Maltipoo Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Maltipoo Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Maltipoo köpek ırkı, 1990 yılından beri dünyada var olan bir küçük ırk köpeğidir. Maktioo, hem süs hem de oyuncak köpeği olarak bilinen ırklar arasında yer alması açısından önemlidir. Bu cins köpekler, evlerde bakılmaya oldukça uygun görülmüş olan canlılar arasında yer alırlar. İnsanlara çok düşkündürler. Kendilerini sahiplenmiş olan kişileri aileleri olarak görür ve her zaman onlarla beraber zaman geçirmek isteğinde olurlar. Sevimli ve uysal olarak bilinirler. Ancak henüz yeni melezlenmeye başlandığı kabul edilmelerinden dolayı gerçek bir ırk oldukları kabul edilmiş canlılar değillerdir.

Maltipoo Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Maltipoo cinsi köpekler, özellikle çocuklar tarafından oldukça fazla ilgi gören canlılar arasında yer alırlar. Maltipoo’nun özellikleri, şöyle sıralanabilir:

  • Boyları en fazla 30 cm, ağırlıkları ise maksimum 5 kg olur. Diğer küçük ırk köpeklerde olduğu gibi Maltipoo cinsi köpeklerin de dişileri erkeklerinden daha ufak olabilirler.
  • Kürkleri beyaz, tarçın rengi, kahverengi veya bej renklerinde olabilir.
  • Tüyleri orta uzunluktadır ve dalgalıdır. Aşırı bir kıvırcıkları yoktur.
  • Tüyleri dökülmez.
  • Göz yapıları yuvarlaktır. Göz renkleri ise genellikle koyu tonlardan oluşur. En çok görülen göz renkleri kahverengi ve kehribardır.
  • Soğuk havalarda barınamaz ve yaşayamazlar. Bundan dolayı genellikle sıcak iklimlerde bakılmaları uygun olan köpek cinsleri arasında görülürler.
  • Gittikleri her yere kolaylıkla uyum sağlama özellikleri sebebiyle kucak köpeği olarak da bilinirler. Sahiplerinden ayrı kalmaktan da hoşlanmadıkları için de sahiplerinin kucaklarında kolaylıkla taşınabilen canlılardır.
  • Gözleri hassas bir ırktır. Bundan dolayı da göz hastalıklarına yakalanmamaları amacıyla mutlaka göz sağlıkları ve bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir.
  • Enerjisi yüksek olan canlılardır. Sürekli olarak sahipleri ile zaman geçirmek ve oyun oynamak isterler.
  • Soğuk havalara fazla dayanıklılığı olmayan bu canlılar fazla sıcak havalara da dayanamazlar. Bundan dolayı da sıcak iklimlerde bakıldığı zamanlarda mutlaka Maltioo cinsi köpeklerin serinlemesi sağlanmalıdır.
  • Sesleri yüksek çıkan cinslerdir. Bekçilik gibi bir özellikleri hızlı ve fazla sesli tepki göstermelerinden dolayı kendilerinde var olan özellikler arasında yer alır.

Maltipoo’nun Karakteri Nasıldır?

Maltipoo’nun karakteri dendiği zaman akla ilk olarak sevecen, insan dostu ve zeki gibi özellikler gelir. Bunların yanında oldukça hassas ve kırılgan bir yapılarının olduğunun da söylenmesi gereklidir. Maltipoo cinsi köpekler, mutlaka sahiplerinden ilgi ve şefkat görmek isteyen canlılar arasında yer alır. Sahiplerinin kendilerine zaman ayırmaması, onlara bakmaması veya onlarla oyun oynamaması kalplerinin kırılmasına ve sahiplerine küsmelerine neden olabilir. Bu durumun düzeltilebilmesi için Maltipoo ırkı köpeklerle zaman geçirilmesi ve onlara ilgi verilmesi yeterli görülür. Ancak sürekli olarak ilgisiz bırakılmalarından sonra inatçı yanları ortaya çıkabilir. Sevecen ve nazikliklerinin yanında oldukça da inatçı olan bu köpek cinsi, kendi yapmak istemediği hiçbir şeyi yapmaz. Bundan dolayı da Maltipoo cinsine yaklaşımın mutlaka sakin, uysal ve sevecen olması gereklidir.

Maltipoo’nun Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Maltipoo cinsi, hassas bir süs köpeği cinsi olmasından dolayı bakımı zor olarak görülen bir türdür. Ancak Maltipoo bakımı da diğer köpekler gibi yapılır. Yalnızca duygusallıklarından dolayı bu cins köpeklere bakılırken mutlaka kendilerine büyük bir sevgi ile yaklaşılmalıdır. Karşılarında olan kişinin veya sahiplerinin kendilerine nasıl yaklaştığını hissetmelerinden dolayı kendilerine tiksinti ya da korkuyla yaklaşan kişileri hissedeceklerdir. Bunların yanında Maltipoo’nun bakımı fiziksel olarak diğer küçük ırklarda olduğu gibi biraz uğraştırıcıdır. Tüylerinin düzenli olarak taranması, tırnaklarının fazla uzatılmaması ve göz bakımlarının aksatılmaması gereklidir. Tüyleri taranmazsa, Maltipoo ırkı tüylerinde kolaylıkla toz ve bakteri biriktirebilir. Böylece kolaylıkla da çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Tırnaklarının düzenli kesilmemesi, tırnaklarının patilerine batmasına neden olabilir. Bu durumun içinde olmaları dolayısıyla köpeklerin canları acıyabilir ve yürümek istemeyebilirler.

Maltipoo Nasıl Beslenir?

Maltipoo cinsi köpekler, beslenirken mutlaka küçük ırklar için özel üretilmiş olan mamaların köpeklere verilmesi gereklidir. Bu türdeki mamaları tüketmemeleri, bağırsaklarının düzensizliklere neden olabilir. Ayrıca Maltipooların yaşlarına ve kısırlık durumlarına bakılarak da kendileri için en uygun mamanın kendilerine verilmesi gereklidir. Maltipoo’nun beslenmesi, veterinerler tarafından sabah ve akşam olmak üzere günde maksimum 2 öğün olarak yapılır. Sabah ve akşam, birer öğün mamanın verilmesi, beslenmeleri için yeterli görülür. Ancak kilo almaları durumlarında bu mama miktarlarından daha az verilmesi de yeterli olabilir. Bunların yanına, eğer mama dışında besinler de yiyorsa köpeğin iç ve dış parazit aşılarının düzenli olarak yapılması gereklidir. İç dış parazit aşıları Maltipoo cinsi köpeklerin mama dışında yedikleri besinlerden olumsuz şekilde etkilenmemesi amacıyla uygulanır. Bu aşılar sayesinde de köpeklerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi sağlanabilir.

Maltipoo Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Maltipoo’nun ırkı, 1990 yılında Maltese Terrier ve Toy Poodle ırklarının melezlenmesi sonucunda yapay olarak elde edilmiş bir cinstir. Genel olarak oluşan yeni yavrular Maltese Terrier cinsine benziyorlarsa, erkek köpeğin Maltese cinsi olduğu anlaşılabilir. Eğer yeni doğan yavrunun babası Toy Poodle ırkından gelmişse ağırlıklı olarak ona benzerlik gösterir.

Maltipoo Eğitimi Nasıl Verilir?

Maltipoo cinsi, zeki bir ırk olmalarından dolayı eğitim almaya meyilli canlılar arasında yer alırlar. Bundan dolayı kendilerine verilen eğitimlerde pek zorluk yaşanmaz. Ancak Maltipoo’nun eğitimi esnasında canlılara karşı sert tavırlar gösterilmesi veya kendilerine karşı despot bir duruş sergilenmesi, Maltipoo cinsi köpeklerin doğrudan alabilecekleri bir eğitimi reddetmelerine neden olabilir. Maltipoo ırkı ile beraber tüm küçük köpek cinslerine verilmek istenen eğitimlerde hoşgörülü olunması gereklidir.

Safkan Maltipoo Nasıl Anlaşılır?

Maltipoo ırkına mensup olan köpekler, doğal bir ırk olmamalarından ve insanlar tarafından melezlenmelerinden dolayı doğum kimliğine sahip olan cinsler arasında yer alırlar. Yavruların doğumundan sonra bu kimlik oluşturulur ve safkanlık durumları bu kimliğe yazılır. Bundan dolayı da herhangi bir Maltipoo’nun safkan olup olmadığı doğum kimliğinde yer alan bilgilere bakılarak anlaşılabilir. Bunun yanında ise DNA testi, bu ırkın safkan olup olmadığının anlaşılması amacıyla kullanılan yöntemlerdir. Fiziki görünüşlerin anne ve babalarına göre değişmesinden dolayı, bu cins köpeklerin fiziksel görünüşlerinden ayrılarak safkan olup olmadıklarını anlamaları kolay değildir. Mutlaka profesyonel şekilde destek alınmalıdır. Maltipoo cinsi köpekler, fiziksel görünüş olarak kaniş cinsi ile benzerlik gösterebilir. Kanişlerin kulaklarının ve kuyruklarının Maltipoo cinsinden daha büyük olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca kanişler, Maltipoo cinsine göre daha iri yapılı ve ağır olurlar. Bunun için herhangi bir yerden karnesiz olarak bir Maltipoo cinsi köpeğin sahiplenilmemesine dikkat edilmeli, safkan değilse köpeğin safkanları ile aynı özellikleri taşımayacakları unutulmamalıdır.

Maltipoo Ne Kadar Yaşar?

Maltipoo köpek ırkı ömrü, ortalama 15 yıldır. Maltipoo cinsi, istenerek melezlenmiş olan bir cins olmasından dolayı diğer küçük köpeklere göre iyi bakıldığı zaman 15 yıldan fazla da yaşayabilir. Ancak Maltipoo cinsi köpeğe bakılırken soğuk ile fazla bir araya getirilmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle yıkanmasından sonra tüylerinin ıslak bırakılması, Maltipoo cinsi köpeklerin sağlıklarını oldukça fazla olumsuz olarak etkileyen durumlar arasında yer alır. Bunun için de Maltipoo ırkının adeta bir bebek gibi bakılması gereklidir.

Ayrıca Bakınız: Maltese Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap