Chow Chow Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chow Chow Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Chow Chow köpek ırkı aslan gibi yeleleri bulunan, tüyleri sık, güçlü, cesaretli oldukça sevecen bir köpektir. Başka köpek ırklarında bulunmayan siyah dilleri ile ün kazanmıştır. “Çin aslanı” olarak bilinen sevimli köpeklerin anavatanı Çin’dir. Tarihi çok eskilere dayanan Chow Chow köpekler tanımadıkları canlılara mesafeli davranır. Evdeki tek bir kişiye bile bağlanma eğilimi gösteren, ailesini sahiplenen bir köpektir. İnatçı, özgürlüğüne düşkün, uysal davranışlar sergileyen nazik, neşeli, sakin yapıya sahip özel ırk köpeklerdir. İyi bir koruma köpeği olan köpekler diğer canlılarla hemen yakın ilişkilerde bulunmaz, temkinli davranır.

Chow Chow’un Özellikleri Nelerdir?

Chow Chow’un özellikleri şunlardır:

  • Boyutları dişi ve erkeklerde pek değişmeyen orta büyüklükteki köpeklerdir.
  •  Ana vatanı Çin olup genellikle av köpeği olarak tercih edilmektedir.
  • Yükseklikleri 45- 55cm,  ağırlıkları 20-30 kg’dır. Kızıl, kahverengi, krem, siyah, tüy renkleri ile ön plana çıkar. Kahverengi tüylü, çift katmanlı, çok sık, yoğun tüylere sahip köpekler yoğun şekilde tercih edilir. Çok fazla tüy döktükleri için düzenli tarama, fırçalama işlemleri yapılmalıdır. Zekâları orta seviyede olduğu için egzersiz ve eğitim konusunda çok fazla istekli değillerdir.
  • İnatçı, özgürlüğüne düşkün olsalar da köpekler sosyal olmaktan hoşlanmazlar.
  • Dişiler her doğumda ortalama 6 yavru dünyaya getirebilir.
  • Tek bir insana bağlı kaldıkları için diğer evcil ve insanlara temkinli şekilde yaklaşırlar.
  • Kilo almaya, obeziteye meyilli köpekler egzersiz yapmayı pek sevmezler.
  • Genellikle koruma köpeği olarak tercih edilen ortalama 15 yıl yaşadıkları bilinen en eski av köpeği cinsidir.
  • Fazla kilo alımı, insanlar da olduğu gibi köpeklerde de pek çok sağlık sorunun oluşmasına neden olabilir. Köpeğinizin fazla kilo almasını önleyecek tarzda doktorunuzun verdiği beslenme programlarını uygulamaya özen göstermelisiniz.
  • Göz kapağının içinin kıvrılması, kalça displazisi gibi sağlık sorunlarına yakalanma riski yüksek olan köpeklerinizi veteriner kontrolünden geçirerek bakımını eksiksiz, düzenli şekilde yapmanız önerilir.

Chow Chow Köpek Irkı Karakteri Nasıldır?

Chow Chow’un karakteri ailesine karşı sadık, koruyucu içgüdü özelliği ile ön plana çıkar. Yabancılara karşı daima temkinli ve şüpheci olarak yaklaşır. Sadece gerektiğinde havlayan fazla havlama eğilimi göstermeyen özel ırk köpektir. Apartman dairelerinde kapalı alanlarda yaşadıkları bilinse de genellikle bahçe ve dış alanlarda rahatça hareket ederler. Çin aslanı olarak bilinen Chow Chow köpekler, insan ve hayvanlarla sosyalleştirilmesi gereken aksi takdirde agresif tavırlar sergileyebilen özel bir ırktır. Ortalama zeka seviyesi, inatçı, korumacı yapısıyla dikkat çeker. Bebeği olan ya da ilk kez köpek sahibi olmak isteyen kişilerin bu köpekleri tercih etmeleri önerilmez. Şüpheci yaklaşımı herkese güvenmeyen bekçi köpeği özelliği gösterdiği için yavruyken sosyalleştirip doğru, kaliteli eğitim vermeniz tavsiye edilir.

Chow Chow’un Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Chow Chow’un bakımı sevimli pofuduk, yumuşak yüz, tüy ve vücut bütünlüğünün sağlıklı olması için gereklidir. Çok fazla hareketli olmadıkları için egzersiz yapmaktan hoşlanmasalar bile onu yürüyüşe çıkararak çeşitli aktiviteler yapmasını sağlayarak sağlıklı gelişimini hızlandırabilirsiniz. Eğitim ve bakım sürecinde onu zorlamamanız özverili, sabırlı şekilde davranmanız tavsiye edilir. Zorlandığını anladığı takdirde egzersiz yapmayı durdurarak saldırgan tavırlar sergileyebilir. Yürüyüşe çıkardığınızda molalar vererek durup dinlenmesine izin vermelisiniz. Bakımı çok fazla kolay olmayan hızlı tüy döken bu köpekler özel bakıma ihtiyaç duyar. Tüyleri çift katman olduğu için ıslatmadan düzenli olarak taramanız tavsiye edilir. Tüyleri çok zor kuruduğu için sık sık yıkamamalısınız. Fazla tüy dökmeleri, yıkanıp kurutulmaları zor olduğu için onları özellikle hijyenik, kaliteli köpek fırçaları ile fırçalamanız öneriler. Köpeğinizin ağız ve diş sağlığını korumak için dişlerini düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Chow Chow köpeklerin yaşam kalitesini artırarak sağlıklı, keyifli hayat sürmesini sağlamak için gelişimini destekleyen egzersizlerin yanı sıra tırnak, tüy, ağız ve diş bakımı yaptırmalısınız.

Chow Chow Nasıl Beslenir?

Chow Chow köpek ırkı beslenmesi için genellikle köpeğinizin gelişimini hızlandıran kemik, kas eklem yapısını güçlendiren doğal besinleri tercih etmeniz gerekir. Protein, vitamin, ,mineral değerleri yüksek sağlık ve güvenlik testinden geçirilen kuru ve yaş mamaları seçebilirsiniz. Yumurta kabuklarını ezip kurutarak köpeğinize verebilirsiniz. Yumurta kabukları, köpeğinizin tüylerini canlandırarak daha parlak, bakımlı ve sıkı görünmesini sağlar. Köpeğiniz A, D, E vitamini, folik asit, b kompleksler çinko, mangan, fosfor, kemik unu bileşenleri bakımından zengin olan mamaları, hekiminize danışarak evde hazırlayabileceğiniz mamaları tüketebilir. Ete düşkün olmadığı için çok fazla et tüketmez. Ev yapımı sebzeli güveçlere pirinç ekleyebilir; şişkinlik hissini önlemek amacıyla mamaları bir miktar ısıtabilirsiniz.  

Mama seviyesinin yüksek tutulması köpeğinizin midesinde şişkinlik oluşturabilir. Köpeğinize esmer pirinç, yulaf, ıspanak, arpa, nohut, yeşillik, domates gibi çeşitli besinleri verebilirsiniz. Kanatlı hayvan ve balıklar diğer et türlerine göre tercih etmeniz gereken önemli besin kaynaklarıdır. Arada da olsa kuzu eti Omega 3 ve 6 besin değerlerine sahip olan yiyecekleri ideal seviyede vermeniz tavsiye edilir.  Yiyeceklerin sık sık verilmemesi köpeğinizin sindirim sistemini rahatlatarak rahat nefes almasını sağlar. Protein oranı düşük, yağ oranı dengeli, mineral, vitamin, içeren kuru mamaları tercih ederek köpeğinizin kemik kas ve eklem gelişimini hızlandırabilirsiniz.

Chow Chow Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Chow Chow’un ırkı çok eski tarihe dayanır. Halk arasında aslan köpeği ya da Çin aslanı olarak adlandırılan özel ırk sahibine bağlı, mükemmel bir aile köpeği olabilir. Uysal, sevecen yapısıyla dikkat çeken sert davrandığınızda ya da liderlik vasfına sahip olmadığınızı anladığı anda hırçınlaşabilir. İnatçı, kararlı yapısı, özgürlüğüne düşkün özellikleri ile hayvan severler tarafından oldukça yoğun ilgi görür. Orta büyüklükte olup sevecen, dinamik, kararlı, cesur tavırlarıyla ön plana çıkar.

Chow Chow Eğitimi Nasıl Verilir?

Chow Chow’un eğitimi sevimli dostunuzun çevreyle olumlu bağlar geliştirip sosyalleşmesi açısından oldukça önem taşır. Köpeğinize yavruluk döneminden itibaren eğitim vermeniz, onların iletişimini güçlendirerek zihinsel becerilerini olumlu yönde etkiler. Köpeğinize tuvalet, itaat, sosyalleşme eğitimlerini doğru, dikkatli, özverili, sabırlı bir şekilde vermeniz gerekir. Sabırsız, şiddet diliyle yaklaştığınızı fark ettiğinde hırçın mizacını öne çıkararak saldırganlaşabilir. Köpeğiniz henüz yavruyken sosyalleştirerek onu doğru, kaliteli eğitim sürecinden geçirerek daha uysal, arkadaş canlısı, sevecen, sessiz bir hale gelir.

Safkan Chow Chow Nasıl Anlaşılır?

Chow Chow’un safkan olup olmadığı DNA testinden geçirilmiş olmasına bağlıdır. Kökenleriyle uyumlu ,DNA testinden geçirilen, aşıları eksiksiz şekilde yaptırılan özel ırk köpek safkandır. Güçlü, inatçı, cesur, heybetli, sevgi dolu mizaca sahip olan Chow Chow köpeklere sahip olmak için detaylı bir araştırma yaparak uzman hekim desteği alabilirsiniz. Kökenleri ile uyumlu, DNA testinden geçirilen, aşıları tamamlanan safkan köpekler hayvan severler tarafından oldukça yoğun ilgi gören en eski, özel bir köpek cinsidir.

Chow Chow Ne Kadar Yaşar?

Chow Chow köpek ırkı ömrü 9-15 yıldır. Sessiz, ilgisiz, sadık, bağımsız, aile dostu Chow Chow köpekleri doğru, kaliteli, özverili, anlayışlı eğitim, beslenme ve bakım sürecinden geçirerek ömrünü uzatabilir; sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Siyah, mavi, krem rengi, kırmızı, favın renk tonları ile ön plana çıkan aile dostu köpek geçmişten günümüze en çok tercih edilen popüler, güçlü sevecen, sadık oldukça uslu bir köpektir.

Ayrıca Bakınız: Leonberger Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap