Köpeklerin Doğumu Nasıldır?

Köpeklerin Doğumu Nasıldır?

Köpeklerin doğum yapması için öncelikle bazı zorunlu süreçlerden geçmeleri gerekir. Doğuma kadar olan sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmesi doğum anının kolaylaşmasına yardımcı olan bir durumdur. Köpeklerin doğumu esnasında çeşitli olaylar meydana gelir. Doğum zamanı yaklaştıkça bazı belirtiler meydana gelir ve bu belirtilerin yakından takip edilmesi gerekir; çünkü doğuma hazırlıklı yakalanmak herkesin tercih edeceği bir durumdur.

Doğum esnasında meydana gelecek olan karın kasılmaları yavaş ama sık bir şekilde kendini gösterir. Genel olarak doğum esnasında zorlanma ve inleme davranışları ile karşılaşılır; ancak ilk yavrunun doğumu hepsinden daha zor bir şekilde gerçekleşir. İlk yavru dünyaya geldikten sonra diğer yavruların doğması daha kolay bir şekilde meydana gelir. Doğum kanalında bir köpek yavrusu olduğunda su kesesinin çıktığı görülür. Bu durumdan 1 saat sonra ilk köpek yavrusu doğmaya hazır hale gelir. Her köpek yavrusu plasenta zarının içinde oluşur ve doğar. Bu zar anne köpek tarafından yırtılır. Anne köpeğin zarı yırtamadığı takdirde köpek sahibinin ya da doğumu kontrol eden veterinerin müdahale etmesi gerekebilir.

Köpekler anne karnından çıktıktan sonra havlu ile kurulanmaları gerekir. Dünyaya gelen bebekler gibi köpeklerin de ağlaması kontrol edilir. Bu durum nefes aldıklarının belirtisidir. Tüm bu süreçler başarı ile tamamlandıktan sonra köpeğin doğumu başarıyla gerçekleşmiş olarak kabul edilir.

Köpeklerde Doğum Komplikasyonları Nelerdir?

Köpeklerin doğumunda meydana gelen aksilikler sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Köpeği doğum yapacak olan kişilerin bu konular hakkında önceden bilgi sahibi olması gerekir; çünkü doğum sırasında meydana gelebilecek olan herhangi bir olumsuz durumu anlamamak doğacak olan yavru köpeklerin ya da anne köpeğin hayatını riske atabilir. Köpek sahiplerinin olumsuz durumları tespit ederek vaktinde veterinere başvurması, doğum anında karşılaşılabilecek olan kötü durumların önüne geçmek için iyi bir yöntemdir. Köpeklerde meydana gelebilen doğum komplikasyonlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne köpeğin vücut ısısı doğumdan önce düşebilir. Bu normal karşılanan bir durumdur; ancak vücut ısısı düştükten sonra 24 saat geçerse ve doğum başlamazsa bu durumda veterinere başvurmak gerekir.
  • Bazı durumlarda plasentaların tamamı çıkartılamaz. Bu, köpekten ya da köpek sahibinden kaynaklı bir problem olabilir. Plasentanın çıkartılamadığı durumlarda veteriner hekimden destek almak önemli bir durumdur.
  • Kasılmalar başladıktan sonra yeşil akıntı görülürse ve bu belirtilerin üzerinden 2 saat geçmesine rağmen doğum meydana gelmediyse anne köpeğin muayene ettirilmesi gerekir.
  • Köpeklerin ilk yavrudan sonra koyu yeşil veya kanlı bir sıvı vermesi normaldir,; ancak bu durum ilk yavrunun doğumundan önce meydana gelirse bir şeylerin ters gittiğini gösteriyor olabilir.

Köpeklerin doğum esnasında başına gelebilen olumsuz durumları tespit edebilmek sağlıklı bir doğum için olduğu kadar köpeğin sonraki hayatını da oldukça etkilemekte olan bir durumdur.

Hamile Köpek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Hamile köpeklerin beslenme durumu doğacak olan yavru köpeklerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Köpeklerde çiftleşme meydana geldikten sonra uzun bir süre beslenme rutininin önceki ile aynı durumda kalması gerekir. Bu, köpeğin dengesini bozmamak için önemlidir. Hamileliğin son 1 ayında veteriner hekim tavsiyesi ile köpeğe besin değeri daha yüksek ve kaliteli mamalar yedirmek gerekir. Köpeğin süt üretimi için önemli olan omega-3 yağ asitlerince zengin bir diyet programı hazırlamak köpek için olduğu kadar yavruların süt ihtiyacının giderilebilmesi için de oldukça önem taşımakta olan bir durumdur.

Köpekler Hamileyken İlaç Kullanabilir Mi?

Köpeklerin hamileyken ilaç kullanması ilacın içindeki maddelere göre bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Köpekler hamileyken düzenli veteriner kontrolüne gidilmelidir. Herhangi bir hastalık meydana geldiği takdirde veterinerin önerdiği ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında reçetesiz ilaç kullanımından kesinlikle uzak durmak gerekir. Veteriner hekimin önermediği ilaçları kullanmak anne köpeğin ve yavrularının hayatını riske atan bir durum olabilir. Hamilelik esnasında bilinçsiz ilaç kullanımı köpeklerin doğumu sırasında problemlerin meydana gelmesine neden olabilir.

Köpeklerde Yalancı Gebelik Nedir?

Köpeklerde hayali gebelik olarak da adlandırılmakta olan yabancı gebelik durumu, köpeğin belirtiler göstermesine rağmen hamile olmaması durumudur. Kızgınlık ve çiftleşme dönemlerinden sonra bazı köpekler fiziksel olarak hamilelik belirtileri gösterir, annelik içgüdüleri gelişmeye başlar; ancak bu durum her zaman gebelik ile sonuçlanmaz. Yalancı gebelik durumunun meydana gelmesi için herhangi bir çiftleşme durumunun meydana gelmesi de şart değildir. Çiftleşme durumunun oluşmadığı zamanlarda da yalancı gebelik durumunun gözlemlenmesi mümkündür.

Köpeklere Özel Gebelik Testi Var Mıdır?

Köpekler için gebelik testi gebeliğin anlaşılması için en hızlı ve kesin yöntemdir. Köpeklere özel gebelik testi kitinin içinde testi gerçekleştirmek için gerekli olan tüm ekipmanlar yer alır. Testin sonucu genel olarak doğru durumu gösterir. Gebelik testi yapılan köpeğin gebeliğinden emin olmak için veteriner muayenesine götürmek gerekir. Ayrıca gebe olan köpeğin bakımı için veteriner tavsiyesi almak da önemli bir durumdur.

Anne Karnındaki Köpeklerin Hareketleri Hissedilebilir Mi?

Anne karnındaki köpekler hareket ederse bu durum bir insan tarafından hissedilebilir. Anne karnındaki köpeklerin hareketlerini hissetmek için yaklaşık 5-6 hafta geçmesi gerekir. Bu süreden önce köpeklerin hareketini hissetmek mümkün değildir.

Yeni Doğan Köpeklere Dokunulur Mu?

Yeni doğan köpeklere dokunmak için bir eldiven ya da havlu kullanılması sağlıklı olan yöntemdir. Köpeklerin doğumu sonrasında çıplak elle dokunmak da tercih edilebilir; ancak bunun için ellerin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olunmalıdır. Bunun sebebi yeni doğan köpek yavrularının oldukça hassas bir yapıda olmasıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Kavun Yer Mi?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap