Shih Tzu Ne Kadar Büyür? Shih Tzu Çok Havlar mı?

Shih Tzu ne kadar büyür? Çin kökenli bir oyuncak köpek cinsidir. Bu ırkın 7.yy da ilk önce Tibette ortaya çıktığı sonrasında Çin imparatorluğuna hediye edildiği de iddia edilmektedir. Eğer küçük ırk köpek sahiplenmek isterseniz ve bu ırk istiyorsanız shih tzu ne kadar büyür? Sorusunu sormanız son derece doğaldır. Çünkü bazı küçük ırk köpekler büyüdüklerinde istediğiniz ölçülerde olmayabilir. Shih tzu köpeklerin tüyleri uzun ve sıska vücutları ile ilgiyi kendi üzerine çekmekte usta olduklarını söylemek isteriz. Kısa bacaklarını kapatan düz ya da kıvırcık tüy formuna sahiptir.

Refakatçi ve kucak köpeği olarak yetiştirilen bu köpekler, küçük olmaları sayesinde popülerliğini de her yıl korumaktadır. 10 ayda hızlı bir şekilde olgunlaşarak büyürler. Sağlam bir gövde ve iyi bir kafa yapısı vardır. Gözler ve burun siyah renkte olup küçüktür. Uzun, gür tüylere sahiptirler.

Shih Tzu Ne Kadar Büyür?

Neşeli ve her zaman mutlu, enerjik mizaçları ile tanınan bu köpekler oldukça arkadaş canlısıdırlar. Erkek ve dişi shih tzu ağırlığı yaklaşık 6-9 kg’ye kadar ulaşır. Maksimum uzunlukları ise omuzlarda 20-25 cm kadar olur. Normal küçük ırk köpek ırklarına göre biraz daha büyük görünürler. Teacup shih tzu’ların boyları normal türüne göre daha küçük olacaktır. Shih tzu sahiplenme düşünüyorsanız eğer apartmanda bakılacak ideal büyüklüğe ulaştığı için güzel bir tercih olur.

Shih Tzu  ne kadar büyür? Yavrular 1 yıl içinde yeterli olgunluğa ulaşırlar. Bazıları sağlık durumları ve anne baba şeceresine göre 9-10-11 aylık olduklarında büyümeleri durduğu söylenmektedir. 1 Yaşından itibaren beslenme şekline göre kilo alma yatkınlığı devam eder. Sağlıklı bir şekilde beslendiği takdirde 12-15 kg’yi geçmemesi köpeğin ideal kilosu için yeterli olur.

Shih Tzu Büyüme Evreleri

Yavru köpek gelişiminin ilk ayında öğrenmeye açık ve en hızlı büyüdüğü dönemdir. Anne sütünü aldığı ilk bir ay da her gün hızlı bir kilo alımıyla gelişimini devam ettirir. Köpeğin gözleri, kulakları birkaç hafta içinde alarak yürümeye işitsel duyuları açıldığında başlayacaktır.

Köpeğin 2. ayında anne sütü almaya bırakacağı döneme girdiği aydır. Kilo alımı dengelenir. Daha aktif ve keşfetmeye meraklı yerinde duramazlar. Savunmasız oldukları için bu dönemde her şeyden ürküp kaçabilirler.

3 -4. aylarında  kuru mama yemeye geçmiş olurlar. Günde 3 öğün mama yemeleri gerekiyor. Düzenli aşılarının yapılması için veteriner ziyaretleri gerçekleştirilir. Aşıları tamamlandıktan sonra artık dışarıda yürüyüşler yapabileceksiniz. Sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için düzenli aktivite yapmaları çok önemli. Köpeklerde diş çıkarma 4. aydan itibaren başlar. Tuvalet eğitimi verildiyse artık ne zaman dışarı çıkacaklarını tuvalet ihtiyaçlarını söyleyebilecekler.

5-6. aylarındaki gelişimi ergenlik döneminin başladığı zamandır. Erkek ve dişilerde kızgınlığa girmeleri an meselesi. Eğer kısırlaştırmayı düşünüyorsanız kızgınlığa girmeden 4. ayda köpeğinizi kısırlaştırmanız iyi olur. Fiziksel büyümeleri ilk dönemlerine göre yavaşlar.

10-12. aylarda ise artık büyüme ve gelişmesi tamamlanmış olur. 1 yaşından itibaren yetişkin evresine girmiş olurlar.  Egzersiz ve diyetine oranla kilo dengelenmesi yapılmalıdır.

Shih Tzu Çok Havlar mı?

Özellikle apartman hayatında köpek sahiplenme yapacaklar için havlayan köpekler uygun olmaz. Shih Tzu çok havlar mı sorusuna cevabımız ise Evet! Havlamayı çok seven bu köpekler çevrelerindeki en ufak harekete  karşılık verirler. Kapı zili, yabancılara, gölgeler, görünmeyen seslere havlamaya yatkındır. Sevmedikleri bir şey yapıldığında direk havlarlar. Yemek zamanlarında ise mamasını hazırlarken ayak ucunuzda sürekli havlayan bir Shih Tzu görmeye alışmalısınız. Köpeklerde havlama sorunu yavruluk dönemlerinde eğitim verildiğinde önüne geçilecek ya da daha da azalmasını sağlayabilirsiniz.

Shih Tzu Diğer Köpeklere Kıyasla Çok mu Havlar?

Her köpek farklı karaktere sahiptir. Farklı seviyelerde ve tonlarda havlama şekilleri vardır. Bazı cinsler diğerlerine göre daha sessiz havlar. Basenji, Pug, Danua, Newfoundland gibi ırklar havlaması yok denecek kadar en sessiz köpek ırklarıdır.

Köpeğim Sürekli Havlıyor, Ne Yapmalıyım?

Shih Tzu gibi sürekli havlayan köpek sahiplenme durumunda havlamayı kontrol etmenin ve en aza indirmenin birkaç yolu vardır. Köpekler duygularını, sıkıntılarını ifade etmek için havladıklarını unutmayın. Ancak bazı durumlarda köpek normalden daha fazla havlıyorsa bunun başka sebepleri vardır. Kesinlikle köpeğinizi cezalandırmayın! Onu bir odaya kapatırsanız ya da kızarsanız köpek daha çok agresif davranışlar sergiler.

Köpeğim sürekli havlıyor, yapmanız gereken birkaç alternatif:

Enerjisini atamayan köpek mutsuz bir köpektir. Her gün açık havada yürüyüşe çıkın. Köpeğinizle beraber yürürken sakin saatleri seçin. Stres seviyelerini düşürmenize ve daha sakin bir yürüyüş geçirmenizi sağlar.Duyularını tetikleyen şeylerden kaçının. Hareket eden köpek dikkatini oyuna verdiğini zaman onu caydıracak seslere de havlamayacaktır. Sürekli havlayan bir köpek heyecanlandığında da havlar.  Heyecan seviyesini oyun seanslarında ayarlayabilirsiniz.Uslu ve sakin kaldığı anlarda ödül maması vererek davranışını pekiştirebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap