- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeğin havlamaması için durum öncesinde ya da durum esnasında yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Köpeklerin havlamaları çevrelerini rahatsız edebilecek gürültüde sesler olduğu için bu konuda önlem almak önemlidir. Köpekler çoğunlukla ortada bir neden yokken havlayan hayvanlar değildir. Köpeğinizin havlamasını engellemek için köpeğinizin havlamasına neden olan unsurlar ortadan kaldırabilirsiniz. Buna ek olarak köpeğinizin havlamasının bazı sağlık sorunlarının da habercisi olabileceği ihtimalini düşünmek gerekir. Bu ihtimale karşın veteriner hekimle görüşmekte fayda vardır. Köpeklerin havlamasının engellemesi için üretilen havlama tasmaları köpeklere her havlamalarında acı çektirir. Bu havlama tasması uygulaması kesinlikle etik değerlere uygun olmayan ve köpekte mutlak suretle davranış bozukluklarına yol açacak bir uygulamadır. Havlama tasmaları kesinlikle önerilmez ve uzun vadede çok daha büyük sorunlara yol açar. Köpek havlaması sorunun çözülebilmesi için sabırla bazı gözlemlemeler ve uygulamalar yapmak gerekir.
Köpeklerin Havlama Sebepleri Nelerdir?
Köpek havlama sebepleri birden fazladır. Köpekler insanlar gibi kelimeler ile kedilerini ifade edemeyen canlılar oldukları için havlama olarak adlandırılan sesler ile tepkilerini belli ederler. Köpekler bazen olumlu tepki için bazen de olumsuz tepki için havlayabilir. Köpeklerin havlama nedenleri sağlık problemleri yüzünden de olabilir. Çeşitli sağlık problemlerine sahip olabilen köpekler rahatsızlıklarını havlama yolu ile çevrelerindeki kişilere anlatmaya çalışırlar. Hastalıktan dolayı havlayan köpeklerin havlamaları daha çok ulama ya da ağlama biçiminde olabilir. Köpeğiniz sürekli havlıyorsa sebebinin hastalık olması ihtimali yüksektir. Bu durumda ilk olarak uzman bir veteriner hekimin kontrolünden geçmek gerekir. Köpekler zaman zaman olumlu durumlu karşısında heyecanlarını ifade etmek için de havlayabilirler. Köpek havlamasının sebepleri şunlar olabilir:
Yalnızlık
Köpekler insanlara doğuştan sempati duyan canlılardır. Köpekler bu yüzden sürekli insanlar ile etkileşim içerisinde olmak isterler köpeğiniz eğer yalnız kaldıysa sizi ya da çevresindeki diğer insanları yanına çağırmak ya da yalnızlığa sitem etme amaçlı havlamaya başlayabilir. Bu durumun önüne geçilmesi için köpeklerin çok yalnız bırakılmaması gerekir. Unutulmaması gereken noktalardan biri yalnızlıktan havlayan köpeğin yalnız karşısında yaşadığı duygu durumu sonucunda bazı davranış bozukluklarına da sahip olabilme ihtimalidir. Bu durum sonucunda yaşanacak gürültülü havlamalar ya da davranış bozukluklarının önüne geçilebilmesi için köpekleri çok fazla yalnız bırakmamak ya da köpeğin yalnız kalacağı aralıklarda meşgul olabileceği bir aktivite yaratmak faydalı olabilir. Yalnız kalınan durumdaki her köpek havlaması esnasında köpeğin yanına gitmek de davranış bozukluklarına yol açabilir. Köpeklerin zaman zaman sahiplerinden uzakta ya da tamamen yapayalnız kalabileceklerini öğrenmeleri gerekir. Köpeklerin bu yalnız kalma süresinin en fazla 6 saat olması gerekir. 6 saatten fazla yalnız kalan bir köpek hem duygu durum bozukluğu yaşayabilir hem de fiziksel ihtiyaçları konusunda eksiklik yaşayabilir. Bu durumdaki havlamalar karşısında mantıklı ve dengeli bir tutum izlemek gerekir. Özellikle köpeğiniz yavru ise daha çok ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyabileceğini fakat bu ilginin dozu ayarlanması ise ileride duygu durum ya da davranış bozukluklarına yol açabileceği akılda bulundurulmalıdır.
Kıskançlık ve Sahiplenme
Köpekler bulundukları ortamı oldukça sahiplenen canlılardır. Buna ek olarak sahiplerini diğer insan ve hayvanlardan da kıskanma ihtimalleri çok yüksektir. Köpeğiniz eve yabancı biri geldiğinde havlamaya başlıyorsa bunun sebebi sizi kıskanmak ya da korumak istemesi olabilir. Bu tür durumlarda köpeğinize yaptığının yanlış bir şey olduğunu göstermeniz gerekir. Bu durum içerisinde eve yabancı olarak gelen kişinin de köpeğe karşı tutumu çok önemlidir. Yabancı kişi köpekten korkar ya da kaçarsa köpek daha ters bir tavır sergilemeye başlayabilir. Bu durumda köpeğin havlaması susana dek köpeği görmezden gelmek mantıklı bir davranış olabilir. Köpek sustuktan sonra köpeği ödül mamaları ile ödüllendirmek onun havlamasını durdurarak susmasının doğru bir davranış olduğunu anlamasını sağlayabilir.
Korku
Köpekler özellikle yavru köpekler birden fazla şeyden korkabilirler. Yavru köpekler yalnız kalmaktan ya da ani hareket ve seslerden korkabilirler. Bu tür durumda köpeğin yanına giderek onunla ilgilenip onu sakinleştirmek gerekir. Özellikle yavru köpekler başta olmak üzere köpekler karanlıktan ve gölgelerden korkan canlılardır. Köpekleriniz ile beraber yaşadığınız alanlarda sürekli olarak küçük de olsa bir ışık kullanarak köpeğinizin karanlıktan korkarak havlamasını engelleyebilirsiniz.
Dikkat Çekmek
Köpek havlamasının bir nedeni de canlarının sıkılmasından doğan dikkat çekme istekleri olabilir. Köpekler sık sık aktif olarak sahipleri ile oyunlar oynamak isterler. Bazen bu istekleri hiç karşılanmazsa ya da beklentilerinden daha az karşılanırsa köpekler havlayarak sahiplerinin dikkatini çekmek isterler. Dikkat çekme amaçlı havlama durumlarında köpeğiniz ile oyun oynamaya başlarsanız köpeğiniz havlayarak size oyun saatinin geldiğini anlatabildiğini sanarak sürekli bu durumu tekrar eder. Dikkat çekme amaçlı olan havlamaların önüne geçmek için köpeğin kendi başına da oynayabileceği oyuncakları alabilirsiniz.
Köpek Havlaması Nasıl Susturulur?
Köpek havlamasını susturmak için köpeğinize sus komutunu öğretebilirsiniz. Sus komutunu öğrenmiş bir köpek havlaması esnasında sus komutunu alarak susar. Köpek havlaması sorunun önüne geçilebilmesi için ilk adım olarak veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?