Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Olmalı? Köpeklerde Yaşlılık

Yaşlı köpek bakımı, genç köpeklere göre daha özen gösterilmeli. Köpeklerimizin yaşlanmaya başlaması ile artık pati dostunuz ve sizin için değişmeye başlayan hayatınız olacaktır. Yaşlanmaya başlayan dostunuz artık eskisi gibi neşesi olmayacaktır. Bitmeyen enerjisi ile oradan oraya koşturan günleri geride bırakacaktır.

Köpeğiniz artık kendisini yormayan huzurlu ve sakin günler isteyecektir. Biraz da tembellik dolu diyebiliriz. Artık ismi ile seslendiğiniz de kulaklarını dikkat kesip size koşturmayı bırakacaktır. Seslendiğinizde kaşlarının altından gözlerini size çevirip önemli bir şey olup olmadığını soracaktır. Yaşlanmış köpeğiniz için değişen fizyolojik ve biyolojik yapısı için sizlerde değişime gidip yapmanız ve öğrenmeniz gerekenler olacaktır.

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Yapılmalı

Yaşlanmış veya yaşlanmaya başlamış köpeklerimiz için ilk olarak fiziksel olarak neler yapılır, neleri değiştirmemiz gerektiğini öğrenelim… Köpeğinizin kas ve hücre yapısının direnci ve sağlığı düşecektir. Bunun için programınızda değiştirmeniz gereken ilk şey aktiviteleriniz. Yürüyüşleriniz mesela. Daha kısa süren yürüyüşler ya da mola vererek yapacağınız yürüyüşler köpeğiniz için ideal olacaktır.

Köpeğiniz her ne kadar yaşlanmış ve eski fiziksel aktivitesini gösteremiyor olsa da bu egzersizlerinde azalma olması manasına gelmemeli. Tam aksine bu dönemde sağlığını koruması için daha özen gösterilmelidir. Aksi takdir de yaşlanma onucu obezite ve obezite kaynaklı birçok hastalığın erken çıkmasını sağlayacaktır.

Yaşlanan köpeğiniz de unutkanlık ve onu bu duruma alışmasını daha da zorlayacak bilişsel aksaklıklar çıkabilir. Örneğin kulaklarının daha az duyması, unutkanlık, belki bazı ağrılarının olmaya başlaması köpeğinizi psikolojik olarak oldukça zorlayacaktır. Bu dönemde ona daha çok şefkat ve sevgi göstermek tedavi edici olacaktır.

Ona gösterdiğiniz bakımın bu yönde olması onu daha huzurlu yaşlı bir köpek haline getirecektir ki ihtiyacı olanda budur.

Köpeklerde Yaşlanma Dönemi Beslenme

Yaşlanmanın başlaması ile köpeğiniz de unutkanlık gibi yaşlılık hastalıkları başlayabilir. Yaşlanma kaynaklı obezite veya ani kilo kaybı olabilir. Yaşlanmaya başlaması demek bu durumları gözlemleyerek ona göre yol almanızı gerektirecektir.

Unutkanlık kaynaklı öğünlerini aksatabilir. Köpeğinizin kolayca bulabileceği gözünün önün de olan bir yerde mama ve su kabının olması bu tarz bir eksikliği giderecektir.

Ayrıca kendi hazırlayacağınız besin değeri yüksek yardımcı gıdaları hazırlayıp yemesini sağlayabilirsiniz. Bu dönem de ilaç kullanımları başlayabilir bunun için de ekstra özen ve önem göstermelisiniz.

Yaşlı Köpek Bakımı: Dinç Tutucu Aktiviteler

Yaşlanma ile birlikte unutma duymama gibi durumların oluşabileceğini söylemiştik. Bu durum köpeğinizin kendi içinde daha yalnız kalmasına neden olur. Dış dünya ile daha az etkileşim de olması manasına geleceği için onu sakin ve huzurlu ortamını sağlarken bir yandan da dış dünya ile etkileşimini artırmalısınız. Bu onun psikolojisi için oldukça faydalı olacaktır.

Dış dünya ile teması derken sizden onun için bir dış dünya etkileşimisiniz. Daha çok etkileşimde bulunun daha çok yanında olduğunuzu gösterin daha kalbinizde ve sevginizde olduğunu hissettirin. Yürüyüşleriniz biraz yavaş ve ağır geçebilir bu yürüyüşler de sosyalleşmesine daha çok ortam sağlayın.

Zihnini dinç tutacak oyunlar oynayabilirsiniz ya da evinizdeki perdenin sürekli açık tutmanız bile onun dış dünya ile etkileşimini artıracak küçük şeyler olacaktır. Onunla evdeyken daha çok konuşup sohbet etmeyi de denebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap