Köpeklerde Göz Kurdu Nedenleri ve Tedavi Yolları

Köpekler göz kurdu özellikle Avrupa’da yaygın görülen bir hayvan hastalığıdır. Özellikle İngiltere’de yaygın olan bir tür sineklerin taşıdığı bir hastalıktır. Kedilerde dahil birçok memeli hayvana bulaşmaktadır. Enfeksiyon, parazit taşıyan  sineklerin göze konması ve larvalarını göz içerisine bırakmasıyla bulaşmaktadır. Yaygın meyve sineği, enfekte olan hayvandan diğer hayvana bulaştırır. Bu sinek Birleşik Krallık ‘ta yaygın olduğu için  buraya seyahat eden hayvan sahiplerinin oldukça dikkatli davranmaları son derece önemlidir.

Köpeklerde Göz Kurdu Nedenleri

Göz kurtları, belirli bir türe ait sineklerden köpeklere teması sonucundan bulaşır. Yapılan araştırmalara göre ABD’nin batı kesimindeki göz kurduna neden olan kanyon sineklerine işaret etmektedir. Fakat başka yerlerde farklı sineklerin de olması mümkün.Thelazia californiensis ve diğer göz kurdu çeşitleri geniş kitlelerce tespit edilmiştir.

Köpeklerde Göz Kurdu Belirtileri

  • Kırmızı ve ağrılı gözler,
  • Gözlerde şişlik,
  • Göz çevresinde mukus,
  • Göz ülserleri,
  • Görme bozukluğu,

Bununla beraber bazı evcil hayvanlar hiçbir kesin belirti göstermezler. Ancak bazılarında ise göz kurtlarını görmeniz de mümkün. Ağır şekilde enfekte olan köpekler tipik olarak daha şiddetli belirtilere sahip olurlar. Solucanları teşhis etmek için köpeğin gözleri yakından izlenir. Beyaz ve krem renklidirler. Uzunluklar 10-15 mm bulabilir. Göz yüzeyinde, göz kapağı altında yer alırlar.

Köpeklerde Göz Kurdu Hangi Ülkelerde Yaygın

Bu hastalık Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya, İspanya, Portekiz, Bosna, Hersek, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan’da çok yaygındır. İtalya’nın Basilicata bölgesi de dahil olmak üzere bazı yerlerde enfeksiyon hiperendemik bir aşamaya ulaştı ve köpeklerin % 40’ından fazlası göz kurdu hastalığına yakalanmıştır. Genel olarak konuşursak, parazitler normalde sıcak koşullarda meşe ormanlık alanlarda bulunur. En yoğun yaz sonu sonbahar başlangıcında yayılırlar.

Köpeklerde Göz Kurdu Önlenebilir mi?

Diğer parazitlerden korumak için alınan önlemler göz kurtları içinde alınması mümkün. Eğer Avrupa’ya gidecekseniz veteriner hekiminizle durumu konuşup köpeğin tüm aşılarını olduğuna emin olun.  Bu aynı zamanda pet pasaportuna işlemek ve yurtdışına çıkmak için de zorunluluktur. Gerekli iç-dış parazit kontrolleri yapıldığı takdirde köpeğinizi bu tür hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Köpeklerde Göz Kurdu İnsanlara Bulaşır mı?

Diğer bulaşıcı hastalıklar gibi göz kurdunun da insanlara karşı bulaşıcılığını merak etmeniz normal. Özellikle konjonktivitli herhangi bir köpek bir veteriner tarafından vakit kaybetmeden tedavi edilirse insanların enfekte olma riskinin çok düşüktür.

Köpeklerde Göz Kurdu Tedavisi

Öncelikle köpeğin gözlerinden fiziksel olarak kurtları çıkarılması işlemi yapılır. Veteriner hekim tarafından göz yüzeyine anestezi uygulanarak köpeğin sakinleşmesi sağlanır. Solucanlar çıkarıldıktan sonra sterilize su ile göz temizlenir.Veteriner hekim bunların yanında parazitleri ortadan kaldıracak medikal ilaç yazabilir. Bu ilaçlar arasında ivermektin, moksidektin, imidakloprid ve selamektin birkaçıdır. Hekim, köpeğin durumuna göre hangi tedavi şeklinin en iyi olduğunu belirleyecektir.

Göz kurtlarının sebep olduğu ağrılı göz iltihabı yaşayan köpeklerin gözlerinde meydana gelen şişliği azaltmak, kızarıklığın en aza indirmesi için tahriş olmasını engellemek için iltihap önleyici ilaçları da yazacaktrır.  

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap