Afgan Tazısı Köpek Cinsi Özellikleri Ve Bakımı

Afgan tazısı köpek cinsi, tarihi Mısır firavunlarına dayanan ve Orta Doğu av köpeği grubunda yer alan bir köpektir. Sert hava koşullarına ve zor arazi koşullarına dayanıklı olması sebebiyle genellikle göçebe kabileler tarafından avcılık için kullanılmıştır. Afgan tazısı köpek cinsi, dünyanın en çok tanınan köpek cinsi olma özelliğine sahip olması ile bilinmektedir.  1900 yılında köpeklerin kralı unvanına sahip olarak ödül almıştır.

Afgan tazısı köpek cinsinin 4000 yıldan fazla bir tarihi olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle en eski köpek cinslerinden biridir. Adından da kolayca anlaşılabileceği üzere Afganistan’a özgü bir köpek cinsidir. Av için oldukça ideal olduğu gibi evcilleştirilerek insanlar ile yaşaması da mümkündür.

Afgan Tazısı Köpek Cinsi Fiziksel Özellikleri

  • Erkek bir Afgan tazısı 74 cm, dişi ise 69 cm uzunluğa sahip olabilmektedir.
  • Oldukça zarif ve atletik bir görünüme sahiptirler.
  • Erkek Afgan tazıları 20 ila 27 kg arasındayken dişilerde ise 18 ila 25 kg arasında ağırlıkları bulunabilir.
  • Kafa yapıları dar kabul edilmektedir. Suratları uzun ve kemiklidir. Güçlü bir çene yapıları bulunmaktadır.
  • Burunları kahverengi renktedir.
  • Afgan tazıarının gözleri karakteristiktir. Kenarlar eğimli ve üçgen bir yapıdadır. Genellikle koyu renk gözleri bulunur.
  • Uzun boyun yapıları sayesinde güven veren bir görünümleri vardır.
  • Kürkleri genellikle siyah-krem, siyah-gümüş, siyah-maskeli altın, siyah-maskeli gümüş, siyah- maskeli kırmızı, siyah, mavi, krem, gölgeli krem ve gölgeli altın renklerinde bulunmaktadır.

Afgan Tazısı Köpek Cinsi Davranışsal Özellikleri

  • En itaatkar köpek cinslerinden biridir.
  • Avcılık yetenekleri ile tanınan Afgan tazıları aynı zamanda oldukça sevecen, insancıl ve iyi huylu canlılardır.
  • İçgüdüsel olarak hareket ede bir cismin peşinden gitmekten vazgeçemezler.
  • Sahipleri ve çevresinde ki insanlar ile hassas ilişkiler kurdukları bilinmektedir.
  • İletişim konusunda hassas davranılması gereken köpeklerdir. Afgan tazıları bazı durumlarda fazlasıyla hırçın ve saldırgan olabilirler. Bu nedenle küçük yaştan itibaren sosyalleşmeleri ve iyi eğitim almaları önemlidir.
  • Afgan tazılarının küçük evcil hayvanlar ile uzun süre yalnız bırakılmaları önerilmemektedir.
  • Çok hızlı koştukları için trafik kazalarına yakalanmaları mümkündür. Bu nedenle tasmasz gezdirilmemeleri önemlidir.
  • Afgan tazıları oldukça zeki köpeklerdir. Bu nedenle öğrendikleri komutları istedikleri zaman uygulamaktan çekinmezler. Komutları ısrarla ve kararlı bir şekilde verilmesi önemlidir.

Afgan Tazısı Köpek Cinsi Bakımı

Diğer tüm köpek cinslerinde olduğu gibi Afgan tazıları da düzenli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Deri yapısının sağlıklı ve bakımlı kalması için rutinlerinin aksatılmaması gerekir. Vücutlarının sağlam ve fit kalabilmesi için düzenli egzersiz yapmaları önemlidir. Aynı zamanda yüksek kaliteli mamalar ile beslenmeleri yaşamlarını daha konforlu hale getirecektir.

Tüy yapıları insan saçına benzediği gibi oldukça titiz bir bakımı da beraberinde getirmektedir. Aylık olarak banyo yapmaları tüylerinin bakımlı görünmesi için gereklidir. Aynı şekilde yıllık olarak tüylerinin kesilmesi de hem tüy yapısını hem de deri sağlığını koruyacaktır. Afgan tazısı sahiplenme öncesi oldukça profesyonel bir bakıma ihtiyaç duyduklarını bilmek gerekir.

Afgan Tazısı Köpek Cinsi Genel Sağlık Durumu

Bu köpekler her ne kadar güçlü ve dayanıklı bir ırk olarak bilinse de yatkın olduğu kalıtsal hastalıkları da bulunmaktadır. Özellikle katarakt, panosteitis, dilate kardiyomiyopati, tiroit, kronik alerjiler, kalça ve dirsek displazisi gibi rahatsızlıklar Afgan tazılarında sık rastlanan hastalıklardır. Ayrıca Afgan tazıları anesteziye karşı aşırı hassas olduğu için herhangi bir yaralanma ya da ameliyat durumunda deneyimli veteriner hekim tercih edilmesi önemlidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap