Yeni Doğan Köpek Bakımı: 1 Aylık Köpek Yavrusu Bakımı

Yeni doğan köpek oldukça dikkatli ve özenli sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Yavruların bebeklik aşamasında aldığı bakım ve beslenme takviyeleri gelişimlerinde büyük önem taşır. Yavru ile genç köpek bakımı karıştırılmamalıdır. Golden retriever sahiplenme yaptıysanız yavruyken köpeğinizin bakımınızı eksiksiz yapmalısınız. Yavru köpek bakımı aşamasında yeteri kadar hijyenin sağlanması da önemli. Sık sık temizliğinin yapılması ve bulaşan artıkların temizlenmesi gerekir. Böylece hem köpeğiniz hem de siz birçok problemden kurtulabilirsiniz. Yavru köpeğinizin bakımında güvendiğiniz bir veteriner hekim ile sürekli iletişim halinde olmanız yarar sağlayacaktır.

1 Aylık Köpek Ne Yer?

Yeni doğan köpek yavruları besin ihtiyaçlarının büyük oranını anne sütünden karşılamaktadır. Anne sütü köpeklere bağışıklık sağlamaktadır. Anne sütü büyüme faktörlerinde ve antikorlarda bulunan kolostrum maddesi içermektedir. Ticari köpek mamalarında kolostrum bulunmayacağını unutmamak gerekir.

Kolostrum almayan yavru köpekler birçok hastalığa karşı savunmasız hale gelmektedir. Yavru köpeğinizin sistemli ve düzenli bir emzirme süreci geçirmesine yardımcı olmalısınız. Anne sütü yeterli gelmediği taktirde beslenme takviyesi yapmanız gerekebilir. 4. Ve 5. Haftadan sonra normal beslenme için mamanızı seçmeye başlayabilirsiniz.

Yavrunuz yetimse ve anne sütü ile beslenemiyorsa anne sütüne yakın besin değerleri bulunan hazır mama sütlerini tercih edebilirsiniz. İlk 2 haftada her saat başı, ardından 2 saatte bir hazır mama sütlerinden vererek köpeğinizi siz besleyebilirsiniz.

Yeni Doğan Köpek Yavrusu Fiziksel Gelişim

Yavru köpekler gözleri ve kulakları kapalı doğmaktadır. Hem göremezler hem de çok az şekilde işitebilirler. Tiz bir ciyaklama şeklinde sesler çıkarırlar. Dişleri yoktur ve yürüme yetilerini henüz kazanmamışlardır. Kendi başlarına idrar ve dışkılama yapmaları mümkün değildir. Ayrıca kendi vücut ısılarını da düzenleyemezler.

İçgüdüsel olarak anne meme uçlarını bulabilirler. Temizlendikten hemen sonra annelerinin sıcak karnına sürünerek meme başlarını bulmaları ve emmeye başlamaları zor olmayacaktır. Uygun beslenme ve bakım sayesinde ilk haftasında kilolarının ikiye katlanması gerekmektedir. Gözleri ortalama 10 gün içerisinde açılmaktadır. İlk 3 gün yavrulara dokunmamak gerekir. Çünkü bu süreçte anne köpek yavruları ile bağ kuracaktır. Sizin kokunuzun yavrulara geçmesi bu bağı geciktirebilmektedir.

Yeni Doğan Köpek Yavrusu Bakım İpuçları

  • Yavru köpeğinizin rahat uyuyabilmesi için sıcak bir ortam oluşturabilirsiniz. İçerisine battaniye sereceğiniz küçük bir kutu ve bir ısıtma lambası iş görecektir. Ortamın aşırı ısınmamasına da dikkat etmelisiniz.
  • Her 3 saatte bir özel köpek maması ile yavru köpeğinizi besleyebilirsiniz. Yavru köpeğinize inek sütü vermek yeterli beslenmeyi sağlamayacaktır. Ayrıca çeşitli sindirim sorunlarına da neden olduğu için tavsiye edilmemektedir.
  • Köpeğinizi besledikten sonra onu idrara çıkma ve dışkılama konusunda uyarmayı unutmamalısınız. Ilık bir bez ya da pamuk kullanabilrsiniz. Muhtemelen idrar ve dışkı miktarı oldukça az olacaktır. Dışkısının yumuşak olması normaldir.
  • Yavru köpeğinizin vücuduna düzenli olarak masaj yapmayı unutmamalısınız. Bu sayede annesinin bakımını taklit ederek gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Yeni Doğan Köpek Yavrusu Eğitim ve Sosyalleşme

Yavru köpekler herhangi bir eğitimi öğrenemeyecek kadar küçüktür. Onu ailesine ve çevresine alıştırmak ile başlamanız daha doğru olacaktır. Annesi izin verirse yavrularını belli aralıklarla tutmanız size alışmasını sağlayabilir. Yine birkaç dakikadan fazla annelerinden uzak kalmasını engellemelisiniz.

Yavru köpeğinizi annesinin kontrolü dahilinde evcilleştirmek, insanlara ve çevrenin kokusuna alıştırmak doğru olacaktır. Köpeğinizin etrafı tanıma ve tanışma süreci onların karakteriyle de doğru orantılı olacaktır. Sosyalleşmeyen köpeklerin ileriki zamanlarda davranış bozuklukları göstermesi olasıdır. Yavru köpeklerin 8 haftalık olduklarında olabildiğince sosyalleşmiş olmalarına özen göstermelisiniz. Bu aşamadan sonra bazı kolay komutları öğretmeye başlayabilirsiniz. Onunla ilk iletişiminiz ve patronun kim olduğunu anlaması oldukça önemlidir. Aksi halde uzun vadede sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap