Köpeklerde Anemi Nedir, Tedavisi Var mı?

Köpeklerde anemi tıpkı insanlarda olduğu gibi sık görülen bir sağlık problemidir. Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin mikarının azalması ile ortaya çıkar ve ciddi sorunlara sebep olabilir. Köpeklerde anemi ilk anlamda bir hastalık olarak değerlendirilse de aslında bir hastalığın belirtisi olarak görülmektedir.

Köpeklerde anemi farklı nedenler ve belirtiler ile türlere ayrılmaktadır. Aneminin çeşidi, nedeni doğru bilindiği zaman doğru tedaviyi uygulamak çok daha kolaydır. İnsanlarda meydana gelen anemi nasıl önemliyse, köpeklerde de bir o kadar önemli ve ciddidir. Köpeklerin anemisi tedavi edilmediğinde başka sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle köpeğinizde anemi olduğunu düşünüyor ve şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Köpeklerde Anemi Çeşitleri

  • Kan Kaybı Anemisi: Aneminin temel nedeni vücuttaki kan kaybının artmasıdır. Ameliyat ve yaralanma gibi kan kaybının aşırı miktarda olduğu durumlar anemiye sebep olabilir. Aynı zamanda iç parazit, kanser ve ülser gibi sağlık sorunlarıda kan kaybı anemisini ortaya çıkarabilir.
  • Aplastik Anemi: Kırmızı kan hücresi üretimi yetersiz olduğunda ortaya çıkar. Parvovirüs, tümörler, böbrek hastalıkları, kemik iliği sorunları, kemoterapi ilaçları ve toksine maruz kalma gibi durumlarda geliştiği bilinmektedir.
  • Hemolitik Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin ömrü kısalır ve erken dönem içerisinde kan dolaşımında yıkıma uğrar. Dolaşımdan çıkarak hemolitik anemiye neden olur. Mmün aracılı ile otoimmün hemolitik anemi olmak üzere iki farklı şekilde ayrılır. Otoimmün hemolitik aneminde beyaz kan hücreleri vücuttaki diğer hücrelere saldırır. Ardından antikorlar kırmızı kan hücrelerini yok eder.
  • Methemoglobinemi: Kandaki methemoglobin seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle genetik bozukluklar, bazı ilaçlar ve kimyasala maruz kalma gibi nedenler ile ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Anemi Nedenleri

  1. Akut kan kaybı: Kan damarlarında yaralanma, travma, iç organlarda hasar gibi kalıcı kanama durumları anemiyi meydana getirir.
  2. Kemik iliğinin baskılanması: Kanser, otoimmün hastalıklar, hipotiroidizm, kronik böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, beslenme yetersizliği gibi durumlar kırmızı kan hücrelerinin üretiminin azalmasına neden olur. Bu nedenle kemik iliğinin baskılanması ortaya çıkabilir ve anemi oluşur.
  3. İlaç hassasiyeti: Bazı köpekler medikal ilaçlara aşırı hassasiyet gösterebilmektedir. Bazı ilaçlar ülser ve gastrointestinal kanama oluşumunu tetikler.
  4. Paraziter hastalıklar: Kancalı kurt, kene ve pire gibi parazitlerden kapabilecekleri hastalıklar anemiye neden olur.
  5. Bulaşıcı hastalıklar: Babesia gibi bakteriyel enfeksiyonlar kırmızı kan hücrelerini olumsuz yönde etkiler.
  6. Toksinlere maruz kalma: Fare zehri, çinko gibi zehirli kimyasallara maruz kalmış köpeklerde anemi oluşur. Köpeğin kan dolaşımına yayılan toksinler kırmızı kan hücrelerini etkilemektedir.

Köpek Anemisinin Belirtileri

Köpeklerde anemi, altta yatan başka birçok sorunun belirtisi olur. Aynı zamanda çoğu hastalığında tek semptomu olarak karşınıza çıkar. Bu sebeple anemi şüphesinin kısa sürede netleşmesi ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

  • Halsizlik, hareketsizlik
  • Enerjisinin azalması
  • İştah azalması
  • Yüksek kalp atışı
  • Kilo kaybı
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Dışkıda kan
  • Dışkının koyu renkli ve katranlı olması
  • Diş eti renginin sarı, açık pembe ya da beyaz olması
  • Trombosit kaybı ile gelişen deride morarma

Köpeklerde Anemi Tedavisi

Köpeklerde meydana gelen anemi, türüne ve neden oluştuğuna bağlı olarak değişebilmektedir. İlk önce anemiye neden olan problemin bulunması gerekmektedir. Anemi birçok sağlık sorununun ilk belirtisi olarak karşınıza çıkar. Bu nedenle tüm tetkik ve tahlillerinin eksiksiz yapılması önemlidir. Anemi yaşayan köpeklerde ilk amaç kan kaybına neden olan durumu bulmak, kontrol etmek ve düzeltmek Aynı zamanda eksilen kan hacmini eski durumuna getirmek ve gerektiği durumda kan transferi yapmak önemlidir. Kronik hale gelen kan kaybı nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Bu anlamda tedavinin planlanması ve gerekli durumlarda destekleyici bakımın sağlanması önerilmektedir. Tüm önlemlerin alınması ve tedavinin sağlanması ile köpeğinizin sağlığına kavuşur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap