Köpeklerde Göz Kanlanması Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

köpeklerde göz kanlanması neden olur

Köpeklerde göz kanlanmasının görülmesi olasıdır. Bu bazı durumlarda alerji, çapaklanma, konjunktivit, epifor, kuru göz sendromu, glokom gibi farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilen bir durumdur.  Köpeklerde görülen göz kanlanması durumu bazen ciddi rahatsızlıkların, bazen de yalnızca alerji gibi olası rahatsızlıkların bir belirtisi olarak görülür ve bu durumda telaşlanmak yerine köpeğinizde başka belirtiler olup olmadığını kontrol etmenizde yarar vardır. Eğer farklı belirtiler ile beraber görülen göz kanlanması durumu söz konusuysa veteriner desteği alarak ilgili hastalığın tedavisinin sağlanması aşamasına hız kazandırabilirsiniz. Peki, köpeklerde göz kanlanması neden olur?

Köpeklerde Göz Kanlanması Neden Olur?

Köpeklerde görülen göz kanlanmasının farklı nedenleri olabilmektedir. Köpeklerde göz problemleri yaygın şekilde görülebilir olsa da basit sebeplere bağlı olarak da kanlanmanın görülmesinin olası olduğu unutulmamalıdır.

Alerjiler

Köpeklerin farklı pek çok şeye alerjisi olabilir. Örneğin toz, parfüm, kimyasallar, farklı besinler köpeklerin alerjilerini tetikleyebilmektedir ve solunum yoluyla oluşan bir alerji de olsa, tüketim sonucu ortaya çıkan bir alerji de olsa göz kızarıklığı meydana getirmesi olasıdır. Alerji etmeni ortadan kaldırıldığı zaman çok ciddi bir durum olmadığı sürece kızarıklığın kısa sürede geçmesi olasıdır ancak eğer ciddi alerjik reaksiyon gösteriliyorsa veteriner desteği almak gereklidir. Göz kızarıklığına ve kanlanmaya ek olarak kusma, bayılma ve benzeri farklı belirtiler, alerjinin daha büyük çapta etkili olduğunu gösterir.

Çapaklanma

Köpeklerde sık sık çapaklanma durumuna rastlamak mümkündür ve çapaklanma durumu da aslında gözde kanlanmaya neden olabilen bir durumdur. Genellikle göz akıntısı ile beraber görülen çapaklanma, alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve tek başına da kanlanma için bir neden olabilir.

Yabancı Cisimler

Köpekler oyun oynarken etrafta bulunan yabancı cisimler gözlerini tahriş edebilir, rahatsız edebilir ve hatta göze zarar bile verebilir. Bu durumda da kanlanmanın görülmesi olasıdır.

Şampuanlar

Köpeklerin temizliği sırasında kullanılan ürünlerin içeriğine dikkat etmek önemlidir. Köpekleri yıkarken kullanılan şampuanlar köpeklerin gözlerinde kanlanmaya neden olabilir, gözlerinin kaşınmasına ve kızarmasına neden olabilir. Hatta bazıları alerjen maddeler içerebileceği için köpeklerin vücudunda ve özellikle de göz çevresinde kabartılar ile döküntülere bile sebebiyet verebilir.

Göz Enfeksiyonları

Köpeklerde pek çok nedene bağlı olarak göz enfeksiyonlarının farklı türlerinin görülmesi mümkündür. Kaşıntı, çapaklanma, şişlik, ödem, göz kuruluğu, kızarıklıklar, gözde kapanma, kanlanma ve benzeri pek çok farklı belirti ile kendini gösteren göz enfeksiyonları ciddi alınmalıdır çünkü köpeklerin göz sağlığını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Göz enfeksiyonlarında damlalar, ağız yolu ile alınan ilaçlar ya da antibiyotikler kullanılabilmektedir.

Uykusuzluk

Köpeklerde uykusuzluğa bağlı olarak da gözlerde kızarıklık ve kanlanma durumlarının görülmesi mümkündür. Köpekler uzun saatler boyunca oyun oynayıp aktif kaldığı ve sonrasında yeterli şekilde uyuyamadığı zaman gözlerde kanlanma görülebilmektedir. Bu durumda korkacak büyük bir sorun söz konusu değildir.

Köpeklerin ayrıca gözlerini de uzun süre yorması gözlerde kızarıklığa neden olabilir. Örneğin uzun süre televizyona bakabilirler, oyuncaklarının ışıklarını uzun süre izleyebilirler, tek bir oyuncağa bakıp saatlerce aynı şekilde durabilirler. Bu gibi durumlar genellikle köpeklerin gözlerini yorar. Bunun yanı sıra güçlü ışıklar da köpeklerin gözlerini yorabilir. Bu nedenle de çok güçlü ışıkların bulunduğu alışveriş merkezi ve benzeri alanlarda köpeklerin gözlerinde kızarıklık ve kanlanmanın oluşması olasıdır.

Grip

Köpeklerde grip oldukları zaman gözlerde kanlanma görülebilir. Özellikle de ateşli bir hastalık söz konusu olduğu zaman köpeklerin gözlerinde kanlanma ve kızarıklıkların oluşması olasıdır. Bu durumda farklı belirtiler olup olmadığını kontrol ederek veterinere danışmakta yarar vardır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap