Köpeklerde Katarakt Neden Olur?

Köpeklerde Katarakt Neden Olur?

Köpeklerde kataraktın sebepleri oldukça çeşitlidir. Katarak oluşmasının nedeni temel olarak yaşın ilerlemesi olur. Göz merceklerinde yaşa bağlı olarak katarakt oluşumu görülebilir. Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesine neden olan durumlar ise beslenme tarzı, kronik rahatsızlıklar ve güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Tip 2 diyabet hastalığı da katarakta sebep olan hastalıklar arasında yer alır. Aynı zamanda inflamasyona sebep olan göz yaralanmaları da katarakta yol açabilir. Katarakt problemi, pek çok köpekte görülmektedir. Genetik ve kalıtsal faktörler ile beraber doğumdan itibaren de görülebilir. Göz merceğinin opaklaşması, merceğin farklı yerlerinde görülebilir. Bazı durumlarda merceğin orta kısmından dış tarafa doğru büyüyen bulutlanma, bazı durumlarda da dışarıdan içeriye doğru bir yol izleyebilir.

Kataraktın Daha Sık Görüldüğü Köpek Irklar Hangileridir?

Katarakt hastalığının daha fazla görüldüğü ırklar arasında Bichon Frise, French Bulldog, Labrador Retriever, Siberian Husky, Poodle, Cocker Spaniel ve American Staffordshire Terrier köpek ırklarında bulunur. Katarakt rahatsızlığı tüm köpek ırklarında görülmektedir ancak bu ırklarda daha yaygın bir şekilde rastlanır.

Köpeklerde Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda Köpeklerde katarakt hastalığının semptomları:

  • Göz renginde meydana gelen değişiklikler,
  • Göz bebeğinin boyutunda meydana gelen değişiklikler,
  • Göz bebeğinin şeklinde meydana gelen değişiklikler,
  • Tek ya da her iki gözde oluşan bulutlu görünüm,
  • Sakarlık,
  • Loş ılıkta çevreyi görmekte zorlanma,
  • Tırmanma ya da atlamada isteksiz davranma,
  • Göz kaşınması,
  • Mobilyaya çarpma ya da tanınan insanları tanımama gibi çeşitli görme kaybı belirtileri,
  • Gözleri kısmak,
  • Emin olmadan ayak basma,
  • Mesafeleri yanlış şekilde değerlendirme,
  • Gözde akıntı olması da köpeklerde kataraktın belirtileri arasında yer alır.

Köpeklerde Kataraktın Teşhisi Nasıl Yapılır?

Köpeğinizde görülen katarakt rahatsızlığının teşhisi uzman veteriner hekimler vasıtasıyla yapılır. Uzman veteriner, köpeğin gözlerine parlak bir ışık ve büyüteç aracılığıyla muayene edecektir. Daha yeni oluşmaya başlayan ya da daha büyümemiş olan ve henüz köpeğinizin görme kabiliyetini etkilemeyen kataraktları kolay bir şekilde tespit etmektedir. Veteriner hekiminiz aynı zamanda katarakt ile meydana gelebilecek iltihap ve göz tansiyonu gibi çeşitli göz sorunlarını da tespit etmektedir. Kan testleri ve tansiyon kontrolleri ile diyabet ve hipertansiyon gibi görmeyi kötü etkileyecek hastalıklar da araştırılır. Muayene bulguları, klinik belirtiler ve test sonuçları göz önünde bulundurularak veteriner hekiminiz tarafından katarakt problemi olup olmadığı belirtilecektir. Katarakt problemi ile köpeğiniz duvarlara ya da mobilyalara çarpma, merdivenlerden emin olmayarak çıkma ve yeme / içme kaplarını bulmakta zorlanabilirler. Köpekler oldukça uyumlu hayvanlardır. Bu yüzden kısa süre içerisinde bu göz bozukluklarına uyum sağlayarak yaşamayı öğrenebilirler. Köpeğinizde herhangi bir değişiklik gördüğünüz zaman veteriner hekiminize danışmanız son derece önemlidir.

Köpeklerde Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Köpeklerde katarakt hastalığının tedavisi için temel amaç bulanıklaşan ve korneadan gelen ışığı retina üzerinde odaklama kabiliyetini kaybeden merceğin çıkarılmalıdır. Bundan dolayı köpeklerde katarakt ameliyatı, katarakt tedavisinde kullanılan tek yöntem olarak bilinir. Köpeklerde katarakt ameliyatı öncesi detaylı bir şekilde test ve tetkikler yapılması, kontrol altına alınmayan bir rahatsızlığın olup olmadığı teşhis edilmelidir. Ameliyat esnasında ise köpeklerin farklı ihtiyaçlarına yönelik farklı tekniklere başvurulabilmektedir. Köpeklerde katarakt ameliyatı sonrasında titiz bir bakım yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında veteriner hekiminiz tarafından köpeğiniz için katarakt damlası da önerilebilir. Göz damlası ile göz küresi nemli bir yapıda kalır. Bu sayede de gözün iyileşme süreci oldukça hızlanır. Veteriner hekiminizin önerdiği sıklıkta, dozda ve süre içerisinde damla kullanılması, aksatılmaması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında erken zamanda göze dokunulmaması ve enfeksiyon oluşmasını engellemek için yakalık takılması önerilmektedir.

Köpeklere Katarakt Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Köpeklerde kataraktın tedavisi yapılmazsa hastalık ciddi derecede ilerler ve körlüğe kadar gidebilen bir probleme dönüşür. Göz merceği, saydam yapısını tamamıyla kaybettiği zaman korneadan gelen ışık, retinaya aktarılmaz. Ancak ameliyat sayesinde bu durum ortadan kaldırılabilir.

Katarakt Köpekler İçin Acı Verici Midir?

Köpeklerde katarakt problemi acı veren bir rahatsızlık değildir. Hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesi köpeklerde yönelim bozukluğuna ya da kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Ancak katarakt tek başına acı veren bir durum değildir. Katarakt problemi ile beraber iltihaplanma gelişirse acı hissi oluşabilir. Merceğin protein yapısının değişmesi, vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanmasına sebep olabilir. Bu da enflamasyon oluşumuna neden olur. Olgunlaşmamış katarakt hastalığıyla kıyaslandığı zaman anti enflamatuar köpek katarakt göz damlası kullanılması tavsiye edilmektedir.

Köpeklerin Katarakt Sorunu Önlenebilir mi?

Köpeklerde katarakt problemi önlenebilir bir problem değildir. Fakat göz sağlığını iyi bir hale getirecek beslenme programı uygulanması, göz yaralanma riskinin azaltılması ve güneş ışınlarına maruz kalmamayı sağlamak gibi alınacak önlemler ile katarakt riski azaltılabilmektedir. Köpeklerin göz sağlıklarını korumak için düzenli şekilde veteriner hekime görünmeleri gerekmektedir. Köpeklerin gözleri incelenmeli, gözlerinde bulutsu ya da mavi gri bir görüntüye rastlanıyorsa tıbbi destek alınması gerekir. Bu kapsamda da köpeğinizin hareketlerini gözlemleyerek, hareketlerinde herhangi bir sakarlık artışı olması halinde veteriner hekiminize iletmeniz en doğrusudur.

Köpeklerde Katarakt Sorunu Nasıl Oluşmaktadır?

Köpekte katarakt oluşumu, doğal hali şeffaf bir yapıya sahip olan göz merceğinin bu berrak ve şeffaf yapısını kaybettiği zaman meydana gelmektedir. Köpeklerde katarakt sorunu da göz merceğinin opak hale gelmesi ile karakterize bir göz hastalığıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kabız Niçin Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap