Morkie Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Morkie köpek ırkı olarak bilinen köpekler, 1990 yılından sonra üretilmeye başlanmış olan ve ilk defa Amerika Birleşik Devletleri tarafından üretilmiş canlılar arasında yer alırlar. Kucak köpeği olarak da anılan süs köpekleri grubuna mensup olan köpekler arasında yer alırlar. Bu köpekler, oldukça şirin görünümleri sebebiyle tüm dünya tarafından sahiplenilmiştir. Pek çok özellikleri vardır. Küçük ırka mensup olan köpeklerin bir araya getirilmesi ile oluşturulmalarından dolayı küçük ırklara ait tüm fiziksel ve karakteristik özellikleri taşımaktadırlar. Bunların yanında bakımları da dikkat ister. Küçük cins olmalarından dolayı ilgiye, oyuna ve sevgiye oldukça düşkün canlılar arasında yer alırlar.

Morkie Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Morkie olarak bilinen ırk, süs köpekleri arasında yer alır. Bilindiği kadarıyla Morkie’nin özellikleri şöyledir:

  • Boyları hem dişileri hem de erkekleri için en fazla 25 cm uzunluğunda olabilir. Bu cinsin en küçüklerinin ise 15 cm uzunluğunda olduğu görülür.
  • Ağırlıkları boyları ile orantılı olarak 2 ile 6 kg arasında değişir.
  • Vücutlarının tümü tüylerle kaplıdır.
  • Kürklerindeki tüylerin yapıları ince ve ipeksidir. Bu yönleri ile diğer küçük köpeklerden ayrılırlar.
  • Kürklerinin renkleri, siyah, beyaz, krem rengi, kahverengi olabileceği gibi bu renklerden birden fazlasının karışımında olan renklerde de olabilir.
  • Morkie ırkı için Morkshire ve Malkis isimlerinin de yaygın olarak kullanımları vardır.
  • Burunları ve gözleri yuvarlak yapıda olur. Burunları tüm Morkie cinsi köpekler için siyah renklidir. Ancak gözleri her zaman siyah olmayabilir. Siyah olmaması durumunda da yine koyu renkli olduğu görülür.
  • Çok gürültücü değillerdir ve çok havlama alışkanlıkları yoktur.
  • Derileri sağlıklı olduğu müddetçe tüy dökmezler.
  • Küçük ırk olmalarından dolayı tüyleri yoğun olsa da soğuk havaya uyum sağlayabilen canlılar değillerdir. Bundan dolayı kendilerini bunaltmayacak sıcaklıktaki iklimlerde yaşamaları kendileri için daha uygundur.
  • Küçük evlerde yaşaması uygun canlılar arasında yer alırlar. Havlayıp gürültü yapmamalarından dolayı çevrelerini rahatsız da etmezler.
  • Fiziksel görünüşleri Yorkshire Terrier cinsi ile benzerlik gösterir.

Morkie’nin Karakteri Nasıldır?

Morkie cinsi, iki küçük ırk köpeğin melezlenmesi sonucunda elde edilmiş olmasından dolayı pek çok karakteristik özelliğe sahip olan canlılar arasında yer alır. Küçük ırklarda olan tüm karakter özellikleri, Morkie ırkında mevcuttur. Sevecen, sahibine düşkün, ilgiyi seven ve sevimli köpekler olmalarının yanında oldukça inatçı ve uyanık bir yanları da vardır. Morkie’nin karakteri için genel anlamıyla kötü veya olumsuz bir şey söylenmesi doğru olmaz. Ancak her köpek ırkı gibi bu cinsin de kıskançlık gibi özellikleri vardır. Özellikle sahibi olarak tanıdığı kişinin kendisinden başka biriyle ilgilenmesi, Morkie ırkının hiç hoşuna gitmeyecektir. Zeki olan bu köpek ırkı, her zaman enerjik olmayı başarabilen cinslerden biridir. Özellikle kendisiyle oyun oynandığı zaman enerjisi asla tükenmez. Yabancı olduğunu bildikleri insanlara karşı oldukça şüpheci ve temkinli yaklaşırlar. Bundan dolayı da yeni tanıştıkları insanlar ile aralarında bir sevgi bağının oluşması biraz zaman alır.

Morkie’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Morkie ırkı, küçük ırk köpeklerinin ihtiyacı olan bakımların yapılması gereken bir köpektir. Her yerinin tüy ile kaplı olmasından dolayı düzenli olarak tıraş edilmesi ve tırnaklarının kesilmesi gereklidir. Özellikle pati bakımlarının yapılmaması, Morkie cinsi köpekler açısından büyük bir önem taşır. Patilerinin altında çıkan tüylerin kesilmesi ile daha rahat hareket etme imkanına sahip olurlar. Bu cins köpekler küçük olmaları dolayısıyla fazla hareket etme ihtiyacı duymazlar. Bunun için düzenli olarak yürüyüşe çıkarılmalarına veya kendileri ile dışarıda gezilmesine gerek yoktur. Morkie’nin bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, bu tür köpeklerin yatkın oldukları hastalıkların kendilerine bulaşmamasıdır. Sürekli dışarıda olan ve gezdirilen köpeklerin düzenli olarak aşılarının yaptırılması gereklidir. Özellikle farklı cins hayvanlar ile bir arada olan köpeklerin mutlaka kuduz gibi önemli aşılarının aksatılmaması gereklidir. Bu cins köpekler, kolaylıkla enfeksiyon kapabilirler. Kaptıkları enfeksiyonlar eğer fark edilmezse köpeklerin ölümüne bile neden olabilir.

Morkie Nasıl Beslenir?

Morkie’nin beslenmesi, diğer küçük köpeklere yapıldığı gibi yapılır. Yetişkin ve yavru Morkie cinsi köpeklerin tümü, günde iki kez, en fazla birer ölçek mama ile beslenir. Beslenmeleri için seçilen mamaların mutlaka küçük ırkların beslenmesi için özel üretilmiş seçilmesi gereklidir. Diğer köpeklerin yedikleri mamaların Morkie cinsi tarafından tüketimi sağlıkları açısından faydalı değildir. Fazla mama yemeleri, bu ırkın kilo alımını kolaylaştırır ve iç organlarına da zarar verebilir. Bunun yanında, insanların tükettikleri şeylerden yememeleri, bu ırk için daha faydalı olacaktır. Özellikle yemek artıkları tüketmek, Morkielerin biyolojik yapısını bozacaktır.

Morkie Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Morkie’nin ırkı 1990’lu yılların başında Maltese Terrier ve Yorkshire Terrier cinslerinin çiftleştirilmesi sonucunda oluşmuştur. O tarihten beri de melezlemeleri devam etmektedir.

Morkie’nin Eğitimi Nasıl Verilir?

Morkie cinsi, zeki ve kolay öğrenebilen canlılar arasında yer alan bir türdür. Bundan dolayı eğitimlerinin verilmesi kolaydır. Zaten küçük oldukları ve süs köpeği grubuna mensup olmalarından dolayı Morkie’nin eğitimi genellikle tuvalet ile komuttan ibarettir. Boyutları küçük olan bu canlılara verilmek istenen eğitimler esnasında mutlaka sabır gösterilmesi gereklidir. Sabırlı, sevecen bir yaklaşım ile bu köpeklere her eğitimin verilebilmesi mümkündür. Tüm köpek cinslerinde olduğu gibi, Morkie cinsi köpeklere de özellikle tuvalet eğitimi doğar doğmaz verilmeye başlanmalıdır. Kendilerine verilen tuvalet eğitimi ile beraber evlerde kendileri için ayrılmış olan petlere tuvaletlerini yapma alışkanlığını kazanabilirler. Enerji atma ihtiyaçlarının olmamasından dolayı Morkie cinslerinin evde tuvaletlerini yapabilirler. Genlerinde olmasından dolayı da dışarı çıktıkları zamanlarda da yol kenarlarını ve daha önce başka köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri yerleri tercih edeceklerdir.

Safkan Morkie Nasıl Anlaşılır?

Morkie ırkı köpekler, özel olarak üretilmelerinden dolayı genellikle doğar doğmaz sisteme kaydedilirler ve kendileri için tanımlanan bir pasaport ile sahiplenilirler. Bundan dolayı da bu cinsin safkan olmama durumu ile pek karşılaşılmaz. Ancak nereden geldiği bilinmeyen bir Morkie cinsi köpeğin sahiplenilmesinden önce mutlaka bazı fiziksel özelliklerine bakılarak safkan olup olmadığı kontrol edilmelidir. Morkie cinsi köpeklerin tüyleri ipeksidir. Bu sebeple kürklerinin her yerinde aynı ipeksilikte tüylerle kaplı olduğunun kontrol edilmesi gereklidir. Göz ve burun yapılarına da dikkat edilmesi önemlidir. Hem gözleri hem de burunları yuvarlak olmalıdır. Eğer ikisinden biri oval veya üçgenimsi bir yapıda ise, o köpeğin safkan olmadığı anlamını taşır. Morkie’nin safkan olup olmadığı bunların yanında DNA testi yaptırılması ile de öğrenilebilir. DNA testi, ilgili yavru veya yetişkin köpeğin DNA’sının kendi türüne ait olan DNA yapıları ile karşılaştırılması adımları ile yapılır. Çıkan sonuçlara bakılarak yavrunun Morkie cinsine ait olup olmadığı anlaşılır. DNA testi kesin sonuç verecektir.

Morkie Ne Kadar Yaşar?

Morkie köpek ırkı ömrü, 10 ile 15 yıl arasında değişir. Yaşayacağı zaman aralığı, diğer küçük ırk köpeklere göre geniştir. Morkie cinsinin ömrünün ne kadar uzunlukta olacağı bakımı ile ilgilidir. Özellikle enfeksiyon kapmasının önüne geçildiği ve beslenmesinin iyi yapıldığı süre boyunca yaşamaya devam edecektir.

Ayrıca Bakınız: Labradoodle Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap