Köpeklerde Depresyon Nedenleri ve Belirtileri?

Köpeklerde depresyon olur mu? Köpek sahipleri, köpeklerinin davranışları değişiklik gösterdiği zaman bu soruyu sormaktadırlar. Evet, köpekler de depresyona girer. Köpeklerin depresyona girmesinin ve hareketlerinin de buna bağlı olarak değişmesinin pek çok nedeni olabilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de depresyona bağlı belirtiler gözlemlenebilir. Köpekler de bu dönemde destek görmeye ihtiyaç duyarlar.

Köpekler Neden Depresyona Girer?

Köpeklerin depresyona girmesindeki en önemli faktörler genel anlamda son zamanlarda yaşamlarındaki rutinde meydana gelen değişimlerdir. Pek çok farklı değişiklik de köpeklerin depresyona girmesine neden olabilmektedir. Örneğin sahibinin evde onun fazla vakit geçirmemeye başlaması, evden ayrılması, başka bir eve taşınmak gibi durumlar depresyon sebebi olabilir. Bunların yanı sıra evdeki eşyalarda büyük çaplı değişimler yapmak, evde büyük çaplı inşaat işleri yapmak ve evin görünümünü değiştirmek, sahibini kaybetmesi, yeni bir sahibe verilmek, eve gelen yeni bir bebek, kişi ya da hayvan gibi durumlar köpeklerin depresyona girmesine neden olabilmektedir.

Köpeklerin depresyona girmesinde etkili olan bu faktörlerin her biri görüldüğü üzere köpeğin alışık olduğu düzenin bozulması ile ve genel olarak sahibi ile ilgilidir. Sahibinin bebeğe, eve taşınan kişiye ya da yeni sahiplendiği diğer hayvana karşı köpeğinden daha ilgili olması durumu köpeklerde depresyona neden olabilmektedir. Bu sebeple de aslında düzen değişse dahi kişinin köpeğine olan ilgisini azaltmaması, ona hala değer verdiğini göstermesi önemlidir. Aksi takdirde köpekler ilgi görmediklerini, değersiz olduklarını hissedebilir ve bu durum da depresyona sebebiyet verir.

Ayrıca yeni bir eve taşınma ya da evdeki eşyaları büyük ölçüde değiştirme gibi durumlarda da köpekler alışık oldukları eski eşyaları ve eşya düzenini ararlar. Bu durum da köpekler için bir hayli zorlu bir süreç olabilmektedir. Çünkü onların da o evde yaşadığı, alıştığı bir düzen vardır. Bu durumda da evdeki yeni eşyaları tanıması için ona zaman vermek, onunla olan iletişimi düzenli olarak devam ettirmek ve yeni evi ya da eşyaları tanıması için ona destek olmak önemlidir.

Başka biri köpeği sahiplendiği zaman depresyona girmesi oldukça olasıdır. Köpek alışık olduğunun düzenin yanında bir de sahibinden de ayrı kalmaktadır ve aslında farklı bir hayata başlamaktadır. Bu durum bir insan için düşünüldüğü zaman ne kadar zor ise bir köpek için de zor olacaktır. Bu nedenle de bireylerin köpek sahiplenirken köpeklerin psikolojilerini de düşünmeleri, onların yaşayabileceği zorlukları da görmeleri gerekir.

Köpeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde depresyona bağlı olarak pek çok belirti görülebilir. Örneğin halsizlik, az yemek yeme ya da normalden çok fazla yeme, sahibine yaklaşmama, uyuma, oyun oynamama, seslenildiği zaman tepki vermeme, yaramazlık yapma, saldırgan davranma gibi davranışların görülmesi söz konusudur. Farklı durumlarda köpeğin karakterine bağlı olarak farklı tepkiler geliştirmesi de ayrıca söz konusudur. Örneğin sahibi değişen bir köpek eğer fazla uysal bir karaktere sahipse yeni sahibi ile iletişim kurmaktan kaçınır ve sürekli uyuma davranışı gösterip yemek yeme sıklığını azaltabilir.

Bunun yanı sıra evdeki değişen eşyalar ya da değişen ev köpeğin depresyon nedeni ise köpek evdeki eşyalara saldırma, parçalama gibi davranışların yanı sıra ev içinde saklanma ve bütün günü saklandığı yerde geçirme gibi davranışlar da gösterebilir. Bu davranışların önüne geçmek, köpeğin eski neşe ve enerjisini kazanmasını sağlamak ise sahibinin elindedir çünkü köpekler aslında sahiplerinin ilgi ve sevgileri ile depresyon belirtilerin uzaklaşabilir, yeni düzenlerine alışabilir. Köpekleriniz ile olan iletişim sağlıklı ve uyumlu ilerlemesi için onlara sevgi göstermek ve oyunlarına dahil olmak en güzel yollardan biridir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap