Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kuduz belirtileri şunlardır:

  • Aşırı tükürük üretimi
  • Uykusuzluk
  • Anksiyete
  • Endişe
  • Bilinç bulanıklığı
  • Konfüzyon
  • Halisülasyonlar
  • Yüksek düzeyde heyecan
  • Alt bacak felci
  • Huzursuzluk
  • Yoğun susuzluğa rağmen suyu görünce korku
  • Ağrılı boğaz ve ses spazmaları nedeniyle yutma sorunları

Kuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz hastalığı bir hayvanın ısırması sonucunda ortaya çıkan hayvandan hayvana ve insana bulaşabilen virüs kaynaklı, hayati risk taşıyan, önemli bir hastalıktır. Kuduz virüsü insan, hayvanların beyin ve omuriliğe dair olmak üzere merkez sinir sistemini doğrudan etkiler. Virüse maruz kalma ve semptomların ortaya çıkması arasında geçen süre kuluçka dönemidir. Virüs sinir boyunca beyne doğru ilerleyerek en az 10 gün beyin üzerinde etki eder. Bu etkinin nadiren bir yıla kadar sürebildiği görülmüştür. Enfeksiyon beyin ve omurilikte ensefalopatiye sonra da ölüme sebep olan iltihaplanmaya sebep olur. Ensefalopati beynin işlevini ve yapısını değiştiren, bozan ciddi bir rahatsızlıktır.

Kuduz Bulaştırma Riski Olan Hayvanlar Hangileridir?

Kuduz bulaştırma riski olan hayvanlardan bazıları şunlardır:

  • Tilkiler
  • Rakunlar
  • Yarasalar
  • Dağ sıçanı
  • Kokarcalar
  • Evcil olmayan vahşi köpekler

Kuduz Nereden Bulaşır?

Kuduzun bulaştığı yerler kuduz virüsünün bulaştığı bir hayvan ısırığıdır. Kuduzun açık ara en yaygın bulaşma nedeni hayvan ısırıklarıdır. Virüs kuduz hayvanın salyasına taşınarak ısırık sonucu oluşan yara gibi derideki açıklıktan kolayca vücuda girer. Isırık dışı kuduza yakalanmanız mümkün olsa da bu çok nadir gözlenir.  Isırık dışı kuduz bulaşma yollarından bir tanesi de virüsün aerosol parçacıklarından solunmasıdır. Kuduz bir hayvanın, bir kişinin gözlerini, ağzını, burnunu, hasarlı cildini yalaması ile bulaşabilir. Kedi, köpek, sığır gibi evcil hayvanlar virüsü çok bulaştıran canlılar arasında gösterilir. Bu nedenle onları kuduza karşı aşılamak son derece önemlidir. Son zamanlarda bazı ülkelerde aşı içeren pek çok yem kullanılmaktadır. Yemler vasıtasıyla vahşi yaşam popülasyonları aşılanarak kuduz  virüsünden  korunmak   için önemli adımlar atılmıştır. Evcil hayvan popülasyonlarının kuduzun yayılmasını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kuduz belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Depresyon
  • Isırık yerinde ağrı veya karıncalanma
  • Genel hastalık hissi
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma

Yukarıdaki belirtilerin oluşması halinde virüs omurilikte veya beyinde yayılıyorsa kuduzun nörolojik belirtileri ortaya çıkar.

Kuduz Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kuduz hastalığı tedavi edilmezse hastalık ilerledikçe boğazda ağrı, yutma, spazm güçlükleri sık şekilde ortaya çıkar. Kuduz virüsü bulaşmış bir kişi komaya girerek ölebilir. Ölüm vakaları genellikle solunum yetmezliğinden kaynaklanmaktadır. Enfekte hayvana ilk temas sonrasında hayvanı mümkün olan en kısa sürede tedavi ettirmeniz gerekir. Tedavi belirtileri gelişim sürecinden hemen sonra başlamalıdır. Geç başlanılan tedavi, virüsü önlemede yetersiz kalır.

Kuduz Tanısı Nasıl Konulur?

Kuduz tanısının konulması için insan ve hayvanların üzerinde çeşitli testler yaptırılır. Bu testlerin gerçekleşmesi için hayvanın zarar görmeden veteriner kontrolünde muayene edilmesi gerekir. Bu adım son derece gerekli olup kişinin kuduz bir hayvana temas ettikten sonra virüse karşı hemen antikor üretmediği saptanmıştır. Kuduz virüsünün size geçip geçmediğini tespit etmek için profesyonel bir kliniğe giderek alanında uzman bir hekimden yardım alarak muayene olmalısınız. Ateş, solunum hızı, kalp atış hızı, tansiyon gibi çeşitli bulguların oluşması halinde hayvan ile yaşadıklarınız hakkında pek çok soru sorulacaktır. Doktorunuz ayrıca kuduz ve tetanoza karşı önceden yapılmış olan aşılarla ilgili size pek çok soru sorabilir.

Romatoid artrit tedavisi ve sıtmanın önlenmesi için bazı ilaçlar verilir. Klorokin ve meflokin kuduz aşısı etkileşime girerek tedavi süreci hızlandırılır. Acil servise almakta olduğunuz tüm ilaç ve ilaç listesini götürmeniz önerilir. Köpeklerde kuduz belirtileri saptanma sürecinde gerçektenkuduz olduğunuza dair bir endişeniz varsa doktorunuz hobi, iş geçmişi, yakında zamanda uluslararası seyahatler yapıp yapmadığınız, hayvanlara maruz kalma gibi pek çok konu hakkında sizden bilgi isteyecektir. Kuduz teşhisi karmaşık bir süreç olduğu için acil serviste anında belirlenememektedir. Beyni ve omuriliği çevreleyen sıvının enfeksiyon gibi pek çok bakteri ciddi hastalıklara yol açabilir. Doktorunuz kuduz ve başka bir merkezi sinir sistemi enfeksiyonundan endişe ediyorsa köpeğinizi hemen hastaneye yatırabilir. Enfeksiyonun kanıtı, omurilik sıvısını incelemek için test ve çeşitli klinik araştırma yöntemleri uygulanmaktadır.

Kuduz Tedavisi

Kuduz tedavisi bir hayvan tarafından ısırıldıysanız,l kuduza maruz kaldıysanız bu gibi durumlarda şarttır. Bu aşamada doktorunuzu hemen arayarak yakınındaki bir acil servise gitmeniz tavsiye edilir. Oradayken doktorunuz köpeğinizi muayene ederek, yapılmadıysa köpeğinize tetanoz aşısı yapacaktır. Kuduz aşısı ve kuduz tedavisini hemen başlama kararı, birkaç faktöre bağlı olarak verilir. Bu faktörler şunlardır:

  • Isırmanın koşulları (ısırığın kışkırtılmış ya da kışkırtılmamış olması)
  • Hayvanın türü (vahşi ya da evcil hayvan olup olmadığı)
  • Durumla ilgili olarak yerel sağlık yetkililerin önerileri

Kuduz Tehlikeli mi?

Kuduzun tehlikeli olması ölümcül pek çok vakalara neden olmasından kaynaklanır. Kuduzlu bir kişi, hayvanda semptomlar oluşmaya başladığında köpek, kişilerin genel olarak hayatta kalmadığı görülmüştür. Bu nedenle özellikle ısırık vahşi bir hayvandan geliyorsa hayvanın ısırmasından hemen sonra uzman bir hekime başvurarak tıbbi bir yardım almalısınız.

Kuduz Aşısı Güvenli mi?

Kuduz aşısının güvenliği çeşitli yan etkileri olsa da kişiye zarar verme riski az olduğu için her zaman yüksektir. Tipik hafif problemler arasında kızarıklık, şişme, ağrı ve kaşıntı gibi yan etkiler bulunabilir. Diğer hafif sorunlar bakımından mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir. Daha orta ve şiddetli yan etkileri arasında ise eklem ağrısı, ateş ve kurdeşen gibi sorunlar bulunur.  Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri ise,  ses kısıklığı, nefes almada zorluk, hırıltı, solgunluk, kurdeşen, hızlı kalp atışı, güçsüzlük, baş dönmesidir. Köpeklerde kuduz belirtileri saptanıp, köpeğiniz aşıdan sonra veteriner muayenesinden geçerek acil serviste 30 dakika beklemelidir. Böylece köpeğinizin aşıya karşı ciddi alerjik reaksiyon verip vermediğini rahatlıkla görebilirsiniz. Orta şiddetli yan etkileri görmeye başladığınız andan itibaren hemen doktorunuzu arayarak köpeğinizi muayene ettirmelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Katarakt Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap