Köpeklerde Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur

Köpeklerde lenf bezi şişmesi bir diğer adıyla lenfomahastalığı, beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lenfositlerin kötü huy kazanarak şekillendiği kanser türüdür. Lenfositler normal bir vücutta köpeği hastalıklara karşı savunan bağışık elemanlardır. Köpeklerde lenfoma kanseri, diğer kanser çeşitleri ile orantılandığı zaman 1/8 oranında görülme sıklığına sahip.

Köpeklerde Lenf Bezi Şişmesi Nedenleri

Köpek lenfoma kanseri, farklı belirtiler gösteren 30’dan fazla çeşide sahiptir. Bazı lenfoma çeşitleri kısa sürede tedavi edilmediği takdirde hızlı bir şekilde ilerleyerek haftalar içerisinde ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bazı lenfoma çeşitleri ise oldukça yavaş ilerler ve kontrol altında kalmaları kolaydır. Bu nedenle yıllarca sağlıklı kalmaları mümkündür. Lenfoma çeşitlerinin %5’lik kısmı, özellikle lokal tutumlu olan çeşitlerinin tamamen iyileşmeleri mümkündür.

Köpeklerde Lenfoma Çeşitleri

  1. Multisentrik Lenfoma: Lenf yumruları, karaciğer ve dalak gibi tutulumlar ile kendini gösterse de tedavi edilmediği sürece kemik iliği ile sinir sistemi gibi farklı bölgeleri de tutar ve hayatı tehdit edebilir. Klinik anlamda en sık karşılaşılan ve tedavi yolu en belirgin olan lenfoma çeşididir.
  • Mediastinal Lenfoma: Göğüs boşuğu içinde timüs isimli bezi tutar ve solunum zorlaşarak klinik anlamda daha ciddi belirtiler gösterir.
  • Gastrointestinal Lenfoma: Daha çok kedilerde ortaya çıksa da köpeklerde görülme ihtimalide oldukça yüksektir. Bağırsaklar, mide, karaciğer ve lenf yumrularında ortaya çıkmaktadır. Teşhisi zor olsa da tedavisi daha başarılı olan lenfoma çeşitlerinden biridir.
  • Kutanöz Lenfoma: Deride meydana gelir ve en çok yanlış teşhis edilen lenfoma çeşidi olarak bilinir. Histopatolojisi T hücre ile orjinliyse tedavi şansı düşük görülmektedir.
  • Akut Lenfoblastik Lenfoma: Kemik iliğinde meydana gelen ve teşhisi için kemik iliği örneği alınması gereken çeşittir.

Köpeklerde Lenfome Belirtileri

  • Multisentrik Lenfoma: Lenf yumrularının birkaçının şişmesi ile kendini göstermektedir. Şişlik deri altında ve ağrısız başlamaktadır. Bu aşamada köpekler hiçbir semptom göstermediği için lenfomanın teşhis edilmesi oldukça zordur. İleriki evrelerde kusma, iştahsızlık, su içmede artma, zor solunum ve tuvalet alışkanlığının bozulmasıı gibi durumlar görülebilir. Beslenemeyen köpek, kilo kaybı, kardiyak sıkıntılar ve deri sorunları ile karşı karşıya kalabilir.
  • Kutanöz Lenfoma: Veteriner hekimlerin en çok kafası karıştıran lenfoma çeşitlerinden biridir. Çünkü alerjik deri hastalıkları ile başladığı gibi uzun süre mantar ve alerjik nedenler düşünülür. Kaşıntılı deri lezyonları tutulabilir. Lezyonlar normalden daha kızarık, kaşıntılı ve acılı olmaktadır.
  • Gastrointestinal Lenfoma: Kusma ve kilo kaybı gibi bilinen semptomların yanında koyu siyah ve kötü kokulu dışkı da gözlenebilir.
  • Mediastinal Lenfoma: Göğüs boşluğunda oluşan kitle nedeniyle zor solunum görülür. Köpeğinizin yüzü ya da ön ayakları şişebilir. Lenfomanın bu formunu yaşayan köpeklerin tuvalete çıkması ve su içmesi daha sık olur.

Köpeklerde Lenfoma Teşhisi ve Tedavi Yolları

Köpeğinizin lenfoma olduğundan kesin anlamda emin olmak için şüpheli alandan biyopsi alınması gerekir. Bu işlemden önce veteriner hekim iğne biyopsisi ile sitolojik örneklerin şüphesini arttırabilir. Fakat lenfomanın tiplendirilmesi ve uygun şekilde tedavi edilmesi için biyopsi mutlaka alınmalıdır. Rutin olarak kan ve idrar testleri ile kemik iliği ve omurilik sıvısı tahlili de önerilen yöntemlerdendir. Bu uygulamalar sayesinde hastalığın belirlenmesi ve tedavi yolunun belirlenmesi kolaylaşmaktadır. Köpeklerde lenfoma için en doğru ve tercih edilen yöntem kemoterapidir.

Lenfomanın bulunduğu alana bağlı olarak cerrahi tedavi ya da radyoterapi de seçenekler arasındadır. Bazı durumlarda her üç seçenekte aynı anda uygulanır Çeşitli kemoterapi ilaçları haftalık olarak uygulanır ve 20 hafta kadar süren kemoterapi en az yan etki ile tedavi edilmektedir. Özellikle multisentrik lenfomalar kemoterapiye %90 oranında olumlu cevap vermektedir. Ardından hastalık remisyon dönemine girmektedir. Remisyon dönemi ise köpeğinizin tam anlamıyla iyi olduğu ve sahibiyle yapması gereken her şeyi yapabildiği bir dönemi ifade etmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap