Yavru Köpek Isırması Tehlikeli mi Kuduz Yapar mı?

Yavru köpek ısırması her ne kadar bazı köpek sahiplerine eğlenceli gelse de köpeğinizin kuduz ya da herhangi bir hastalık taşıması sonucu ciddi sorunlar meydana getirir.

Yavru köpek ısırması tehlikesiz ve olağan bir durum olarak kabul edilse de aslında küçük yaşlarda bu sorunun üzerine düşülerek gerekli eğitimlerin verilmesi gerekir. Birçoğu kişinin aklına kuduz olma ihtimalini getirmemektedir. Fakat maalesef ki kuduz virüsü hem yavru hem de yetişkin köpeklerde bulunabilmektedir. Bu nedenle yavru köpek ısırması da dikkate alınmalı. Hem köpeğinizin hem de sizin huzurunuz ve sağlığınız için çözüm yolları aranmalıdır.

Yavru Köpek Isırması Nedenleri

Minik tüylü dostunuzun ısırma davranışına kızmadan ve tepki göstermeden önce, köpeğinizin aslında ısırmayı neden bu kadar çok istediğini öğrenmeniz gerekir. Böylece çözüm yöntemlerinizi de bu doğrultuda geliştirebilirsiniz. Öncelikle köpeğinize her ne davranışı olursa olsun şefkatli ve sabırlı olmayı ihmal etmemelisiniz. Öğrendiğiniz bilgiler ışığında da köpeğinizi daha iyi eğitmeniz mümkün olur.

Aslında köpek ısırması davranışı, köpeklerin bilişsel gelişimlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Köpeklerin çenelerinin gelişmesi, kokuları keşfetmeleri ve çevrelerini tanımaları ısırma davranışları nedeniyle tamamlanmaktadır. Bu durum aslında bebeklerin her bulduklarını ağızlarına sokarak etrafı tanımaya çalışmalarına benzetilebilir.

Yavru köpekler diş çıkardıklarında çektikleri acıyı hafifletmek için bir şeyleri ısırma ihtiyacı duyarlar. Bu durum dişlerinin daha sağlıklı olmasını da sağlamaktadır. Fakat tüm bu nedenlerin dışında köpeğiniz sadece sizden ilgi istediği, sıkıldığı ya da fazla aktif bir köpek olduğu için ısırma davranışı gösteriyor olabilir.

Yavru Köpek Isırması Nasıl Önlenir?

Çoğu köpek sahibi, yavru köpeği terlikleri, koltukları ve eşyaları ısırırken ne yapacağını bilmeyebilir. Köpeğiniz evde ki eşyalarınızı ısırırken sinirlenmeniz normaldir. Fakat endişelenmeden, sabır ve azim göstererek bu sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür.

Köpeğinizin Sosyalleşmesini Sağlayın

Köpeğinizin yavruluktan itibaren diğer köpek ve kedilerle sosyalleşmesini sağlamalısınız. 3 aylıktan küçük yavru köpekler içgüdülerini nasıl kontrol edeceklerini ve diğer köpeklere nasıl davranacaklarını bilemezler. Bu gibi içgüdülerin kontrolünü anneleri öğreteceği için 3 aylıktan küçük köpekleri sahiplenmemelisiniz.

Köpeğiniz 3 aylık dönemini annesiyle geçirdiği halde ısırma davranışı bulunuyorsa, diğer yavru ve yetişkin köpekler ile birlikte sosyalleşmesini sağlamalısınız. Diğer yavru köpekler hem enerjik hem duyarlı olmasını sağlayacaktır.

Yetişkin köpekler ise ona nasıl davranması gerektiğini öğretir. Böylece köpeğiniz daha az sıkılarak gerginliği azalacaktır. Bu şekilde her eşyayı ısırma isteği en aza indirilir.

Köpeğinizi Oyuncak Verin

Yavru köpeklerin diş gelişimi döneminde kullanılan oyuncaklar köpeğinizin etrafı ısırma isteğini törpüler. Herhangi bir dükkandan köpeğinizin yaşı ve boyutuna göre en uygun oyuncağı alabilirsiniz. Bu şekilde oyuncakla vakit geçirirken ısırma davranışını pek gösteremeyecektir.

Köpek Kovucu Ürünler Kullanın

Yavru köpeğinizin eğitimini sağlamak için hoşuna gitmeyecek kokulardan yardım alabilirsiniz. Kullanacağınız köpek kovucu ilacın, köpeğinizin boyutuna ve yaşına uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Aksi halde köpeğinize zarar vermesi mümkündür. Köpeğinizin sürekli ısırmayı tercih ettiği eşyaların üzerine bu spreylerden sıkabilirsiniz.

Köpeğinizi Ellerinizle Besleyin

Köpeğiniz herhangi bir hayvanı ya da sahiplerini incittiklerinde bunun farkına varabilirler. Eğer siz köpeğinizi elinizle beslemeye başlarsanız size zarar vermemek adına daha dikkatli olmaya çalışacaktır. Bu şekilde aşamalı ve sakin bir şekilde ısırma davranışını konusunda eğitilmesi mümkündür.

Siz onu elinizle beslerken köpeğiniz dikkati dağıldığı bir anda sizi ısırırsa, sesinizi yükseltmeyi denemelisiniz. Bu durum ona ilk doğduğunda, annesini ısırdığında ona kızmasını hatırlatır.

Bu gibi tavsiyelerin uygulanması sonucunda köpeğiniz kısa süre içerisinde ısırma davranışından vazgeçecektir. Birkaç ay içinde de olsa mutlaka işe yaracağına şahitli edeceksiniz. Çünkü ısırma davranışı köpeklerin gelişiminin bir parçası olduğu gibi büyüdükçe vazgeçebildikleri bir alışkanlıktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap