Köpeklerde Bademcik İltihabı Rahatsızlığı

köpeklerde bademcik iltihab

Köpeklerde bademcik iltihabı çok nadir görülen bir olay değildir. Köpek dostlarımızın da tıpkı bizim gibi bademcikleri vardır. Bademcikler de tıpkı insanlar gibi çeşitli nedenlerle iltihaplanabilir. Köpek bademcik iltihabı, bademcikler rahatsızlığa neden olan faktörlere maruz kaldığında ortaya çıkan bir hastalıktır.

Köpeklerde yaygın olmamakla birlikte küçük köpeklerde ve yavru köpeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bademciklerin patojenik etkenlere maruz kalması sonucu “birincil bademcik iltihabı” oluşsa da aşağıdaki nedenlerle “ikincil” veya ikincil bademcik iltihabı olur.

Bademcik iltihabı, boğazın bir parçası olan bademciğin boğazı etkileyen, insanları ve köpekleri etkileyebilen hastalıktır. Çoğumuz bademcik iltihaplanmasının farkındayız ve çoğumuz bir noktada ağrı çekeriz. Bu boğaz ağrısına, ses kısıklığına ve muhtemelen konuşma sırasında ağrı ve acıya neden olacaktır.

Bu durumun köpek üzerinde de benzer bir etkisi vardır. Köpeğinizi çok rahatsız edebilir, ancak aynı zamanda çok fazla havlamaya da neden olabilir. Köpeğinizin sesi kulaklara veya havlamaya çok fazla yapışma eğilimi gösteriyorsa, köpeklerde bademcik iltihabı nedenlerini ve semptomlarını anlamak iyi bir fikirdir. Bu koşullar altında, bu durumun temel bilgilerini anlayabilirsiniz.

Köpeklerde Bademcik İltihabı Nasıl Gelişir?

Köpeklerde bademcik iltihabı, akut veya kronik olarak gırtlak veya bademcik iltihabına atıfta bulunmak için kullandığımız terimdir. Bademcik iltihabı gelişimi çok anidir.

Genellikle iki ila üç hafta içinde kendiliğinden düzelirken kronik iltihaplanma daha uzun sürer. Bademcik iltihabı olan köpekler sert veya kuru, dikenli kabuklu bir cilde sahip olma eğiliminde olup ağrılı olabileceği için havlamayı önler. Bu durum ağrısız yutma sorunlarına da neden olabilir. Buna genel boğaz ve boyun ağrısının yanı sıra sürekli öksürük ve yüksek ateş eşlik edebilir.

Köpeklerde Bademcik İltihabı Nasıl Gelişir?

Köpeklerde bademcik iltihabı riski sık havlayan köpeklerde daha fazladır. Boğazda iltihaplanma ve iltihaplanmaya neden olarak rahatsızlık oluşma sürecinde olur. Öksürük ve soğuk algınlığı da boğazda rahatsızlık ve tahriş meydana getirir. Özellikle öksürük, köpeklerde iltihaplanmanın bir belirtisi veya hastalığın gelişmesine yol açan iltihaplanmanın nedeni olur.

Akne ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları, diğer solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler dahil tahriş gibi boğaz iltihabına da sebep olur. Fransız buldozerleri ve boksörler gibi düz veya beyne yakın köpek ırkları iltihaplanma riski altındadır. Çünkü bulmacaları ve boğazları diğer ırklardan daha kısadır. Bu da onları hastalığa daha yatkın hale getirir.

Bademcik İltihaplanması Belirtileri

Yüksek ateş, yutkunma güçlüğü, devamlı yutkunmaya çalışma ve depresyon köpeklerde bademcik iltihabı problemi olduğunun başlıca belirtileridir.

Bademcik iltihabı teşhisi, boğaz tahrişi ve bademcik muayenesi ile tutarlı bir geçmişe dayanır. Bademcik iltihabı bademcikleri şişirip yanma meydana getirir. Hhastalıkları aramak için kapsamlı bir fizik muayene gereklidir. Çünkü genellikle bademcik iltihabı ana sorun değildir.

Köpeklerde Meydana Gelen Bademcik İltihabı Tedavisi

Köpeklerde bademcik iltihabı birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelme ihtimali vardır. Ancak aynı zamanda bu köpeğinizin çok üzülmesine ve depresyona girecektir. Eğer bir enfeksiyon veya başka bir sorun varsa ve sorun neden oluyorsa veya şiddetleniyorsa, tedavi daha önce yapılmalıdır. Tedavide geç kalınmaması önemlidir. Olası bakteriyel enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi etme işlemi yapılır. Nedeni ne olursa olsun, veteriner, köpeğinizin tahrişi şiddetlendirmeden iyileşmesine yardımcı olmak için anti-enflamatuar ve öksürük ilaçları yazar. Ayrıca köpeği yumuşak mama ile bir süre kesintisiz beslemelisiniz. Köpeği sıcak ve rahat tutarak ve aşırı güçten kaçınmalısınız.

Bu hastalıkla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen hemen veterinerinize danışın. Bademcikler çok büyükse ve yutmayı ve çiğnemeyi engelliyorsa, bademciklerinin alınması gerekir. Elbette bu son çare olarak görülmelidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap