Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri ve Türleri

Köpeklerde dış parazit belirtileri görüldüğü zaman onları tespit etmek ve kısa süre içerisinde tedaviye başlamak için dış parazit türlerini bilmek önemlidir. Çoğu zaman sadece rahatsızlık ve kaşıntı ile kendini gösterse de daha ciddi sağlık problemlerine neden olduğu da bilinmektedir. Köpeklerde dış parazit tedavisi sağlanmadığında ya da kontrol altına alınamadığında hayati tehlikelere bile neden olabilmektedir.

Köpeklerde dış parazit problemi şüphelenildiği taktirde veteriner hekime danışılması gereken bir sağlık sorunudur. Dış parazitler cilt üzerine, tüyler arasına ve dış yüzeyine yerleşen parazitlerdir. Bu parazitler köpeğinizin yaşamını oldukça kötü etkileyecektir. En çok rastlanan parazit türleri pire, bit ve kenedir. Genellikle köpeklerin ense ve bel çevresine yerleşirler.

Köpeklerde Dış Parazit Türleri

En yaygın görülen ve köpeğe taşıdığı mikroorganizmaları bulaştırabilecek çeşitli dış parazitler bulunmaktadır;

  • Pireler: Genellikle siyah renktedir ve gözle görülürler. Çok hızlı ve sıçrama yeteneği olan parazitlerdir. 30 gün yaşamlarına devam edebilirler. Bulundukları konakta üreyebilir ve yumurtalarını da bırakabilirler. Genellikle karanlık ve nemli ortamları severler. Otluk, ormanlık ve çalılık gibi bölgelerde yoğun bir şekilde bulunabilirler. Köpeğiniz dışarı çıktığında pirelerin bir konakçısı olabilir.
  • Bitler: Emici bitler ve ısırıcı bitler olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Genelde bakımsız ve tımarsız köpeklerde daha sık görülür. Köpeklerin baş, boyun ve sırt çevresinde daha yaygın görülebilir. Köpeklerin kulları arasında rahat bir şekilde fark edilebilirler. Hayvanlardan insanlara geçmedikleri bilinir.
  • Keneler: Pireler ve bitler gibi köpeklerde birçok rahatsızlığa neden olabilirler. Vücutlarında gözle görülmesi mümkündür. Vücuda yerleştiklerinde çengellerini derilerine geçirdikleri bilinir. Bu nedenle hareket ettirmek ve koparmaya çalışmak tehlikelidir.

Köpeklerde Dış Parazit Nedenleri

Köpeğinizin dış parazit aşıları tamamlanmamış ve diğer hayvanlar ile sık sık teması olan köpeklerde dış parazitler daha sık görülmektedir. Dış parazitler başka canlıların eşyalarını kullanarak ortaya çıkabilir ve bulaşabilir. Köpeklerde dış parazit belirtileri görülen ya da şüphelenilen hayvanların köpeğinizden uzak tutulması önemlidir. Aksi halde dış parazitler kolayca yayılıp köpeğinize bulaşabilir. Köpeğinizi gezdirdiğiniz alanlarda dış parazit popülasyonu fazla olabilir. Bu nedenle sadece köpeğinizi ilaçlamanız yetmeyecektir. Popülasyonun fazla olduğu bölgelerde alan ilaçlaması yapılabilir. Köpeğinizi sık sık taramak ve parazitler yönünden incelemek önemlidir. Dış parazitler gözle görülür olduğu için köpeğinizi tararken fark etmeniz kolay olacaktır. Dış paraziti olan köpeklerin hangi belirtileri gösterdiğini bilmeli ve kısa süre içerisinde tedavisine başlamak gerekir.

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi

Köpek parazit çeşitleri tespit edildiğinde tedavi yolları da daha başarılı gerçekleşebilir. Parazit tedavisi için belli bir markayı ya da ürünü seçmeden önce farklı temizleme yollarının nasıl çalıştığını bilmek önemlidir. Parazit temizlemek için kullanılan haplar ağız yoluyla köpeğe verilir. Ardından haplar köpeğin sindirim sistemine doğru ilerler. Köpeğiniz için gereken doz miktarı, köpeğin yaşına, ağırlığına ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Tasmalar, akıtaçlar ve spreyler kullanılabilir. Verilen ilaç deri emdikten sonra kan dolaşımına ulaşmaktadır. Bu yöntemler, parazitleri uzak tutmanın yanı sıra yok etme özelliğine de sahiptir. Köpeğinizin parazitlerini hem ortadan kaldırmak hem de önlemek için çiğnenebilir tabletleri tercih edebilirsiniz. İlaçların aktif bileşeni afoxolanerdir. Sindirim sistemi ile emilir ve ardından kan dolaşımına karışır.

Köpeklerde Parazit Damlası Ne Sıklıkla Uygulanmalı?

Parazit temizliğinin ne sıklıkla yapılacağı köpeğin sağlık durumuna ve yaşına göre farklılık gösterebilir. Yavru köpeklerde ilk haftalarından itibaren parazit tedavisine başlanılmalıdır. Birkaç ayın ardından veteriner hekiminiz yavru köpeklere özel üretilen parazit temizliğine başlamayı tavsiye edecektir. 3 ila 6 ayda bir yetişkinlik dönemindeki köpeklere hap verilebilir. Parazit önleyici tedavinin sıklığı kullanılan ürüne bağlı değişebilir. Bazı çiğneme hapları 90 veya 120 gün boyunca koruma sağlar. Akıtaçlar ise genellikle bir veya iki ayda bir uygulanabilir. Bu aralıklar köpeğinizin cinsine ve boyutuna göre de değişiklik gösterebilir. Anti parazit ve anti pire tasmaları, ürüne ve üreticiye bağlı olarak 3-8 ay arasında kullanılabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap