Köpeğinizi Kontrol Etmenin Basit Yolları

Köpeğinizi kontrol etmenin basit yolları vardır. Köpekler heyecanlı, başlarına buyruk hareketleriyle bazen sahibini zor durumlara sokabilirler. Evde, dışarıda onları kontrol altında tutmak sizin için önemlidir. Bazı uygunsuz davranışlar kökleşir. Çıkmaz bir durum haline gelir. Nasıl yapılacağını bilince zor olsa da bu sorunların çözümü basittir. Sizin için köpeğinizi kontrol etmenin basit yollarını araştırdık.

Köpeğinizi Kontrol Etmenin Basit Yolları

Köpeklerde bizim gibi sosyal canlılardır. Sık sık iletişim kurarlar. Bizim hareketlerimize ve yaptıklarımıza karşı son derece ilgi duyarlar. Biz köpeğimizle konuşsak da muhtemelen o kelimelerimizden çok jest ve mimiklerimize odaklanacaktır. Ses tonu, el ve göz hareketleri köpeğimizin durumu fark etmesi için dikkat ettiği şeylerdir. Köpeğimizi kontrol etmek için ilk adım olarak göz teması kurmayı öğretmemiz gerekir.

Sahibinin sürekli gözüne bakmaya alışan bir köpek sahibinin neyi onaylayıp onaylamayacağını bilir. Köpeğiniz harekete geçmeden sizin ifadenizi merak edecektir. Bir gün parkta yürürken bir kuş gördü. Köpek kuşu gördüğü zaman hemen ileri atılır. Siz köpeğinize göz teması kurmayı öğrettiniz, köpeğiniz kuşu gördüğünde ileri atılmak yerine onay almak için size bakar.

Köpeğinizi Sakinliği Teşvik Edin

Küçük dairenizde problem çıkaran bir köpekle bulunmak çok zor bir durumdur. Köpeğiniz sürekli zıplıyor, esniyor ve havlıyorsa anlamalısınız ki köpeğiniz çok heyecanlıdır. Bu nedenle heyecanını kontrol edemediği için böyle davranış sergiler. Bu sağlıklı bir davranış biçimi değil. Siz bu davranışı sevimli bulduğunuzda ise bu davranış köpeğinizde “iyi davranış” olarak pekişiyor.

Köpeğinizin heyecanını değil sakinliğini ödüllendirin. Köpeğiniz heyecanlı olmanın değil sakin olmanın iyi bir davranış olduğunu bilmesi gerekir.

Heyecanlı köpeğiniz sahibinden  emir almıyorsa şunu deneyin. Sakin kalın… Sizin heyecanınız ondaki heyecanı teşvik eder. Köpeğinize hayır! diye bağırmanın bir faydası olmayacak. Bu daha çok heyecanlanmasına ve emirleri yerine getirememesine sebep olur.

Köpeğinize bağıracağınız tek yer bir tehlike fark etmenizdir geri kalan zamanda alçak bir ses tonunda iletişim kurarak onu sakin olmaya teşvik etmelisiniz.

Köpeğinizle Yürüyüşlerde Sorun Yaşıyorsanız Bunlara Dikkat

Köpeğiniz düz bir çizgide değil de sağa sola zigzag çizerek mi ilerliyor. Ya da daha kötüsü tamamen gitmemesi gereken yerlere mi dalıyor. Köpeğiniz yanınızdayken ona biraz ödül verin ve ziyafet çekin sizden uzaklaştığında ise ödül vermeyin. Düz çizgide gittiğinde ise yine ona ayak uydurup ödül maması verin. Köpeğiniz düz gitmenin ödüllendirici olduğunu öğrenecektir. 

Köpeğinizin Saygısını Kazanın

Köpeğinizi kontrol altında tutmanın yolu onun saygısını kazanmaktır. Köpeğinizin saygısını kazanmak için ondan üstün olduğunuzu ona hissettirmeye çalışın. Eşit değil, alçak değil, üstün. Evet bazılarına kibirlice gelir. İpleri köpeğinizin eline verirseniz sonuçları iyi olmaz. Alfa olan köpek diğerlerine komut vermeye hak kazanmış olacak. Diğerlerine dil dökmeden, yalvarmadan sadece enerjileriyle sürüyü yönetirler.

  • Evde köpeğinizle yaşarken ikinizden birsinin biraz daha üstün olması gerekir. Bu üstünlüğü sağlamanın birkaç basit yolunu deneyebilirsiniz.
  • Köpeğinize sizinle birlikte yemek yeme fırsatı vermeyin. Sürülerde alfa köpekler yiyeceklerin iyi tarafını yer ve diğerlerine daha az kaliteli yerleri bırakır. Sizde onları yemekten sonraya bırakın. Eğer onlara sofranızdan yemek verecekseniz sizinle değil. Yemeğiniz bitene kadar ona oylanabileceği bir oyunca verin.
  • Köpeğinizle düzenli itaat eğitimleri yapın. Basit bir hayır! Eğitimi bile iyi bir başlangıçtır.
  • Köpeğinizin zıplayarak kendini ödüllendirdiğini biliyor muydunuz? Köpeğinizin zıplamasını görmezden gelin ve bu davranışı pekiştirmeyin. Eve geldiğinizde üzerinize zıplarsa ona bir daha yapmaması için kızın.
  • Köpeğinize zorbalık yapmayın zorbalık size olan güveniyle birlikte saygısını da götürür.
  • Köpeğinizin sizi dinlemesini istiyorsanız aynı şeyleri tekrarlamayın. Sadece bir kere söyleyin ve sözünüzle tutarlı olun. Hayır! diyerek ona tutumunuzu belli edin. dediğinizde davranışlarınız hayırla pekişsin. Hayır, demek davranış devam ettiği sürece ilgi, alaka, sevgi, tevazu yok demektir.
  • Köpeğinize sadece tutarlılığı sağlamak için kararlı davranın. Tutarlı olmayı ceza aracı ve güç gösterisine dönüştürüp köpeğinizin içine kapanmasını sakın neden olmayın.
  • Köpeğinizin eğitimiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için köpek eğitimi ile ilgili diğer içeriklerimize de bakmanızı öneririz.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap