Köpeklerin Kuyruğu Neden Kesilir?

Köpeklerin Kuyruğu Neden Kesilir?

Köpeklerin kuyrukları büyüdüklerinde yaralanma riskini ortadan kaldırmak için kesilir. Köpeğin kuyruğunu kesmek onu büyürken bazı sorunlardan korur. Özellikle köpekler uzun çalılık ve dikenlerden geçerken kuyruklarını hızlı bir şekilde salladıkları zaman bu dikenler kuyruklarına zarar verir ve yaralanmasına neden olur.

Bu tür yaralanmalar genellikle büyük köpeklerde görülür. Bu nedenle henüz bu yaşa gelmeden bu riski erken zamanda ortadan kaldırmak için küçükken kuyrukları kesilir. Bu yaşta kuyruk kesildiğinde daha hızlı iyileşme sağlanır. Ayrıca kuyruğunun erken yaşta kesilmesi köpeğin psikolojisi için de önemlidir.

  • Köpeklerin kuyruklarının kesilmesinin nedenleri:
  • Zayıf ve güçsüz kuyrukların sorun oluşturması
  • Uzun kuyruklu köpeklerde tüylerin anüse yapışması
  • Köpeğin kuyruğunu yaralayarak kendine daha büyük zararlar vermesi
  • Irk standardının bozulmasını önlemek gibi sebeplerle kesilir.

Kuyruğu kesilen köpekler genellikle av köpekleridir. Av köpekleri hem başka hayvanlarla hem de bazen birbirleri ile mücadele içerisinde olduğundan kuyrukları kendileri için tehlikelidir. Yırtıcı bir hayvanla girilen mücadelede köpeğin kuyruğu ısırılabilir veya dengesizce koparılabilir. Bu nedenle avcı köpeklerin kuyruğu kesilir.

Kuyruğu Kesilen Köpek Irkları

Kuyruğunun kısaltılması gereken 60’tan fazla köpek ırkı vardır. Başta av köpekleri olmak üzere Doberman, Rotweiller, Yorkshire Terrier, Poodle, Schnauzer, Viszla ırkından köpeklerin kuyruğu kesilir. Bunların yanında bazı Spanyeller, kısa tüylü Alman Puanteri, İrlanda Teriyeri ve Airedale Teriyeri cinsi köpekler de vardır.

Köpeklerin kuyruklarının kesilmesinin bir diğer nedeni de ırk standartlarının sağlanmasıdır. Bazı köpek ırkları doğduklarında yaşam standartları belirlenmiş ve bu şekilde devam eder. Özellikle kuyrukları zayıf olan Created ve Manmade ırkı köpekler bu zayıflıktan kurtarılır.

Zayıf olan bu kuyrukların uzun halinde bir yararı olmadığı düşünülerek kesim yapılır.

Yetişkin Köpeklerin Kuyrukları Neden Kesilir?

Yetişkin bir köpeğin kuyruğunun kesilmemesi gerekir. Ancak bazı durumlarda bu kural esnetilebilir. Yetişkin bir köpeğin yaralanma veya tıbbi bir sorundan kaynaklı kuyruğunun kesilmesi gerekebilir.

Hızlı ve hareketli bir hayvan türü olan köpekler sık sık kendilerine zarar verirler. Bu zararlar genellikle ortada sallanan kuyruklarına gelir. Rahatsızlığın veya yaralanmanın enfeksiyon oluşturmaması için yetişkin köpeklerde de kuyruk kesimi yapılabilir.

Yetişkin köpeğin kuyruğunun kesilmesinin bir başka nedeni ise kanser ve tümör gibi hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Kanserli hücrenin yayılmaması ve vücudun diğer bölümlerine de sıçramaması için kuyruk kesilir.

Yukarıda sözü edilen durumlar dışında yetişkin köpeklerde kuyruk kesimi kesinlikle yapılmamalıdır. Özellikle görünüm için yetişkin köpekte yapılacak olan kuyruk kesimi işlemi köpeğin zarar görmesine ve eski sağlığına dönememesine neden olabilir.

Kuyruk Kesme Operasyonu Sancılı Mıdır?

Kuyruk kısaltma operasyonu ağrılı bir işlemdir. Bazı görüşlerde 2-3 günlük köpeklerde bu durumun ağrısız olduğu belirtilse de bu yanlış bir tespittir. Küçük köpeklerde de kemik, kas, sinir ve eklemler belli bir gelişmişliğe vardığı için kuyruk kesimi sancılı geçer.

Köpekler kolay zapt edilen hayvanlar olduğu için bazen bu işlemler anestezi uygulanmadan yapılır. Küçük köpeklerde de yanlış olan bu davranış büyük köpeklerde kesinlikle uygulanmamalıdır. Yetişkin köpeğin kas, kemik ve sinir oluşumu anestezisiz operasyonlarda oldukça sancılı durumlara neden olur.

Özellikle yetişkin köpeklerde bu işlem yapılacaksa hem anestezi uygulaması hem de uzman bir veteriner tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde önü alınamaz sorunlar ortaya çıkabilir.

Kuyruk Kesme İşlemi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kuyruk kısaltma yaşa bağlı olarak farklılık gösterir. Yavru köpeklerde kuyruk kesme işlemi bir makas yardımı ile yapılır. Kesimden sonra yeteri kadar dikiş ve cilt tutkalı ile operasyon bitirilir. Anestezi alamayacak bünyeye sahip yavru köpeklerde sadece ameliyat yapılacak olan bölge uyuşturulur. Bu şekilde köpeğin canının yanmaması sağlanır.

Köpeğin kuyruğunu kesmek yetişkin köpeklerde daha zor ve anestezisiz yapılamayacak bir işlemdir. Yetişkin köpeğin sahip olduğu kemikler gelişimini tamamladığı için iyileşme daha zor gerçekleşir. Köpek tamamıyla uyuşturulur ve kuyruğu kesildikten sonra yarası bandajla kapatılır.

Köpeğin ameliyat edilen bölgeye doğru oturması önlenmelidir. Yetişkin köpeklerde yüksek olan enfeksiyon riski için de yaralı alanın temiz tutulması gerekir. İyileşme süreci yavru köpeğe göre daha uzun ve tekrardan yaralanma riski de yüksektir.

Kuyruk Kesme İşlemlerinde Oluşan Sorunlar

Köpeğin kuyruk kesimi veteriner tarafından profesyonel bir şekilde yapılsa bile ortaya bazı sorunlar çıkar. Yavru köpeklerde köpeğin yaşı kaç olursa olsun kuyruk kesme de kanama, anesteziye bağlı komplikasyonlar ve önüne geçilemez ağrılar oluşabilir.

Cerrahi operasyondan sonra köpeklerde bazı belirtiler görülebilir:

  • Yaranın kanaması
  • Yaranın enfeksiyon kapması
  • Yüksek ateş
  • Huzursuzluk
  • Halsizlik
  • İştah eksikliği gibi sorunlar oluştuğunda veteriner desteği alınmalıdır. Köpeğin kuyruğu kesilecekse bahar ayları tercih edilmelidir. Özellikle aşırı sıcaklarda durumun daha ağır atlatıldığı gözlenmiştir.

Köpeklerde Kuyruk Kesimi Yasal Mıdır?

Ülkemiz yasalarına göre köpeklerin kuyruğu kesilmesi yasaktır. Anayasanın 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu 2. Kısım 2. Bölüm, 8. Maddesinde bu durum şu şekilde açıklanmıştır. Süs ve ev hayvanlarının dış görünüşlerini değiştirmeye yönelik olan ya da tedavi edici özelliği olmayan; kuyruk veya kulak kesilmesi, dişlerinin veya tırnaklarını sökülmesi, ses tellerinin alınması gibi cerrahi müdahaleler tamamen yasaktır.

Ancak bu yasaklar uzman bir veterinerin onay vermesi halinde ortadan kalkar. Anayasamıza göre köpeğin kuyruğunu kesmek yalnızca köpeğin yararına olacak şekilde yapılabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeğimin Beni Sevmesi İçin Ne Yapmalıyım?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap