Köpeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Köpeklerde Kalça Çıkığı Neden Olur?

Köpeklerde kalça çıkığına sebep olan durumlar çok çeşitlidir ve birçok nedeni vardır. Ancak bu nedenler arasında genetik, en önemlisidir. Kalça çıkığı (Kalça displazisi), özellikle de büyük ırk köpeklerde genetik olarak taşınan ve görülen bir hastalıktır. Fakat beslenme, egzersiz, büyüme oranı, hormonlar, kas kitlesi ve çevresel faktörler de kalça çıkığı oluşumunda önemli faktörlerden birkaçıdır. Kalça çıkığı riski bulunan yavru köpeklerde yapılan bir araştırmaya göre yavruların istedikleri zaman istedikleri oranda mama yediklerinde, kilo alımına bağlı olarak kalça çıkığı riskinin belirgin bir şekilde artış gösterdiği görülmüştür.

Alman çoban köpekleri hakkında yapılan bir araştırmaya göre ise fazla kilolu olan yavru köpeklerin, normal kiloda olan yavru köpeklere göre kalça çıkığı görülme ihtimalleri iki kat daha fazladır. Bundan dolayı büyük ırk köpeklerin gelişme evrelerine ve ihtiyaçlarına yönelik mamalarla beslenmeleri gerekmektedir. Büyük ırk yavru köpeklere özel olarak yapılan mamalar içerisinde, kalça çıkığı da dahil olmak üzere pek çok eklem hastalıklarının önlenebilmesi için aşırı büyümeyi engelleyen besinler yer almaktadır. Eklemlerin çok zorlanmadan büyümelerinin gerçekleşmesi sayesinde kalça çıkığı riski en aza indirilmektedir. Düzenli ve dengeli beslenmemekle beraber çok fazla ya da çok az egzersiz yapılması da köpeklerde kalça çıkığına sebep olabilir.

Köpeklerde Kalça Çıkıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpek kalça çıkığı olduğuna dair belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Köpeğinizin hareketliliğinde azalma olması,
  • Hareket sıklığında bir azalma olması,
  • Yükselme, atlama, koşma ya da merdiven çıkmada zorluk yaşama ve isteksiz olma hali,
  • Arka bacaklarda görülen topallık,
  • Sallantılı yürüyüş,
  • Hareket etmesi esnasında ağrı görülmesi,
  • Kas kütlesi kaybı,
  • Omuz kaslarında gözlenen genişleme,
  • Ağrı,
  • Sertlik ya da topallama,
  • Eklemlerden çıtlama seslerinin gelmesi,
  • Ayakta durmakta zorluk yaşama,
  • Anormal oturma pozisyonları da köpeklerde kalça çıkığının belirtileri arasında yer alır.

Bazı köpekler, 4 aylıkken kalça çıkığı belirtileri gösterebilir. Bazıları ise yaşlandıkça osteoartrit ile beraber şiddetli belirtiler gösterebilir. Her iki durumda da sahiplerin bilmesi gereken belirtiler yukarıdaki gibidir. Bazı durumlarda ise köpekler çok sabırlı olabilir ve bu belirtileri göstermeyebilir. Ayrıca köpeğiniz bu belirtileri göstermeden de kalça çıkığı gözlenebilir.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Teşhisi Nasıl Konur?

Köpeklerde kalça çıkığının teşhisi rutin veteriner hekim kontrolleri esnasında yapılan fiziksel muayene ile gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda ise kalça çıkığı belirtileri taşıyan köpeklerin yaşadıkları acı ve konforsuzluk sebebi ile sağlık kontrollerine başvurulması gerekebilir. Şüpheli görülen köpekleri için ilk olarak eklem gevşekliğinin test edilmesi ve hareket açıklığının belirlenmesi gerekebilir. Tam kan sayımı testi uygulanarak eklem hastalığına bağlı enflamasyon olup olmadığı tespit edilebilir. Kesin teşhis için ise radyografi ve röntgen çekilir. Veteriner hekiminiz, görüntüleme yöntemlerine başvurarak kalça çıkığının ne seviyede olduğunu ve şiddetini belirleyecek en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kalça çıkığının tedavisi genel olarak yaşam tarzında değişiklikler yapılması ile başlar ve cerrahi operasyonlara kadar gidebilir. Nasıl bir tedavi yapılacağı belirlenirken köpeklerin yaşadıkları problemler göz önünde bulundurulmaktadır. Eğer ki hastalık belirgin düzeyde ilerlemediyse köpeklerin kilo vererek kalçalarındaki yükün azaltılması, egzersiz sürelerinin azaltılması, fizik tedavi uygulamaları ile hareket kabiliyetlerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda da köpeklerde kalça çıkık ilaçları, veteriner hekiminiz tarafından tavsiye edilebilir. Nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar ve kortikosteroidler ile enflamasyonun azaltılması üzerinde çalışılabilir. Köpeklerde kalça çıkığı ilaçları ve belirtilerin azaltılmasına yönelik tedavi seçenekleri sonuç vermezse cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Böylece kalça çıkığı ameliyatı farklı teknikler ile yapılabilir. Ancak genel olarak tedavinin nasıl yapılacağı, köpeğe özel şekilde veteriner hekiminizin önerileri ile yapılmaktadır.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Rahatsızlığı Engellenebilir Mi?

Köpeklerde kalça çıkığının önlenmesi durumu her zaman geçerli değildir. Fakat kalça çıkığının oluşma riskinin azaltılması için çeşitli tedbirler bulunmaktadır. Köpeklerin iskelet sisteminin sağlıklı tutulması için yavruluk döneminden itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Irka, gelişim dönemine ve özel sağlık ihtiyaçlarına göre satın alınan mamalarla köpeklerin kas ve iskelet sistemini sağlıklı tutmak söz konusudur. Köpeklerde kalça çıkığı riskinin azaltılması için veteriner hekiminiz tarafından kilo kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Obezitenin engellenmesi için öğünlerin kontrollü bir şekilde verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması şarttır. Aynı zamanda genel sağlık durumunu kontrol etmek için veteriner hekiminize düzenli bir şekilde danışmanız önerilmektedir.

Kalça Çıkığı Olan Köpekler İyileşir Mi?

Özellikle Kalça displazisine sahip köpekler tedavinin doğru bir şekilde uygulanması ile iyileşirler ve uzun bir yaşam sürerler. Köpeğinizin bu hastalıktan etkilenebileceğini düşünüyorsanız, köpeğinizi yaşlılık döneminde rahatlatmak için yapılabilecek tedavi seçenekleri ve yaşam tarzı değişikleri hakkında veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.

Köpeklerde Kalça Çıkığı Problemine Hangi Irklar Daha Yatkındır?

Köpeklerde kalça çıkığı rahatsızlığına daha yatkın olan ırklar şunlardır:

  • Alman çoban köpekleri,
  • Rottweiler,
  • Golden retriewer,
  • Doberman,
  • Kangal da kalça çıkığı rahatsızlığına daha yatkın ırklar arasında yer alırlar. Kalça çıkığı problemi genel olarak bu ırklarda görülse de diğer köpek ırklarında da bu hastalık görülebilmektedir.

Yavru Köpeklerde Kalça Çıkığı Problemi Görülür mü?

Genellikle çoğu Yavru köpeklerde kalça çıkığı görülen bir problemdir. Yavru köpekler bu durumda bazen hiç belirti bile göstermeyebilir. Ancak bu durum, yavru köpeğin hasta olmadığı anlamına gelmez. Yavru köpeklerde genel olarak topallık, ağrı ve hareketsizlik gibi belirtiler vardır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap