Köpeklerde Uyuz Tedavisi ve Belirtileri

Köpeklerde uyuz, köpek hastalıkları içerisinde en yaygın olan deri hastalıklarından birisi olan köpeklerde uyuz tedavisi ve belirtileri ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizin için topladık. Hadi gelin, şimdi birlikte köpeğinizde uyuz olup olmadığını, varsa uyuzla nasıl mücadele etmeniz gerektiği ve bu süreçte dikkat etmeniz gereken bilgileri sizinle paylaşalım.

Köpeklerde Uyuz Hastalığı

Genel olarak uyuz hastalığı pek çok farklı uyuz türü nedeniyle oluşabilmekte ve köpeğinizin kıl foliküllerine ve epidermis tabakasına yerleşerek köpeğinizi çok rahatsız etmektedir. İlerleyen aşamalarda köpeğinizin tüyleri tamamen dökülmekte ve deride bozulmalar oluşmaktadır.

Köpeklerde Uyuz Türleri

Köpeklerde uyuz hastalığının oluşmasına yol açan uyuz türleri şu şekildedir:

  • Otodectes
  • Demodex
  • Notoedres
  • Sarcoptes
  • Cheyletiella

Bu uyuz türleri arasında notoedres kedilerde daha sık görülmekle birlikte bazen köpeklerde görülmektedir.

Köpeklerde Uyuzun Belirtileri

Genel olarak köpek uyuz belirtileri aşağıdaki gibidir:

KÖPEKLERDE UYUZ BELİRTİLERİ
Kaşıntı
Tüy dökülmesi
Kızarıklık
Deride kötü koku
Deride kabuklanma, kepeklenme ve yaralar
Deride matlaşma
Köpeğinizin hafifçe kulağına dokunduğunuzda birden kaşınmaya başlaması

Köpeklere Uyuz Nasıl Bulaşır?

Genel olarak köpeğe uyuz bulaşması pek çok farklı nedenle gerçekleştirebilmektedir. İlk ve en önemli neden köpeğin uyuz hastası bir hayvana temas etmiş olmasıdır. Yine hasta hayvanla ortak mama, su kasesi kullanımı da uyuzun bulaşmasına yol açar. Aynı zamanda eğer köpeğinizin bağışıklık sistemi zayıflamışsa bu durumda uyuz hastalığı meydana gelebilecektir.

Köpek Uyuza Karşı Nasıl Korunur?

Köpeğinizi uyuza karşı korumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken konuları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Çökmüş ya da zayıflamış bağışıklık sistemi hastalığa davetiye çıkardığından köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirin. Vitamin, mineral ve besin ihtiyacını karşıladığından; gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığından emin olun.
  • Köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramanız da köpeği uyuzdan koruma konusunda size yardımcı olacaktır. Ancak deride kepeklenme ve tahrişin oluşmaması için taramayı çok abartmadan ve belirli aralıklarla yapmanız gerekmektedir.
  • Köpeğinizi çok nemli ve sıcak bölgelerde tutmayın. Yine köpeğinizin sürekli ıslak ve nemli kalmamasına da özen gösterin.
  • Köpeğinizin bulunduğu ortam ve malzemelerini düzenli olarak sterilize etmelisiniz. Bu aynı zamanda olası bakteri enfeksiyonlarının da önüne geçmenizde size yardımcı olacaktı.
  • Aşırı yıkanma derinin pH dengesini bozacağından köpeğinizi uyuza karşı korunaksız hale getirmektedir. Bu nedenle köpeğinizi belirli aralıklarla yıkamaya özen göstermelisiniz.

Köpeklerde Uyuz Teşhisi ve Tedavisi

Genelde köpek uyuz teşhisi köpeğinizde uyuz görülen ve tüy dökülmesi olan bölgelerden alınan deri örnekleri aracılığıyla yapılmaktadır. Mikroskobik incelemenin ardından köpeğinizde uyuz olup olmadığı net olarak belirlenmektedir ve tedavi planı oluşturulmaktadır.

Köpeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde uyuz tedavisi yapılırken uyuzun türüne göre köpek uyuz tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle köpeğinizdeki uyuzun türlerine göre tedavi sürecini sizlerle şu şekilde paylaşabiliriz:

  1. Cheyletiella: Bu uyuz türünde tedavide amitraz veya duruma göre pyrethirin içeren şampuan ve solüsyon kullanımı sağlanır. Bu solüsyonlar banyo ile haftada bir kez 2 ay süre ile uygulanır.
  2. Demodex: Sülfür içeren ya da amitraz içeren solüsyonlar ya da benzoil peroksit gibi ilaçlar ile uyuz tedavi edilmektedir. Buna rağmen demodex türünün yayıldığı bölgeye göre tedavi süreci daha zor ve çetrefilli olabilir. Örneğin ayaklarda olan uyuz çok daha zor iyileşmektedir.
  3. Sarkoptes: Bu uyuz türünde genelde köpek uyuz ilacı olarak ivermectin, selamektin, milbemycin ve moxidectin gibi etken maddeleri içeren ilaçlar tercih edilmektedir. Yaklaşık olarak 1 ayda köpeğiniz iyileşmektedir. Yine tedaviye ek olarak destekleme maksadıyla anti-bakteriyel şampuanlar ya da amitraz içeren solüsyonlar kullanılabilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap