Köpeklerin Hamile Olduğunun Anlaşılması Nasıldır?

Köpeklerde gebelik, insanlarda olduğu gibi zorlayıcı ve bir o kadar da heyecanlı bir süreçtir. Sahiplenilen köpeklerin yavrularının olmasının istenmesi, köpek sahiplerinin daha yüksek sorumluluklar almasını gerektiren bir durumdur. Köpeklerin gebelik süreçleri genel olarak elli altı gün ile yetmiş gün arasında sürmektedir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin gebelik süreçlerinde de vücutlarında birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Fiziksel değişikliklerinin yanı sıra, köpeklerde de psikolojik bazı değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Köpeklerin hamile olduğunun anlaşılması için dikkat edilmesi gereken bazı değişimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin gün içerisinde daha fazla uyuma ihtiyacı hissetmesi ve yürüyüşlerde daha çabuk yorulması köpeklerin hamile olabileceğinin belirtileri arasındadır.
  • Köpeklerin iştahında meydana gelen değişimlerin gözlemlenmesi de hamile köpeklerde sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır. İştah azalması, kusma ya da normalden fazla yemek yeme, hamile köpeklerde gözlemlenebilmektedir.
  • Köpeklerin normal davranışlarının tam tersini yaptığının gözlemlenmesi de hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Köpeklerin meme uçlarının renginin değişmesi ve normalden daha pembe bir renge sahip olması, fiziksel olarak hamileliğin en net belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Gebeliğin uzun süre fark edilmemesi, gebeliğin dördüncü ve beşinci haftalarında köpeklerin vücudunda meydana gelen belirgin şişkinlik ile fark edilebilmektedir.
  • Yuva kurma eylemleri gösteren bir köpeğin, yavruları için hazırlık yaptığını göstermektedir.
  • Köpeklerde meydana gelen vajinal akıntılar da hamileliğin olduğunun belirtileri arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Köpeklerin gebelik süresi, insanlara göre oldukça kısadır. Birçok yönden insanlar ile benzer noktalara sahip olsa da köpeklerin yavrularını dünyaya getirme süreçleri yaklaşık olarak iki ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Köpeklerde hamilelik süreci ilk ayında, döllenmiş olan yumurtalar astara yerleşmektedir. İlk ayın sonunda veteriner hekimleri tarafından yapılan muayenelerde yavruların yaşam belirtileri net bir şekilde tespit edilebilir. İkinci ay içerisinde gelişimini tamamlayan yavrular, ikinci ayın sonu ya da hamileliğin üçüncü ayının başında dünyaya gelirler.

Köpeklerin Hamile Olduğunun Anlaşılması Sonrası Nasıl Beslenmelidir?

Köpeklerin beslenmesi, genel olarak dikkat edilmesi gereken bir konudur. Köpeklerin gelişimlerini düzgün olarak tamamlaması ve sağlıklı bir vücut sistemine sahip olabilmesi adına, veteriner hekimler tarafından belirlenen bir beslenme programına sahip olması gerekmektedir. Hamile köpeklerin beslenmesi ise, daha büyük bir özen gerektirmektedir. Hamileliği netleştirilmiş olan köpeklerin kalorili gıdalar ile beslenmesi ve sütten kesilmemesi gerekmektedir. Veteriner hekimler tarafından önerilecek olan mamaların, düzenli olarak köpeklere verilmesi bunun yanı sıra; veteriner hekimler tarafından önerilecek vitamin takviyelerinin de köpeklere düzenli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Vitamin takviyeleri hem anne adayı köpeğin sağlığını hem de anne karnındaki yavruların gelişim sürecini olumlu yönde etkilemektedir.

Köpeklerde Başlayan Doğum Sürecinin Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin doğum süreçleri, sahipleri tarafından iyi bir şekilde yönetilmelidir. Köpek sahiplerinin ilk kez böyle bir deneyim yaşıyor olması durumunda, mutlaka bir veteriner hekimden destek alması gerekmektedir. Köpek sahiplerinin bu süreçte sakin kalması ve dünyaya gelen yavruları sıcak tutabilmesi oldukça önemlidir. Köpeklerin doğum sürecine girmesinin belirtileri arasında, doğumdan bir ya da iki gün önce iştah kaybı yer almaktadır. Anne adayı köpekler, yavruları için yuva yapma eylemlerinde artış gösterebilmektedir. Hızlı bir şekilde meydana gelen soluk alışverişlerinin yanı sıra, vücut ısılarının düşmesi de doğum sürecinin başlamasının belirtileri arasında yer almaktadır. Kasılmaların başlamasının ardından yaklaşık bir saat sonra ilk yavru dünyaya gelmektedir. Plasenta içerisinde meydana gelen yavrular, annenin plasentayı yırtması ile nefes alabilmeye başlamaktadır. Anne köpeğin plasentayı yırtamaması durumunda bu işlemi köpek sahiplerinin yapması ve yavru köpekleri nefes alana kadar ovalaması gerekmektedir. Tüm bu aşamalarda köpek sahiplerinin sakin kalması ve tüm işlemleri bilinçli bir şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Köpeklerin Doğum Sürecinde Meydana Gelebilecek Durumlar Nelerdir?

Köpeklerin doğum süreçleri uzun saatleri kapsayabilmektedir. Bu süreci en rahat şekilde geçirebilmeleri adına köpek sahiplerinin, rahat, yumuşak ve loş bir ortam yaratması oldukça önemlidir. Köpeklerin doğum süreçlerinde bazen beklenmedik durumlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumların yaşanması, acil bir şekilde veteriner hekimlere başvurulması gerektirmektedir. Köpeklerin doğum sürecinde meydana gelebilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin vücut ısılarının düşmesine rağmen geçen yirmi dört saatlik süre içerisinde doğumun başlamaması,
  • Doğum yapacak köpeğin yeşil renkte vajinal akıntıya sahip olması,
  • Kasılmaların başlamasının ardından geçen iki saatlik süreçte doğumun meydana gelmemesi,
  • Köpeklerde aşırı titremenin meydana gelmesi,
  • Plasentaların tamamının çıkartılamaması,
  • Yavruların anne köpek tarafından emzirilmemesi

Köpeklerin Doğumundan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğum sürecini tamamlayan köpeklerin, sahipleri tarafından daha iyi bir şekilde bakılmaya ihtiyacı vardır. Bu aşamada köpek sahipleri yavruların bakımından ve sağlıklarından da sorumlu olacaktır. Ancak yeni doğum yapan köpeğin iyi beslenmesi, süt üretiminin devam etmesi ve yavrularına iyi bir şekilde bakabilmesi adına oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra, köpeklerin doğumundan sonra dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Doğum yapan köpeğin normal dışı vajinal akıntılarının olup olmadığı gözlemlenmelidir,
  • Doğum yapan köpeklerin vücut ısılarının normale dönüp dönmediği kontrol edilmelidir,
  • Meme uçlarında herhangi bir enfeksiyonun meydana gelip gelmediği kontrol edilmelidir,
  • Anne köpeklerin süt üretip üretemediğinin kontrol edilmesi

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Hoşlanmadığı Kokular Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap