen iştah kaybı,
  • Köpeklerin endişeli ve agresif bir ruh haline sahip olması,
  • Köpeklerin etrafından her zaman yapılan hareketlerin ve seslerin köpekleri rahatsız etmeye başlaması,
  • Köpeklerde saklanma ihtiyacının ortaya çıkması,
  • Köpeklerin aşırı saldırgan tavırlar içerisinde olması,
  • Köpeklerin, karanlık ve sessiz ortamlarda bulunmak istemeleri,
  • Kuduz hastalığının en belirgin semptomları arasında, köpeklerde ağız köpürmelerinin meydana gelmeye başlaması yer almaktadır,
  • Köpeklerde, salya ve tükürük artışlarının başlaması,
  • Kusma ve ateş,
  • Köpeklerde akıl karışıklıklarının başlaması,
  • Köpeklerin halüsinasyon görmeleri,
  • Anksiyete,
  • Kuduz hastalığının virüsü, direkt olarak merkezi sinir sistemini etkilemektedir. Bu nedenle, hastalığın ilerlemesi durumunda köpeklerin nöbet geçirmesi, kas koordinasyonunun kaybı ve felç gibi sağlık sorunları meydana gelmektedir.

Köpeklerde Kuduz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Köpeklerde, kuduz hastalığının belirtilerinin görülmesi ile hızlı bir şekilde veteriner hekime gidilmelidir. Kuduz hastalığının semptomlarının görülmeye başlanmasından önce, köpeğin başka bir köpek tarafından ısırılması durumunda da ısırılan köpeğin aşı karnesi kontrol edilmeli ve yine acil bir şekilde veteriner hekime gidilmelidir. Köpeklerde kuduz hastalığının tedavisi maalesef bulunmamaktadır. Köpeklerin, kuduz hastalığına yakalandığının fark edilmesi durumunda, köpeğin hızlı bir şekilde karantina altına alınması gerekmektedir. Karantina süreci, köpeğin kuduz hastalığını başka canlılara bulaştırmasını engellemek adına oldukça önemlidir.

Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kuduz hastalığı genellikle köpekten köpeğe bulaşabilen bir hastalıktır. Bir köpeğin kuduz hastalığına yakalanması durumunda, kuduz hastalığı bulunan başka bir köpek tarafından ısırıldığı ilk akla gelendir. Bunun dışında kuduz hastalığının bulaşma yolları şu şekildedir;

  • Köpeklerde var olan açık bir yaraya, kuduz hastalığına sahip başka bir köpeğin tükürüğünün ya da salyasının temas etmesi, kuduz hastalığının bulaşmasına neden olmaktadır.
  • Aynı zamanda köpeklerin; tilki, yarasa ve rakun gibi diğer memeli hayvanlar tarafından ısırılması da köpeklere kuduz hastalığının bulaşmasına neden olmaktadır.

Köpeklerdeki Kuduz Hastalığı İnsanlara Bulaşır MI?

Köpeklerdeki kuduzun insanlara bulaşma şansı bulunmaktadır. Kuduz, zoonoz olarak bilinen bir hastalıktır. Kuduz hastalığına sahip bir köpek tarafından ısırılan kişilerin, kuduz hastalığına yakalanma oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda, kişilerin vücudunda bulunan açık yaraların, kuduz köpekler tarafından yalanması da kişilere köpekteki kuduz virüsünün bulaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu gibi bir durumda karşı karşıya kalınmasında, kişilerin hızlıca en yakın sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir. Kuduz hastalığı, köpeklerde olduğu gibi insanlarda da ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap