Goldendoodle Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Goldendoodle Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Goldendoodle köpek ırkı, oldukça sevecen ve sıcak kanlıdırlar. Ailelerin ve özellikle çocuklu evlerin sıklıkla tercih ettiği bir ırktır. Genel sağlık düzeyleri oldukça iyi olan Goldendoodle’lar, ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için biraz zorlayıcı olabilirler. Bunun yanı sıra, köpek bakımı konusunda tecrübe sahibi olan kişiler için oldukça idealdir. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan Goldendoodle’lar, çok sıcak ve çok soğuk iklimler de yaşamakta zorluk çekmektedir. Bahçeli bir alan sahip olan evler için oldukça idealdir. Apartman dairelerinde de alışabildikleri takdirde yaşamlarını sürdürebilirler. Enerji seviyelerinin yüksek olmasından dolayı, günlük olarak egzersiz yapması için sahiplerinin Goldendoodle cinsi köpeklerine zaman ayırması gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra, ailesine ve sıklıkla gördüğü kişilere karşı oldukça sevecendirler.

Goldendoodle’ların Özellikleri Nelerdir?

Goldendoodle’lar da diğer köpekler gibi kendine has özelliklere sahip bir ırktır. Bu ırk ile ilgili çalışmaların hala devam etmesi, Goldendoodle’ların tam olarak özgün bir ırk olarak görülmeme nedenidir. Goldendoodle’lar; Groodle, Doodle ve Golden Poos isimleri ile de tanınan bir ırktır. Goldendoodle’ların özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Henüz bu ırk ile çalışmaların devam etmesi, Goldendoodle’ların küçük, orta ve büyük ırk kategorilerine ait cinslerinin bulunmasının nedenlerinden birisidir.
  • Her kategoride, dişi Goldendoodle’lar erkek Goldendoodle’lara göre daha minyon bir yapıya sahiptir.
  • Tüyleri çoğunlukla, kahverengi ve krem rengine ait tonlara sahiptir.
  • Oldukça yoğun ve dalgalı bir tüy yapısına sahiptirler.
  • Küçük ve oval göz yapıları, koyu renklere sahiptir.
  • Goldendoodle’ların kulak yapıları ise düşük ve sarkık bir formda bulunmaktadır.
  • Goldendoodle’ların kiloları 42 kg’a kadar çıkabilmektedir. Yükseklikleri ise, 33 cm ile 61 cm arasında değişiklik göstermektedir.

Goldendoodle’ların Karakteri Nasıldır?

Goldendoodle’ların karakteri, genellikle olumlu özelliklere sahiptir. Kendini sevdiren bir görünüşe sahip olan Goldendoodle’lar, oldukça zeki ve cana yakındırlar. Uysal, sabırlı ve aileler için ideal bir cins olan Goldendoodle’lar, sadık ve itaatkarlardır. Goldendoodle’lar aynı zamanda, oldukça neşeli ve enerjisi yüksek köpeklerdir. Sahiplerine bağlı olan bu ırk, diğer tüm insanlar ve hayvanlar ile kısa sürede dostluk kurabilmektedir. Çok fazla havlamayan Goldendoodle’lar ayrıca, çok fazla tüyde dökmezler. Eğitime açık olan Goldendoodle’lar, en zeki köpek ırkları arasında yer almaktadır. Goldendoodle’lar, yalnız başına kalmaktan hoşlanmamaktadır. Uzun süre yalnız bırakılan bu ırklarda, kaygı sorunlarının meydana gelmesi görülebilmektedir.

Goldendoodle’ların Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Goldendoodle’ların bakımı, çok zor olmamakla birlikte, genel bir titizlik gerektirmektedir. Goldendoodle’ın çok fazla yıkanması, derisinde var olan yararlı yağ tabakasının görevini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu nedenle çok sık yıkamaktan kaçınılmalıdır. Tüylerinin az dökülmesi, her hafta tüylerinin taranmasına engel bir durum değildir. Goldendoodle’ların tüylerinin kısa bir şekilde tercih edilmesinde ise en az on günde bir tüylerinin bakılması gerekmektedir. Goldendoodle’ların ağız sağlığı da oldukça önemlidir. Bu nedenle haftada en az iki kere dişlerinin fırçalanması gerekmektedir. Goldendoodle’ların tırnaklarının kendiliğinden törpülenmemesi durumunda, özellikle kaşınma sırasında göz yapılarına zarar vermemeleri için düzenli olarak patilerinin kontrol edilmesi ve tırnaklarının kesilmesi gerekmektedir. Goldendoodle’ların da kulaklarının hemen her hafta kontrol edilmesi gerekmektedir. El ile kulak çevresinde şişkinlik olup olmadığına bakılmasının yanı sıra, kulak içi ve çevresinde kızarıklığın olup olmadığı ve kulaklarda kötü koku oluşumlarının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle kötü kokuya sahip olan kulaklar, kulak enfeksiyonlarının ve kulak içi iltihap oluşumunun habercisi olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra, haftalık olarak cilt yapısı, gözleri ve burun yapıları da düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Goldendoodle Nasıl Beslenir?

Goldendoodle’ların beslenmesi, diğer tüm ırklarda da olduğu gibi yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Goldendoodle’ların beslenmesi ve günlük olarak tüketebileceği mama miktarı, köpeğin egzersiz süresine ve metabolizma hızına göre de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle Goldendoodle’ların beslenmesinde, uzman veteriner hekimlerin tavsiye ettiği kuru ve yaş mamaların, belirlenen miktarlarda verilmesi gerekmektedir. Ev yemeklerinin verilmesinin de uygun olduğu bu ırk, yine veterinerlerin belirlediği ev yemeklerini, belirlediği miktarlarda yiyebilmektedir.

Goldendoodle Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Goldendoodle köpek ırkı ile ilgili çalışmalar devam ettiği için hala ‘tasarım köpek’ olarak anılmaktadır.  Goldendoodle’lar, Toy Poodle, yani minyatür fino köpekleri ile Golden Retriever köpek ırklarının melezlenmesi ile elde edilmiştir. Goldendoodle’lar kısa sürede, farklı görüntüsüyle olduğu kadar zekasıyla da tanınıp sevilmeyi başarmışlardır. Resmi olarak hala kabul görülmeyen bu cins, 1989 yılında Avustralya’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Goldendoodle köpek ırkının gelişimi 1990 yılında hız kazanmış ve aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilen bu köpekler dünyada tanınma fırsatı yakalamışlardır. Anavatanları olarak kabul görülen Avustralya’da ise çok popüler bir ırk olarak kabul edilmektedir.

Goldendoodle Eğitimi Nasıl Verilir?

Goldendoodle’ların eğitimi, oldukça kolaydır. Goldendoodle’lar genellikle sahiplerini mutlu etmeyi ve onlara itaat etmeyi seven köpeklerdir. Bunların yanı sıra, en zeki köpek ırkları arasında gösterilmeleri de eğitim süreçlerinde verilen tüm komutları ve görevleri kolay bir şekilde algılamasını sağlayan özellikleri arasındadır. Goldendoodle’ların eğitim süreçlerinin kısa tutulması, köpeklerin eğitimden sıkılmamasını sağlamaktır. Özellikle beslenme programlarına uygun ödül mamaları ile komutları doğru uyguladıklarında ödüllendirilmeleri, eğitim almak isteklerini arttırmaktadır. Tuvalet eğitimi başta olmak üzere, itaat ve ileri itaat komutlarının hepsini öğrenebilmektedirler. Mümkün olduğunca küçük yaşta eğitimlere başlanılması, Goldendoodle’larda daha kolay ve hızlı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.

Safkan Goldendoodle Nasıl Anlaşılır?

Goldendoodle’ların safkan olup olmadığını anlamak için, Goldendoodle’lara ait belirgin fiziksel özelliklerin bilinmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, sahiplenilecek yavru Goldendoodle’ın ebeveynlerinin kontrol edilmesi de yavrunun safkan olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Goldendoodle’ların göz yapıları iri ve ovaldir. Aynı zamanda Goldendoodle’ların gözleri, tüy yapılarının arasında kalmaktadır. Kuyruk yapıları, sırt bölgelerinden düz olarak devam eder ve oldukça yoğun bir şekilde tüy yapısına sahiptir. Düşük ve sarkık kulak yapıları, tüm bedende olduğu gibi yoğun tüyler ile kaplıdır. Sarkık kulak yapıları, burun hizasına kadar gelebilmektedir. Goldendoodle’ların kafa yapıları genellikle vücut yapıları ile orantılı ebatlara sahiptir. Tüm bu fiziksel özellikler, köpeklerin safkan bir Goldendoodle odluğunu anlamak için gereklidir.

Goldendoodle Ne Kadar Yaşar?

Goldendoodle köpek ırkı ömrü, yaklaşık olarak 10 yıldır. Goldendoodle’lara iyi bir şekilde bakılması ve sağlıklı olmasının sağlanması bu ömrün 15 yıla kadar çıkmasına imkan sunmaktadır. Goldendoodle’lar da diğer köpek ırkları gibi sağlıklı bir beslenme düzenine ve yaşam standartlarına sahip bir şekilde beslendiklerinde, oldukça uzun yıllar yaşayabilmektedir. Bu nedenle, Goldendoodle’ların tüketecekleri mamaların kalitesinden, düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir. düzenli sağlık kontrolleri, meydana gelebilecek bir rahatsızlığın erkenden tespit edilmesini ve tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Ayrıca Bakınız: Doberman Pinscher Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap