Boykin Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Boykin Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Boykin Spaniel köpek ırkı kökeni Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Carolina eyaletidir. Bu köpek, Amerika Birleşik Devletleri’nden dünyaya yayılmıştır. Sokakta bulunan bir av köpeği ile Amerikan Su Spanieli, İngiliz Springer Spanieli, Pointer ve Chesapeake Bay Retriever köpek ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkan Boykin Spaniel cinsi üreticisinin soy adı olan “Boykin” adını almıştır.

Boykin Spaniel’ın üretilme amacı, kuş ve ördek gibi küçük hayvanları avlama esnasında kullanılacak olan küçük boyutta bir av köpeği oluşturmaktı. Ailesine sadık ve av yeteneği üst düzey olan bu köpek aynı zamanda kuş avında bota sığabilecek büyüklükteydi ve oldukça akıllıydı. Amerikan avcıları tarafından çok sevilen Boykin Spaniel köpek ırkı II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada da yaygınlaşmaya başladı.

Boykin Spaniel ırkı, Güney Carolina eyaletinin resmi köpeği unvanını taşımakta olan köpek ırkıdır. Boykin Spaniel cinsi köpekler 2009 yılından beri başlı başına bir ırk sayılıyor.

Boykin Spaniel’ın Özellikleri Nelerdir?

Boykin Spaniel ırkı küçük gövdesi, atikliği, avcı özellikleri ve tüylü kulakları ile dikkatleri çeken bir ırktır. Çok aktif ve sahiplerine bağlı olan Boykin Spaniel’ın özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Boykin Spaniel ırkının erkeklerinin boyları omuza kadar 39 ila 49 cm, ağırlıkları 13 ila 18 kg’dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 35 ila 41 cm, ağırlıkları 11 ila 15 kg’dır.
  • Renkleri siyah, kahverengi, ten rengi ve beyaz olarak ortaya çıkabilir.
  • Sağlam bir görünüme sahiplerdir.
  • Küçük olmasına rağmen sağlam ve kaslı bacakları vardır.
  • Kafaları geniştir ve tüylü kulakları bu geniş kafaya eşlik eder.
  • Yüzünden devam eden gözleri oval kahverengi veya koyu sarıdır.
  • Bu hayvanın en karakteristik özelliklerinden biri dalgalı, kalın, kırmızımsı kahverengi veya çikolata kahverengi kürküdür. Bir iç ve bir dış katmana sahiptir, ikincisi orta uzunluktadır. Saçlar genellikle kulaklar, karın, göğüs ve bacaklar bölgesinde biraz daha incedir.

Boykin Spaniel’ın Karakteri Nasıldır?

Boykin Spaniel ırkı zekası, işinde öz verisi, ve sevecenlik özellikleri ile ön plana çıkar.  Bu özellikleri ile ön plana çıkmakta olan Boykin Spaniel’ın karakteri şu şekildedir:

  • Asil, sevecen ve uysal köpeklerdir.
  • Aile ile birlikte olmayı severler.
  • Diğer köpeklerle araları iyidir. Genellikle yabancılık yapmazlar.
  • Büyük bir uyum kapasitesine sahiplerdir. Çocuklarla ve yaşlılarla da iyi anlaşırlar.
  • Kırda, şehirde her alanda rahatlıkla yaşayabilmekte olan köpeklerdir. Her ortama kolaylıkla uyum sağlarlar.
  • Sahiplerine çok sadık ve çok bağlı köpeklerdir.
  • Çoğunlukla sakin köpeklerdir ama sahiplerini ve yuvalarını korumak için saldırganlaşabilirler.
  • Yavruyken alıştırıldıklarında ve evin bir üyesi kabul ettiklerinde diğer evcillerle iyi geçinirler.
  • Hareketli ve orta derecede enerjik köpeklerdir. Egzersiz ihtiyaçları hatırı sayılır şekilde yüksektir.
  • Koku yetenekleri sayesinde kusursuz avcılar ve mükemmel iz sürücüler olarak bilinirler.
  • Kapalı ve küçük alanlarda yaşamaya uygun değillerdir. Bu nedenle apartman dairelerinde yaşamak onları kısıtlayacak ve mutsuz edecektir.

Boykin Spaniel’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Boykin Spaniel’ın bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli durum kulaklarıdır. Boykin Spaniel cinsi köpeklerle ilgili dikkat çeken ilk fiziksel özellik tüyleri ve sarkık kulaklarıdır. Katmanlı yapıdaki tüyler bu köpekler için hem avantaj hem de dezavantajdır. Boykin Spaniel köpek ırkının bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğuk havalara karşı hassastırlar. Bundan dolayı soğuk havalarda dışarıya çıkarılacak olursa köpek elbiseleri giydirilmesi köpeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
  • Çok fazla tüy döken bir cins değildir. Bundan dolayı ayda 1 defa taramak yeterli olur.
  • Çok fazla kirlenen bir köpek ırkı değildir. Gerektiğinde, kirlendiğinde temizlemek yeterli olur.
  • Banyo sonrasında hasta olmamaları için tüylerinin kurutulması gerekir. Soğuğa karşı hassas oldukları için ıslak kalmamaları sağlık durumları açısından büyük önem taşımakta olan bir durumdur.
  • Günlük 60 dakikalık egzersiz ihtiyaçları vardır. Enerjilerinin olumlu yönde atılması için egzersizler ihmal edilmemelidir.
  • Dişlerini, tartar birikmesi ve bakteri oluşumuna engel olmak için haftada en az iki veya üç kez fırçalamak gerekir. Diş sağlığı yerinde değilse günlük olarak fırçalamak gereklidir.
  • Köpeğin tırnakları doğal olarak yıpranmıyorsa, ayda bir veya iki kez tırnaklarını kesmek yeterli olur.

Boykin Spaniel Nasıl Beslenir?

Boykin Spaniel ırkı enerjik yapıya sahip olmaları sebebiyle mineralli, vitaminli yani yüksek kaliteli köpek maması tüketmelidir. Veterinerin onay verdiği bu mamalara ek olarak ev yemekleri de tüketebilirler. Boykin Spaniel’ın beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hazır mama tercihi için kaliteli köpek mamaları üreten ünlü markalar tercih edilmelidir.
  • Mamalar arasından orta ırka, yaşına, alerjen durumuna uygun olanı ve köpeğin sevdiği tatları barındıran mamayı tercih etmek gerekir.
  • Sevdiği yiyecekler söz konusu olunca doyduklarını pek anlamadıkları için vereceğiniz yiyeceklerde ölçülü olmaya dikkat edilmelidir.
  • Boykin Spaniel ırkının beslenme ihtiyacı için önerilen günlük miktar günde 2.5 ölçektir.
  • Verilecek olan kuru mama iki öğüne bölünerek verilebilir. Bu durum köpeğin beslenme rutini oluşturmasına ve gerektiğinden fazla mama yememesine yardımcı olur.

Boykin Spaniel Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Boykin Spaniel’ın ırkı Amerikan Su Spanieli, İngiliz Springer Spanieli, Pointer ve Chesapeake Bay Retriever köpek ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Boykin Spaniel’ın üretilme amacı, kuş ve ördek gibi küçük hayvanları avlama esnasında kullanılacak olan küçük boyutta bir av köpeği oluşturmaktı. Ailesine sadık ve av yeteneği üst düzey olan bu köpek aynı zamanda kuş avında bota sığabilecek büyüklükteydi ve oldukça akıllıydı. Amerikan avcıları tarafından çok sevilen Boykin Spaniel köpek ırkı II. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada da yaygınlaşmaya başladı.

Boykin Spaniel Eğitimi Nasıl Verilir?

Boykin Spaniel’ın eğitimi sahiplerini ya da eğitmenlerini zorlamaz. Bu ırk, çok akıllı ve yeteneklidir. Erken aşamada köpeğin yavru eğitim sınıflarında eğitimine başlamak, sosyalleşmesini sağlamak gerekir. Yavru köpeklerin en sevimli yanlarından biri sıçramalarıdır. Bu nedenle henüz bir yavru iken sıçrama konusunda eğitim almaları gerekir.

Aşıları tamamlanana yani dışarı çıkmaya başlayana kadar köpeğinizin tuvalet eğitimini tamamlamasına önem vermek gerekir. Bunun için köpek kum kabı ya da çiş pedleri ya da spreylerinden kullanarak eğitimi kolaylaştırmak mümkündür. Erken dönemde yavru köpek tuvalet eğitimi oldukça önemlidir.

Safkan Boykin Spaniel Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin safkan olabilmesi için anne, baba, büyükanne ve büyükbabalarının aynı ırktan geliyor olması gerekir. Melezlenmiş olan köpekler, safkan köpekler değildir Boykin Spaniel’ın safkan olup olmadığı sorusunun cevabı bu ırkın safkan olmadığı yönündedir. Bunun sebebi Boykin Spaniel ırkının Amerikan Su Spanieli, İngiliz Springer Spanieli, Pointer ve Chesapeake Bay Retriever köpek ırklarının melezlenmesi sonucu ortaya çıkmış olmasıdır.

Boykin Spaniel Ne Kadar Yaşar?

Boykin Spaniel’ın ömrü ortalama 14 ve 16 yıl arasında değişiklik gösterir. Bu süre bir miktar uzayabilir ya da kısalabilir. Köpeğin ömrünü uzatmak için stresten uzak tutmak, sevgi ve şefkati hissettirmek, beslenmesine dikkat etmek, egzersizlerini düzenli yaptırmak, ihtiyacı olan iklim koşullarını sağlamak önemli bir durumdur. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde Boykin Spaniel cinsi köpeğin ömrünü uzatmak mümkün olabilir.

Ayrıca Bakınız: Border Collie Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap