Köpek Hastalığı: Köpeklerde Görülen Yaygın Hastalıklar

Köpek hastalığı türleri çeşitli olup köpeğinizin sağlığını olumsuz etkiler. Köpeğinizin sağlığını korumak için hastalıkların semptomlarını tanımak hayati önem taşımaktadır. Bugünkü yazımızda köpeklerde görülen en yaygın köpek hastalıkları üzerinde duracağız. Böylelikle tehlikeli hastalıkların ilerlemesine imkan bırakmadan köpeğinizin tekrar sağlığına kavuşmasını sağlamanızda size yardımcı olacağız.

Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Köpeğinizin bir hastalığı olup olmadığını netleştirmek için köpeğinizi gözlemlemeniz gerekecektir. Köpeğinizin alışkanlıklarındaki bazı değişiklikler size hastalıkları hakkında ipucu verebilecektir. Bazı semptomlar kusma, ishal gibi bariz semptomlarken; bazıları iştahsızlık, yorgunluk gibi daha sinsi ve zor fark edilen belirtiler.

Şimdi gelin köpeklerde sık görülen hastalıkları tanıyalım:

1. Köpek Gençlik Hastalığı

Köpek hastalığı olan gençlik hastalığının erken teşhisi çok önemlidir. Bu rahatsızlık gençlik hastalığına karşı aşılanmış köpeklerde görülmemektedir. Ancak aşılanmamış ve yavru köpekler için oldukça tehlikeli ve ölümcül bir rahatsızlıktır. Bin semptomu olan hastalık adı da verilen bu rahatsızlıkta kas seğirmeleri, hapşırma, salya akması, ishal, ateş gibi pek çok belirti birden görülebilmektedir.

2. Köpeklerde Kulak İltihabı

Bazı köpek cinsleri bu rahatsızlığı yaşamaya daha meyillidir. Örneğin Bloodhound ve Cocker  bu rahatsızlığa daha çok yakalanmaktadır. Sürekli nemli ve ıslak kalan köpeklerde karşımıza çıkan bir hastalıktır. Bu köpek hastalığı sırasında kulaklarda kaşınma meydana gelir; bu nedenle köpeğiniz kafasını sürekli sallar ya da kaşımaya çalışır. Yine kulaklarda meydana gelen sarımsı, kötü kokulu sıvı da iltihabın habercisidir.

3. Köpeklerde  İç Parazitler

Bu rahatsızlık sıklıkla çiğ, bozuk ya da az pişmiş yiyeceklerle beslenen köpeklerde görülür. Özellikle tenya en sık rastlanılan iç parazit olup köpeğinizin hayatını tehdit etmektedir. Köpeğinizin dışkısında parazit gözlemliyorsanız, iştahı azaldıysa ya da arttıysa (Yeme alışkanlıklarındaki değişimler) ve salya akıtıyorsa en kısa zamanda veterinere gitmenizi öneririz.

4. Köpeklerde Uyuz

Bu rahatsızlık bir deri hastalığı olup akar adı verilen parazitin alt deriye bulaşması sonucu meydana gelmektedir. İki türlü bulaşan köpeklerde uyuz hastalığında başka bir canlıdan bulaşan uyuz ve bağışık sisteminin zayıflaması sonucu demodectic uyuz söz konusudur. Kaşıntı, deride ve köpeğinizde cilt bozukluğuna yol açarak açıklıklar, tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar ile kendisini gösterir.

5. Köpeklerde Kanlı İshal (Parvovirüs)

Köpeklerde ishal sindirim sistemini vuran ve aynı zamanda kandaki kırmızı kan hücrelerini azaltarak dolaşım sistemindeki sorunları tetikleyen bir rahatsızlıktır. Belirtilerinde iştahsızlık, kusma, depresyon, halsizlik, dışkıda kan ve sıvı kaybı görülür. Aşı ile önlenebilen bu rahatsızlık yavru köpekken yapılmalı.

6. Köpeklerde Eklem İltihabı

Bu rahatsızlık sıklıkla yaşlı köpeklerin yakalandığı bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Doberman, Alman Kurdu gibi köpek ırkları da bu hastalığa yakalanmaya daha meyilli. Eklem iltihabı köpeğinizin eklemlerinde bozulmalara neden olmakta, hareketsizliğe, kilo almaya ve eklem ağrılarına sebep olan bir rahatsızlıktır. Tedavisi ne kadar erken yapılırsa köpeğiniz de sağlığına o kadar erken kavuşacaktır.

7. Köpeklerde Leyişmanyaz

Leyişmanyaz sık görülen köpek hastalıkları arasında sineklerin ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. Avrupa’da daha sık şekilde görülür. Köpeğinizin su kaplarını dışarıda ağzı açık bırakırsanız sinekler yumurtalarını su kaplarına bırakacak ve köpeğinizde bu rahatsızlığa neden olabilecektir. Bu nedenle su kaplarının ağzını sürekli açık tutmamanız, evinizin pencere, kapı gibi girişlerine sinekleri uzaklaştıracak spreyler sıkmanız çok önemlidir. Bu hastalığın belirtileri pek çok farklı şekilde görülebileceğinden yapılabilecek en iyi şey önlem almak olacaktır.

8. Köpeklerde Mide İltihabı

Bu rahatsızlık köpeklerde son derecede sık görülmektedir. Mide mukozası tahriş olmakta ve iltihaplanmaktadır. Genelde yanlış beslenme, aşırı yemek yeme, yetersiz beslenme, çok hızlı yemek yeme gibi beslenme alışkanlıkları bu hastalığı tetikler. Hastalığın belirtileri karında şişlik, iştah ve kilo kaybı, aşırı tükürük, kusma ve enerji eksikliği ile kendisini göstermektedir.

Görebileceğiniz üzere çoğu hastalık aşı ve bazı önlemlerle önüne geçilebilen yaygın köpek hastalıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda alacağınız önlemler ve köpeğinizi gözlemlemeniz onun hayatını kurtaracaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap