Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı?

Köpeklerde epilepsi, beyinde meydana gelen bir rahatsızlık olarak tanımlanabilecek olan epilepsi, köpeklerde de pek çok farklı nedene bağlı şekilde görülebilir. Köpeklerde epilepsi kendini bir kriz ile ortaya koyar. Bu krizler sırasında hem köpeklerin hem de sahiplerinin korkarak endişeye kapılması mümkündür. Böyle bir durum yaşandığı zaman veterinere vakit kaybetmeden başvurmak gerekir. Kısa zamanda müdahale gerçekleştirilmesi önemlidir. Peki, köpeklerde epilepsi hastalığı belirtiler ve tedavisi nasıl olur?

Köpeklerin Epilepsi Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde görülen epilepsi pek çok farklı neden bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

  • Gençlik hastalığı,
  • Kuduz,
  • Çeşitli oluşabilecek tümörler,
  • Kafa travmaları,
  • Beyin apseleri,
  • Kan şekerinin düşmesi,
  • Yetersiz oksijen alımı,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Kalsiyum eksikliği,
  • Zehirlenmeler,
  • Metabolik sebepler

Yukarıda sayılan sorunlar ve daha farklı pek çok etken de köpeklerde görülen epilepsi rahatsızlığını tetikler. Bu rahatsızlıkların yanı sıra kafatası içinde su toplanması, çeşitli beyin hastalıkları, yalancı kuduz, beyin yangısı gibi farklı nedenlerin de epilepsi meydana getirmesi mümkündür. Bu durumlar köpeklerde tespit edildiği zaman epilepsinin de görülebileceğini unutmamak gerekir.

Köpeklerin genel anlamda beyin fonksiyonlarında görülen anomali durumlarının epilepsiye neden olabilmesi mümkündür. Bu nedenle de düzenli kontroller sırasında bu tür risklerin olup olmadığının kontrol edilmesi gereklidir. Epilepsi hastalığı genel anlamda farklı hastalıkların bir belirtisi olarak meydana gelir ve tek başına görülmesi çok nadirdir. Bu nedenle de diğer hastalıklar görüldüğü zaman epilepsi riskinin de olduğunu söylemek mümkündür.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde epilepsi hastalığı genellikle üç dönemde görülen belirtiler ile kendini ortaya koyar. Bu dönemler kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrası dönemlerdir. Kriz öncesi dönemde köpeğinizin huysuzlaşması, saldırgan tepkiler göstermesi olasıdır ve bu dönemde köpekler genellikle havlayarak ya da inleyerek rahatsızlıklarını anlatmaya çalışırlar. Ayrıca kriz öncesi dönemde saklanma ve kaçma davranışı göstermeleri de mümkündür.

Kriz anı köpeklerde genellikle birkaç dakika sürer. Köpeklerde bilinç kaybı, kasların gerilmesi, istemsiz şekilde gelişen kas hareketleri, salya salgısında anlık artış yaşanması, idrar ve dışkı kaçırma, çırpınma ve tepki vermeme durumlar kriz anında gözlemlenebilir. Bu kriz anı bazı durumlarda gün içinde birden çok kez de gözlemlenebilmektedir ve köpekler bu kriz anında ciddi bir korku durumu içinde olurlar. Bu durum köpeklerin psikolojilerini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Kimi köpekte kriz durumu çok hafif şekilde kendini gösterse de bazı köpeklerde ciddi şekilde görülen krizler hem sahiplere hem de köpeklere büyük korku yaşatmaktadır.

Nöbet sonrası dönemde köpeklerin kriz nedeniyle normal vücut fonksiyonlarının düzene girmesi bir miktar sürebilir. Bu süreç yaklaşık olarak yarım saat sürse de bazı köpeklerde daha kısa ya da uzun sürmesi de olasıdır. Nöbet sonrası dönemde köpeklerde duyma ve görme bozuklukları birkaç dakikalık süreyle geçici şekilde meydana gelebilir, hareket etmekte zorlanabilirler ve ayrıca seslenildiği zaman tepki vermeme gibi davranışlar da kriz sonrasındaki kısa zaman içinde devam eder. Bu süreçte köpekler normal şekilde nefes alma düzenlerini ayarlamaya çalışır, içinde bulundukları durumdan kurtulmak için havlayabilirler ya da inleme şeklinde ses çıkarabilirler.

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde görülen epilepsinin tedavi edilmesi için aslında epilepsi nedeni olan hastalığın belirlenmesi gereklidir çünkü epilepsi genellikle farklı bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelir. Bu durumda diğer hastalık tedavi edilirse köpeğinizde meydana gelebilecek olan epilepsinin de önlenmesi mümkün olacaktır. Ayrıca köpeklerin gerekli vitaminleri düzenli şekilde alması, yeme düzenlerinin sabit olması ve besleyici içeriğe sahip olması, düzenli su tüketmeleri ve gün içinde yeteri kadar aktif olmaları da epilepsi riskini en aza indirecektir. Bunun yanı sıra sigara dumanına ya da temizleyici ürünlere, alkol içerikli ürünlerin kokuların maruz kalmamaları da bu durumun tetiklenmesinin önüne geçer. Köpeklerin stres ve korkudan uzak kalması, epilepsinin tetiklenmesini önleyebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap