Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Köpeklerin dişleri çıkması hayata gelmelerinden yaklaşık 2 hafta sonra başlar. Yavru bir köpek sahiplendiğinizde dişleri olmadığını fark edersiniz. Fakat süt dişlerinin çıkması çok uzun sürmez ve zaman içerisinde süt dişlerinin yerini kalıcı dişler alır.

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Köpeklerde diş çıkarma 2 haftalık olduklarında başlar ve 8 ila 10 haftalık dönemde tamamlanır. Öncelikle kesici dişler sonra köpek dişleri ve azı dişleri çıkar. Bu dişler 28 adettir. Köpeklerde diş çıkarma süreci 4 ila 6 aylık olduklarında süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin yerine alması şeklinde devam eder. Yetişkin bir köpekte 42 adet sağlıklı diş bulunur. Diş sayısı bazı köpek ırklarına göre farklılık gösterebilir. Süt dişleri düşmek üzereyken alttan kalıcı dişler çıkmaya başlayacaktır. Bu nedenle 2 ila 5 aylıkken kalıcı kesici dişler, 4 ila 6 aylıkken köpek dişleri, 4 ila 7 aylıkken azı dişleri ve 5 ila 7 aylıkken molar dişleri çıkmaya başlar. 7 ila 8 aylık olduklarında diş değişimi tamamlanmış olur.

Köpeklerde Diş Değişimi Sürecinde Ne Yapmalısınız?

Köpek sahipleri, köpeklerde diş dökülmesi sürecinde agresif tavırlar ile karşı karşıya kalabilir. Dişleri oldukça kaşınan köpekler masa, sandalye ayakları ve terlikleri kemirecektir. Fakat bu durumu bir bebeğin diş değişim sürecinden ayırmamak gerekir. Bebeklerin de dişleri kaşınır ve köpeklerin bu kaşıntı karşısında tek yapabilecekleri kemirmektir. Bu nedenle köpek sahiplerinin bu dönemde onlara kemirebilecekleri oyuncaklar almaları gerekmektedir. Bu sayede hem kaşıntıları geçecek hem de etrafa zarar verme olasılıkları azalacaktır.

Yavru köpeklerin diş değişimi sırasında mutsuz olması, iştahsızlık olması ve halsizleşmesi normal kabul edilir. Eğer köpeğiniz yemiyor, içmiyor ve sosyalleşmiyorsa bu acısından dolayı mutsuz olması ile ilgili olabilir. Zaman kaybetmeden köpeğinizi bir veteriner hekime götürmelisiniz. Köpeğinize doğru oyuncaklar almak ve diş sağlığını aksatmamak önemlidir. Köpeğinizin kalıcı dişleri çıktığında da düzenli olarak ağız bakımının yapılması, dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve kaliteli mamalar ile beslenmeleri gereklidir.

Köpeğinizin Süt Dişleri Düşmezse Ne Yapılmalı?

Köpeklerde bazen süt dişleri geriden gelen dişlere rağmen düşmeyebilir. Bu durumda köpek sahibinin çok dikkatli olması ve veteriner hekime gitmesi gerekir. Köpeklerdeki diş yapısı insanlarda olduğu gibidir. Dişlerin kökleri çok güçlüdür ve yanlış müdahale edilmemesi önemlidir. Köpek sahipleri tarafından süt dişlerinin bilinçsizce çekilmesi de kesinlikle tavsiye edilmez. Aksi halde çekilen dişin kökü kırılabilir ve enfeksiyon gibi birçok ciddi probleme neden olabilir. Bu nedenle acil durumlar haricinde köpeğinize veteriner hekim olmadan müdahale etmemelisiniz. Köpeğinizin süt dişlerinin düşmediğini fark etmezseniz, arkadan gelen dişlerin gelişimi olumsuz etkilenebilir. Köpeğinizin ağız ve çene yapısı bozulabileceği gibi diş eti hastalıkları ve çürük gibi ciddi problemler yaşanabilir. Bu nedenle rutin veteriner kontrollerinin aksatılmaması ve belli aralıklar ile diş kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir.

Köpeklerde Diş Bakımı

  • Köpeğiniz uzun bir süre yumuşak gıdalar ile beslenmemelidir. Çünkü diş taşı oluşumu ortaya çıkabilir.
  • Köpeğinizin beslenmesinde çok fazla pişirilmiş kemik kullanmanız, uzun vadede diş kırılmalarına neden olabilir.
  • Köpeğinize aldığınız mamaların ambalajında diş sağlığı prosedürüne uygun olup olmadığına dair onay aramalısınız.
  • Köpeğinizin dişlerini erken yaştan itibaren haftada bir veya iki defa olmak üzere fırçalamaya alıştırmalısınız. Aksi halde yetişkinlik döneminde dişlerini fırçalamak çok daha zor olacaktır.
  • Köpeklerde diş ve ağız sağlığının olumsuz etkilenmesi, sindirim sistemi sorunlarına ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizin dişlerinin sık sık muayeneden geçirilmesi ve bir problem görüldüğünde veteriner hekim ile görüşülmesi çok önemlidir.
  • Köpeğiniz normal olmayan durumlar sebebiyle de dişlerini düşürebilir. Araba çarpması, ağza sert bir cisim çarpması, yüksek bir yerden düşme ya da çiğnememesi gereken sert bir cismi çiğnemesi sonucunda dişleri kırılabilir ya da dökülebilir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap