Puli Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Puli Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Puli köpek ırkı, uzun tüyleri ile bilinen kompakt bir köpek cinsidir. Kare orantılı olan Puli orta yapıya sahiptir. Bu köpek türü dünyanın başka bölgelerinde Hungarian Puli, Hungarian Water Dog, Macar Su Köpeği ve Pulik olarak da bilinir. Küçük bacaklı olmalarına rağmen hızlı adımla yürümeleriyle dikkat çeker. Sahip olduğu bedene tezat olacak şekilde hızlı ve çeviktir. Yön değiştirme konusundaki hızıyla dikkat çeker. Akrobatik bir yapıya sahiptir. Karakteristik tüyleri yumuşak ve yünlüdür. Yoğun bir astarı bulunan tüy yapısı dalgalı ya da kıvırcık olmakla beraber soğuk hava şartlarına karşı sağlam bir koruma sağlar.

Puli Köpek Irkı Karakteri Nasıldır?

Puli’nin karakteri neşeli ve sevecendir. İnsanlarla vakit geçirmeye bayılır. Sürekli bir şeyle meşgul olmak isteyen bu köpek için çeşitli meşgaleler üretmek gerekir. Meraklı yapısı nedeniyle ilgisini çeken bir şey oldu mu derin bir araştırmaya koyulur. Zeki olduğu kadar kurnazdır. Özgüveni yüksek olan bu tür bağımsız olmayı sever. Bu nedenle zaman zaman inatçı yanı ortaya çıkar. Buna rağmen sahibine duyduğu bağlılık ve sadakat işleri yokuşa sürmesinin önüne geçer. Sahibine itaat eden Puli verilen komutları harfiyen yerine getirmeye çalışır.

Kendini ailenin bir üyesi gibi görmeyi isteyen Puli sahiplerine bu şekilde yaklaşır. Sevdiği kişilere karşı yakın arkadaş gibi davranmasına rağmen tanımadığı kişilere karşı arkadaş canlısı bir tutumu yoktur. Tam aksine tanımadığı insanlara son derece şüpheli bir şekilde yaklaşır. Şüpheci tutumlarına rağmen yabancılara saldırdıkları pek görülmez. Hissettikleri bu şüphenin kaynağı yabancıların sahiplerine zarar vereceğini düşündüğü içindir. Bu nedenle Puli’nin diğer insanlarla ve köpeklere olan ilişkisine dikkat edilmelidir. Aile ile iyi anlaşmasına rağmen çok küçük çocuğu olan kişiler için uygun değildir.

Puli’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Puli’nin bakımı kendine has tüyleri nedeniyle zordur. İlgi çekici ve gösterişli olan tüy yapısını korumak için uğraş gerekir. Tüyleri sık bir şekilde taranma ihtiyacı duymaz. Buna rağmen tüylerinin kendine has yapısını korumak ve sağlıklı kalmasını sağlamak amacıyla uğraş göstermek gerekir. Puli tüyü örgülü ve bukleli yapısı nedeniyle zor bir bakıma sahip olduğundan bir profesyonel desteği alınması gerekebilir. Köpeğin durumuna göre tüy dökme seviyesi orta ya da azdır. En çok tüy dökülmesi mevsim geçişleri içinde meydana gelir. Puli tüyleri hipoalerjenik olduğu için tüy hassasiyeti olan kişilere zarar vermez.

Puli cinsi yavru iken düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyar. 8 ya da 10 haftaya kadar banyo ve kulak temizliğinin sağlanması çok önemlidir. Aynı zamanda tırnak kesimi aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Puli cinsi köpeklerde astarın içeri girmeye başladığı dönemlerde keçeleşme meydana gelir. 4 yaşına kadar devam edebilen süreç doğaldır. Kürkün tam oturması ve gürleşmesi 4 yılı bulur. Köpekte doğal olarak oluşan örgülere müdahale etmek gerekmez. Sadece kordonları ayırmak ve köpeğin tüylerini temizlemek amaçlı banyo yaptırmak yeterlidir. Köpeğin tüylerini ayırmak son derece pratiktir.

Puli Nasıl Beslenir?

Puli’nin beslenmesi veterinerlerin onay verdiği büyük ırk için özel olarak üretilen mamalar aracılığı ile sağlanmalıdır. Aynı zamanda mama tercihi yaparken Puli’nin yaşı, kilosu ve alerjik durumunun olup olmadığı göz önüne alınacak kriterlerdir. Aynı cinste olsa bile köpekler birbirinden farklı olacak şekilde damak zevkine sahip olabilir. Bu nedenle başka bir Puli’nin sevdiği bir mamaya bakarak kendi köpeği için aynı mamadan almak her zaman başarılı sonuç vermez. Köpeğin damak tadını anlamak için ilk zamanlar deneme yanılma yolunu kullanmak pratik bir fikirdir. Bu süreçte küçük mamalar alınabilir.

Puli için uygun olduğu düşünülen markalar Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix ve Brit Care şeklindedir. Hazır mama yaş ya da kuru olacak şekilde tercih edildiğinde bu markalar arasından seçim yapılabilir. Aynı zamanda Puli’nin zaman zaman ihtiyaç duyduğu ek gıda ya da destekler de bu markaların ürünleri arasından alınabilir. Hazır mama dışında Puli için ev yemekleri ile değişiklik yapmak da mümkündür. Ev yemeklerinin Puli’nin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerali karşıladığından emin olmak gerekir. Ayrıca Puli’nin sağlığını tehlikeye atacak madde olmamalıdır.

Puli Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Puli’nin ırkı Orta Asya köpeklerine dayanır. 9. yüzyılda yaygınlık kazanan Puli, Macaristan’a göç eden Magyarlara eşlik etmiştir. Bu zaman içinde pek çok çoban köpeği sürece dahil olmuştur. Puli’nin atası sayılan köpeklerin bu köpekler içinde yer aldığı düşünülür. Özellikle vücut şekli bakımından Tibet Spaniel ile benzerlik taşır. Puli, Macaristan’ın en eski üç köpek ırkından biri olarak kabul edilir.

Puli Eğitimi Nasıl Verilir?

Puli’nin eğitimi nispeten kolaydır. Sahibinin sözünü dinleyen bu tür oldukça akıllıdır. Sahibini tatmin etmek istediği için verilen komutları kelimesi kelimesine yerine getirir. Güçlü bir yapıya sahip olduğu için pes etmez. Bazı komutları yerine getirirken kendi yöntemiyle hareket edebilir. Bazen başına buyruk tavırlar sergileyebilir. Bunda eğitmeninin de etkisi vardır. Puli’nin eğitim sürecinde kararlı, otoriter ve sabırlı olmak gerekir. Aynı zamanda eğitmenlik yaparken sevgi göstermek köpeğin çok daha kolay yola gelmesini sağlayacaktır. Bu sayede köpek ve sahibi arasındaki bağ güçlenir.

Safkan Puli Nasıl Anlaşılır?

Puli’nin safkan olup olmadığı kendine has tüy yapısı ile kolayca anlaşılır. Diğer köpeklerde bulunmayan bir örgülü ve bukleli tüyleri ile Puli kendini hemen belli eder. Taklit edilmesi imkansız olduğundan başka köpeklerle karıştırmak söz konusu değildir.

Puli Ne Kadar Yaşar?

Puli köpek ırkı ömrü ortalama olarak 10 ile 15 yıl arasındadır. Bu sürecin değişmesi köpeğin ruhsal ve fiziksel olarak ne durumda olduğuna göre değişir. İyi bakılan bir Puli bu sürenin üstünde de yaşar.

Ayrıca Bakınız: Poodle Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap