- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde safra kesesi hastalıkları, hayvanseverlerin merak ettiği konulardan biridir. Köpeklerde safra kesesi sindirime yardımcı olan organ görevini görür. Safra kesesi, karaciğer lobları arasında yer alır ve zaman zaman köpekleri olumsuz etkileyen safra kesesi hastalıkları oluşur.
Safra kesesinin düzgün çalışmadığı durumlarda safra birikir, kese yırtılabilir ya da ciddi sorunlar ortaya çıkar. Köpeklerde safra kesesi hastalıkları, zamanında müdahale edilmediği durumlarda köpekleri hastalandırır ve bu hastalık tedavi edilmezse onları ölüme götürür. Bu nedenden dolayı köpeği olan kişilerin bu konuyu çok iyi araştırmaları ve böyle durumlarda nelerin yapıldığını iyi bilmeleri gerekir.
Köpeklerin vücudunda bulunan safra kesesindeki safra, vücutta bulunan yağ asitlerinin düzgün bir şekilde sindirimi için gereklidir. Safra olmadığı zaman köpeklerin besinlerindeki yağlar, enerji kaynağı olarak kullanılmaz. Karaciğerin ürettiği safranın belli bir kısmı vücut için kullanılır geri kalan kısmı ise safra kesesi adı verilen bu organda depolanır.
Köpekler yağ içeren besinleri tükettiğinde, safra kesesi safrayı bağırsağa boşaltmak için kasılır ve bu besinlerdeki yağın sindirimini sağlar. Safra asitlerinin desteği olmadan yağ molekülleri emilimi sağlanmaz. Safra asitlerinin üretilmesinde, salınmasında ve yağ metabolizmasında olumsuz değişikliklere neden olan sebep, safra kesesini etkileyen sorunlardır. Bu sorunlar gerekli şekilde tedavi edilmezse köpeklerin yaşamını tehlikeye atacak ve ciddi sağlık sorunları doğuracaktır.
Böyle bir sorunla karşılaşılırsa ya da böyle bir durumdan şüphelenilirse en yakın veteriner kliniği ziyaret edilerek, gerekli kontrollerin yapılması gerekir.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalığı Türleri Nelerdir?
Köpeklerde safra kesesi hastalığı türleri, 7 tanedir. Bu türler şu şekilde sıralanır;
Safra Kanalı Tıkanıklığı: Safra kanalı ile bağ halinde olan dokuların iltihaplanması, tıkanıklığa sebep olur ve bu tıkanıklık safranın geri akışını sağlar. Böylelikle safra kesesinde safra birikmesi gerçekleşir. Genellikle ultrason görüntüleri safra kanalında tıkanıklık olup olmadığını doğrular. Yapılacak olan tedavi, tıkanıklığı giderir. Fakat bazı durumlarda ameliyat gerekir.
Safra Kesesi İltihabı: Safra kesesindeki iltihap; bakteriyel enfeksiyon, karaciğerde yaşanan travma, kanser ve safra kanalı tıkanıklığından kaynaklıdır. Safra kesesi iltihabı görülen köpeklerde karın ağrısı, iştah kaybı, aşırı kusma ve uyuşukluk görülür. Safra kesesi iltihabı laboratuvar testleri ve ultrason muayenesinde görülür. Bunun yanı sıra safra kesesinden örnekler alınarak biyopsi ile doğrulanır. Tedavi için safra kesesi komple çıkarılır ve durumu kontrol altına almak adına antibiyotik tedavisine başlanır.
Safra Taşları: Safra taşları çoğunlukla yaşlı köpeklerde görülür. Safra taşı belirtileri arasında sarılık, karın ağrısı, kusma, iştahsızlık ve ateş bulunur. Safra kesesi taşları kanalları tıkayarak safranın birikmesini sağlar.
Safra Kesesi Ya da Safra Kanalı Yırtığı: Bu durum safra kanalı tıkanıklığından kaynaklanır. Safradan gelen ve biriken basınç, safra kesesinin yırtılmasına neden olur. Bunun sonucunda da safra, karın içine sızar ve karın iltihabına sebep olur.
Safra Kesesi Mukoselleri: Farklı hastalıklar ve genetik yapı sonucuyla, safra kesesi içerisinde mukus oluşur ve bu mukus mukosel oluşturur. Bu mukuslar, safra kesesinin gerilmesine ve safrada çamur birikmesine sebep olur.
Safra Kesesi Kanseri: Genellikle yaşlı köpeklerde görülen kanserli tümörler, safra kesesinde kansere sebep olur. Bunun sonucunda da safra akışı engellenir ve safra kesesi sorunları meydana çıkar.
Safra Kesesi Kistleri: Safra kesesi mukusellerinin yanında oluşan kistler, safra akışını engellerler. Bu durum safra kesesi hastalıklarına sebep olur.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde safra kesesi hastalıkları belirtileri, hemen hemen her köpekte aynıdır.
- Sarılık
- Karında meydana gelen ağrı
- Kusma
- İshal
- Karında şişlik
- İştahta azalma gibi belirtiler köpeklerde safra kesesi hastalıklarının belirtisidir.
Bu belirtilerin görülmesi durumunda, safradan şüpheleniliyorsa mutlaka veteriner kliniğinin ziyaret edilmesi gerekir.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıkları Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde safra kesesi hastalıkları nedenleri, genellikle her köpek için aynıdır. Fakat tam olarak safra kesesi hastalıklarının nedenleri bilinmez. Köpeklerde safra kesesi hastalıkları nedenleri şu şekilde sıralanır;
- Kolestrol ve oranı yüksek besinler
- Vücutta bulunan doymuş safranın safra kanallarını tıkaması
- Köpeklerde görülen karaciğer rahatsızlıkları
- Çoban Köpeği türlerinin mukoseller geliştirmesi
- Farklı hastalıkların oluşturduğu yan etkiler, köpeklerde görülen safra kesesi hastalıklarının nedenleri arasında yer alır.
Köpeklerde Safra Kesesi Hastalıklarının Tedavisi Nasıldır?
Köpeklerde safra kesesi hastalıklarının tedavisi, veteriner hekim kontrolü altında yapılır. Safra kesesi hastalığının tipine göre, çeşitli tedavi yöntemleri veteriner hekim tarafından belirlenir. Tedavi yöntemi belirlenirken hem hastalık semptomları hem de hastalığın altında yatan asıl sorun değerlendirilir.
Bunların sonucunda, veteriner hekimin reçete ettiği farklı ilaçlar, gıda takviyeleri ya da antibiyotikler kullanılır. Bazı durumlarda ameliyat da önerilir. Safra kesesi hastalığının tedavisi için diğer seçenekler ise; safra kesesi takviyeleri, iltihap ve bulantı önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve safra kesesinin ameliyatla komple alınmasıdır.
Tedavi yöntemi her ne olursa olsun, kesinlikle veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. Rastgele tedavi uygulanmamalı, reçete edilmemiş herhangi bir ilaç köpeklere kullandırılmamalıdır. Ancak bu şekilde sağlıklı bir tedavi dönemi geçirilir.
Safra Kesesi Hastalığı Önlenir Mi?
Safra kesesi hastalığının önlenmesi konusunda kesin ve net bir bilgi yoktur. Bu hastalığın neden oluştuğu yani altında yatan sebep her zaman net olarak bilinmez. Fakat köpeklerin sağlıklı olması ve yaşamlarına bu şekilde devam etmesine yönelik yapılacaklar bellidir.
Bunların en önemlisi köpek mamalarının uygun şekilde formüle edilmiş olanlarının kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra, köpeklerin yağlı besinlerden uzak tutulması gerekir. Ayrıca veteriner hekimin uygun görmesi durumunda safra kesesini olumlu anlamda destekleyen gıda takviyelerinin kullanılması, hastalığın önlenmesinde yardımcı olur. Köpeklerde safra kesesi hastalıkları, önlenmediği ya da tedavi edilmediği durumlarda, başka enfeksiyonel hastalıklara sebep olabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi