Köpeklerin Sütten Kesilmesi Ne Zaman Olur?

Köpeklerin Sütten Kesilmesi Ne Zaman Olur?

Köpeklerin sütten kesilmesi için belirli bir süre anne sütünden faydalanmış olmaları gerekir. Yavru köpeklerin gelişimi ve sağlığı açısından anne sütü çok önemlidir. Anne sütünde bulunmakta olan mineral ve vitaminler yavru köpeklerin birçok ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Yeni doğan bebekler gibi yavru köpekler için de en iyi beslenme şekli anne sütüdür. Yavru köpeklerin süt ihtiyacı en çok 4 ile 6. haftalar arasında artış gösterir. Yavru köpeklerin doğumdan sonraki 4 ile 6. haftaları gelişimleri açısından çok önemli zaman dilimleridir. Yavru bir köpeğin sütten kesilmesi 6. haftadan sonra gerçekleştirilmelidir. 6. haftadan sonra anne sütünün yavru köpeğe herhangi bir faydası bulunmaz. Bunun için 1-2 hafta öncesinde yavrunun, annesinden yavaş yavaş ayrı tutularak alıştırılması gerekir.

Yavru Köpekler Annesinden Ne Zaman Ayrılmalıdır?

Yavru köpeklerin annesinden ayrılması 8. haftadan sonra gerçekleşmelidir. Bu süreye kadar yavru köpekler, annelerine birçok açıdan ihtiyaç duyarlar. Yavru bir köpeğin, sağlıklı bir şekilde anne altında geçirmesi gereken zaman, ortalama olarak 8 haftadır. Bu süreden önce sahiplenilmek istenen bir köpek var ise annesinden ayırmak doğru bir davranış olmayacaktır.

Köpekler ilk 6 hafta boyunca anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu süre içerisinde anne sütü ile beslenmeleri kesinlikle engellenmemesi gereken çok önemli bir durumdur. 6 haftadan sonra anne sütünden ayırma işlemi yapıldığı gibi anneden ayrılması için 8. haftanın tamamlanması köpeğin bilişsel gelişimi açısından önem taşımakta olan bir husustur. 8. haftadan önce yavru köpekler, annelerinden ayrı tutulmamalıdır.

Köpeklerin Sütten Kesilme Dönemlerinin Önemi Nedir?

Köpeklerin sütten kesilmelerinin önemleri söz konusudur. Sütten kesilme dönemi beraberinde köpek için birçok yeni alışkanlık meydana getirir. Köpeklerin süt ihtiyacı gereken aralıkta kesinlikle karşılanmalıdır. Sütten kesilme döneminde bilişsel ve fiziksel değişiklikler meydana getiren yavru köpeklerin bu sürece alışabilmeleri için anne sütünden tamamen uzak tutulmaları gerekir. Köpeklerin sütten kesilme dönemlerinin önemli noktaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeklerin sütten kesilme dönemleri annelerinden bağımsız hale geldikleri dönemi belirtir. Köpeklerin annelerinden bağımsız hale gelmeleri bilişsel açıdan güçlenmelerine yardımcı olan bir durumdur. Annesinden bağımsız hale gelen köpeğin kendine olan güveni artar.
  • Anne sütünden kesilen köpeklerin yetenekleri ve hayatta kalma içgüdüleri gelişir. Kendi başının çaresine bakmak zorunda olan yavru köpekler yeteneklerinin farkına varır ve hayatta kalma mücadelesine başlar.
  • Anne sütünden ayrılan köpekler, özsaygı ve özgüven açısından gelişmeye başlarlar. Dış dünyayı kendi başlarına keşfetmek zorunda kalan köpekler cesaret sahibi olurlar.

Köpekler Sütten Erken Kesilirse Ne Olur?

Köpeklerin sütten erken kesilmesi bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Sütten ayrılan köpek aynı zamanda annesinden de ayrılmış olacağı için bu durum köpeğin bilişsel gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecek olan bir durumdur. Köpeklerin sütten erken kesilmesi gereken durumlar olabilir. Bu durumlar anne köpeğin ölmesi ya da yavrusunu dışlaması olarak meydana gelebilir. Köpeklerin bazı durumlardan dolayı sütten erken kesilmesi sonucunda köpek sahibine büyük sorumluluk düşer. Sütten erken kesilen yavru bir köpeğin bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Annesini kaybeden bir köpeğin beslenmesi için şırınga ile süt verme yöntemi kazanılabilir. Bu durum hem köpeğin beslenme ihtiyacını karşılar hem de yavru ile sahiplenen kişinin arasında güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olur.
  • Sütten erken kesilen yavru köpeklere anne sütündeki besin değerlerine yakın olan mamalar yedirilebilir. Bu mamaların tercih edilmesi esnasında veterinerden destek almak köpeğin sağlıklı beslenmesi açısından önem taşımakta olan bir durumdur.
  • Sütten erken kesilen köpekler için süt tozu da kullanılabilir. Süt tozunun miktarı, köpeğin boyutlarına ve gelişimine göre değişiklik gösterebilir. Verilecek olan süt tozu miktarını ayarlamak için veteriner hekime danışmak iyi bir yöntemdir.

Köpekler Sütten Kesildikten Sonra Hangi Yiyecekleri Yiyebilir?

Sütten kesilen köpeklerin yiyebileceği şeyler sınırlıdır. Sütten kesilen köpek için en sağlıklı gıda köpek maması olsa da bazı ek gıdaların seyrek olarak verilmesinde bir sakınca bulunmaz. Sütten kesilen köpeklerin yiyebileceği bazı yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemik,
  • Pirzola,
  • Yoğurt,
  • İyi Pişmiş Balık,
  • Yağsız ve Baharatsız Tavuk,
  • Pişmiş Yumurta,
  • Pişmiş Patates,
  • Muz,
  • Pirinç.

Bu yiyeceklerin yalnızca ek gıda niyetine verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Köpeklerin sürekli bu yiyecekler ile beslenmesi doğru bir davranış değildir. Köpeklerin doğru bir şekilde beslenmesi için en önemli gıda köpek mamasıdır. Köpeklere uygun olan köpek mamaları, kaliteli ve veteriner tarafından onaylanmış olan köpek mamalarıdır.

Sütten Kesilen Yavru Köpekler İçin Lapanın Önemi Nedir?

Sütten kesilen köpekler için lapa önemli bir gıdadır. Yavru köpeklerin lapaya geçiş yapması için sürecin uzun tutulması gerekir. Köpeklerin beslenme alışkanlıklarını bir anda değiştirmek mümkün değildir. Bundan dolayı köpek maması tercihinde anne sütü içeren mamalar tercih edilmelidir. Mamaların büyük oranda anne sütü içermesi önemli bir durumdur.

Köpeklere lapa verilmesi için anne sütünden tamamen ayrılmış olmaları gerekir. Anne sütünü keserek %100 katı gıdanın tüketilmesi için köpeğin doğumundan sonra en az 7 hafta geçmiş olması gerekir. Yavru köpeklerin süt ihtiyacı tamamen ortadan kalkmış olmadığı için bir öğünde süt verilirken diğer öğünde lapa verilerek bu sürece alışmaları desteklenebilir. Lapanın oda sıcaklığında olması ve yemeğin üzerine sıcak su dökerek lapanın elde edilmesi gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Sahibini Sevdiğini Nasıl Belli Eder?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap