Köpeklerde Öksürük Nedenleri

Köpeklerde öksürük vücutları tarafından hava yollarında ki tahrişe ya da anormalliğe verdikleri bir tepki olarak bilinmektedir. Öksürük zaman zaman doğal sebeplerden olabilir. Fakat uzun süren ve tekrar eden öksürük, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Köpekler çevrelerini koku ile tanırlar ve etrafı burunları ile ağızlarını kullanarak keşfederler. Bu keşifler sırasında toz, polen ve mikroplar ile temas etmeleri kaçınılmazdır. Tüm bunlar köpeklerde öksürük sebepleri olabilir. Köpeklerde öksürük sesi genellikle bir boğaz gıdıklanması ile oluşur. Fakat köpeğinizin yoğun bir şekilde öksürdüğünü fark ettiyseniz bu durumu görmezden gelmemek gerekir.

Köpeğinizin ilk yaptırması gereken aşılardan biri de bronşit aşısıdır. Bronşit aşısı olmayan köpeklerde solunum rahatsızlıkları sebebiyle klasik ve kısa süreli öksürükler yaşanabilir. Bu öksürükler beraberinde sarımsı veya yeşilimsi akıntılara neden olabilir. Bir diğer sebebi ise köpeğinizin boyun tasmasını çok sıkmanız ya da çekiştirmeniz olabilir. Köpeğinizde ki tasmanın çok gergin olması boyun bölgesine zarar verdiğiniz anlamına gelebilir. Bu tahriş nedeniyle köpeğinizin öksürecektir. Göğüs tasmaları tercih ederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Köpeğiniz yabancı bir maddeyi yutarak solunum ya da sindirim sistemi kaynaklı reaksiyonlar yaşayabilir. Balık kılçığı veya tavuk kemiği köpeğinizin boğazında kalarak öksürmesine sebep olabilir. Boğazında kalan yabancı cisimler öksürük sırasında kusmayı da beraberinde getirebilir. Köpeğiniz toza ya da sigara dumanına hassas olabilir ve yoğun şekilde maruz kalması köpeğinizin öksürmesine neden olabilir.

Köpeklerde Öksürüğe Neden Olan Hastalıklar

  • Kalp Hastalığı: Köpeklerde konjestif kalp yetmezliği, mitral kapak endokardiyozu ve dilate kardiyomiyopati ve benzeri birçok kalp hastalığı köpeklerin öksürmesine neden olmaktadır.
  • Enfeksiyon: Çeşitli virüs, bakteri, mantar ve parazitler köpeğinizin üst solunum yolu, hava yolları ve akciğer dokusuna etki ederek öksürüğe sebep olabilir. Ateş ve burun akıntısı enfeksiyon kaynaklı öksürüğün diğer belirtileridir.
  • Kalp Kurdu hastalığı: Sivrisineklerin taşıdıkları parazit larvaları sebebiyle oluşmaktadır. Kalp kurdu sonucunda iltihaplanma ve öksürük sonrası akciğer hasarları yaşanmaktadır.
  • Barınak Hastalığı: Viral bir enfeksiyon olmakla birlikte genellikle aşısız köpeklerde görülmektedir. Yavru köpeklerde ölüme neden olur. Köpeklere yapılacak düzenli aşının bu hastalığı önleme şansı oldukça yüksektir.
  • Akciğer Ödemi: Köpeğinizin ıslak, balgamlı ve nemli öksürüğü akciğer sorunlarının belirtisi olabilir. Bu ıslaklık ve gargara sesi köpeğinizin ciğerlerinde sıvı olabilme ihtimalini düşündürmelidir. Köpeğinizin öksürmediği anlarda da nefes almada güçlük çekebilir.
  • Trakea (Soluk Borusu) Çökmesi: Doğuştan ya da daha sonra gerçekleşen deformasyon sebebiyle köpeğinizde nefes tıkanıklığı yaşanabilir. Özellikle küçük ırklarda daha çok görülmektedir. İlk belirtisi ise ani başlayan öksürük ile beraber kalın, sert ve hırıltılı öksürüktür.
  • Alerji: Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çeşitli alerji reaksiyonları gelişebilir. Öksürük bu alerjenlere karşı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle mevsimsel öksürük alerji kaynaklı düşünülebilir.

Köpeklerde Öksürük Nasıl Geçer?

Köpeklerde öksürük tedavi edilebilir olsa da önemli olan öksürüğü tedavi etmeden önce altında yatan sebebi teşhis etmektir. Veteriner hekiminiz test ve klinik işaretler sayesinde teşhis koyabilir. Köpeğinizin öksürükle beraber gösterdiği diğer belirtiler başka bir rahatsızlığı olduğunu düşündürebilir.

Köpeğiniz bir haftadan daha uzun süredir öksürüyorsa ve öksürük gittikçe kötüleşiyorsa,

  • Öksürme ile birlikte kusma yaşadıysa,
  • Köpeğiniz aşırı yorgun, halsiz ve uyuşuk davranıyorsa,
  • Yoğun ve aşırı öksürüyorsa,
  • Öğürme ile birlikte nefes almada zorluk çekiyorsa,

İştahsızlık, yemek yemeyi ve içmeyi reddediyor ise köpeğinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmelisiniz.

Köpeğinizin öksürmesini engellemek için aşılarını güncel tutmanız ve aksatmamanız önemlidir. Parazit kontrollerini düzenli olarak olmasını sağlamalısınız. Bu nedenle de veteriner kontrollerini rutin haline getirmeli ve geciktirmemelisiniz. Ev içerisinde köpeğinize güvenli bir ortam sağlamalısınız.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap