Köpeklerde Topallama Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Topallama Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde topallama nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Pati yaralanması
  • Eklem hastalıkları
  • Kemik hastalıkları
  • Travma ve yaralanmalar

Köpeklerde Topallama

Köpeklerde topallama evcil hayvanınızın hissettikleri ağrı ve acı sonucunda oluşur. Köpeğinizin toparladığını fark ettiğinizde hemen uzman veteriner hekiminize başvurarak evcil hayvanınızı muayene ettirmelisiniz. Kimi zaman fiziksel muayeneler köpeklerde topallama nedenlerinin kolayca teşhis edilmesine olanak sağlar. Bazen de daha gelişmiş muayene ve teşhis yöntemleri kullanılarak köpeğiniz detaylı incelenmesi sonucunda sorunsuz, rahat, güvenli şekilde yürüyebilir.

Köpeklerde Topallama Nasıl Oluşur?

Köpeklerde toparlama akut yaralanma ya da kronik hastalıklar sonucunda oluşur. Günümüzde yaygın şekilde görülen bu durum birden fazla uzvun kullanılmaması ile karakterize edilir. Ağrı, acı ya da uzuv fonksiyonların kaybedilmesi ile ortaya çıkan topallama günümüzün en çok görülen önemli sorunları arasında yer alır. Köpeğinizin neden topalladığını öğrenmek için veteriner hekiminize danışarak köpeğiniz için öngördüğü ilaç ve tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Bu sağlık sorunun ne zaman ortaya çıktığını, hangi durumlar neticesinde etkisinin arttığını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Zaman içinde gelişen, aniden topallama kronik rahatsızlıkların yanı sıra gözle görülen, fark edilen yaralanmalar sonucunda ortaya çıkabilir. Ani topallama genellikle yaralanma ve travma sonucunda ortaya çıkar. Zaman içinde gelişen topallamada bu sorunun altında yatan kronik ve dejeneratif hastalıklar incelenerek hastalığa uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Köpeklerde topallama farklı türlerde görülür. Fark edilemeyen yaralanmalar köpeklerde topallama nedeni olabilirken doğuştan gelen hastalıklar da evcil hayvanınızın topallanma ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Pati Yaralanması

Pati yaralanması köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermek için ya da egzersiz yapmak için dışarı çıktığı anlarda oluşur. Farklı zeminlerde yürüyen hayvanlar diken, cam, çivi, tahta parçası gibi materyallere batarak patisini yaralayabilir. Yürüme sırasında patilerine zarar veren köpekler topallanma sorunu ile karşılaşabilir. Pati yaralanması, ısırık, ayak tırnaklarının fazla uzayıp kırılması, hayvan sokmaları, donma gibi farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Patisini her zamankinden sık yalayan köpeklerin patilerini kaplayan tüylerini kontrol ederek pati yaralama risklerine en az seviye indirebilirsiniz.

Eklem Hastalıkları

Eklem hastalıkları köpeğinizin kemik, kas ve iskelet sisteminin yıpranması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum topallanmaya neden olan topallanma semptomunun yaygın görülen nedenlerinin en başında gelir. Kalça displazisi, dirsek displazisi tendon hastalıkları, intervertabral disk hastalığı osteoartirt, patenler lokasyon gibi pek çok hastalık uzuvların herhangi birinde çeşitli eklem hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Lyme gibi pek çok enfeksiyon da eklem ağrısına ve topallamaya neden olur. Köpeğinizin parazit aşılarını ihmal etmeden yaptırmanız gerekir. Artrit ya da displazisi nedeniyle oluşan topallamalar veteriner hekiminizin önerdiği eklem güçlendirici takviyelerle tedavi edilir. Bu takviyeler hastalığın etkilerini azaltarak semptomları göze görülür derecede hafifletir.

Kemik Hastalıkları

Kemik hastalıkları köpeklerin topallamasına neden olan önemli etkilerdendir. Büyük ırka sahip genç, yetişkin köpekler ağrı hissederek panosteit, hipertrofik osteodistrofi, gibi pek çok kanser hastalığı, sorunla karşılaşabilir. Bu hastalıklar kemikleri etkileyerek köpeğinizin eklem ve kas sistemini tehlikeye sokar.

Travma ve Yaralanmalar

Travma ve yaralanmalar köpeklerde topallamaya yol açan günümüzün en yaygın nedenlerindendir. Egzersiz yaparken kaza geçiren köpeğiniz burkulma, kıkırdık, kemik kırıkları, omurga yaralanmaları, eklem kırılması gibi pek çok orta ve şiddetli sorunlar yaşayabilir. Köpeğinizin zarar gören uzuvları zamanla yere basamamasına neden olur. Köpeklerde sakatlık olasılığını en az seviyeye indirmek için dikkatli davranarak koordinasyonunu artırmanız gerekir. Köpeğiniz hareket halindeyken özenli, hassas hareket ederek spor sırasında bazı sakatlanma, yaralanma ve topallama etkilerini en az seviyeye indirecektir.

Köpeklerde Topallama Teşhisi Nasıl Konulur?

Köpeklerde topallama teşhisi koymak için evcil hayvanınızın pati ve uzuvları incelenir. Köpeklerde topallama nedeni veteriner hekiminiz tarafından çeşitli testler sonucunda belirlenir. Ayrıca radyografiler yardımıyla evcil hayvanınızın kemiklerdeki kırık durumu, eklem hastalığı, iskelet sorununun olup olmadığı kolaylıkla tespit edilir. Kan testleri, enfeksiyon varlıklarını sorgulanmasına yardım ederken veteriner hekiminiz fiziksel muayeneler ile gerekli tetkik ve inceleme sürecini tamamlar. Veteriner hekiminize danışmadan önce köpeğinize herhangi bir fiziksel muayene yapmamalısınız. Farkında olmadan yaptığınız tüm müdahaleler köpeğinizin durumunu daha da kötüleştirerek eklem, kemik, kas bütünlüğünü bozabilir.

Köpeklerde Topallık Tedavisi

Köpeklerde topallık tedavisi topallama nedenlerinin belirlemesinden sonra gerçekleştirilir. Bazı durumlarda köpeklerinizin birkaç gün dinlenmesinden sonra topallama sorununun ortadan kalktığı gözenirken bazı durumlarda cerrahi müdahaleler gerekebilir.  Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızı muayene etmeden önce oyun oynamasına, egzersiz yapmasına izin vermemelisiniz. Köpeğinizin zarar gören uzuvları zorlandığı takdirde daha da ciddi, hayati risk taşıyan sorunlara neden olabilir. Topallayan köpeğinize veteriner hekiminizden onay almadan önce kesinlikle ilaç vermemelisiniz.

Köpeklerde Topallık Acil Tıbbi Müdahale Gerektirir mi?

Köpeklerde topallama sürecinde acil tıbbi müdahale genellikle gereklidir. Tıbbi müdahale gerekip gerekmediği topallama ile birlikte gözlenen ek sorunlar doğrultusunda ortaya çıkar.  Şu durumlarda köpeğinizi veteriner hekiminize tıbbi müdahale etmesi için götürmelisiniz:

  • Aniden ayağa kalkamama
  • Hareket edememe
  • Şiddetli kusma
  • Ateş
  • Bir ya da daha fazla uzuvda belirgin derecede şişlik
  • Titreme
  • Ses çıkarma
  • Saldırganlık şeklinde reaksiyon gösterilen aşırı ağrı
  • Biri de daha fazla uzvun hareket esnasında sürüklenmesi

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Nedir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap