- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Saint Bernard köpek ırkı kaslı ve güçlü bir yapıya sahip uzun boylu bir köpek türüdür. Orantılı bir uzunluğa sahip olan bu köpek cinsinde dişi üyeler erkeklere göre daha küçüktür. Dünyanın farklı bölgelerinde Alpine Mastiff, Bernhardiner, St Bernhardshund, St Bernard ve Saint olarak da bilinir. Dayanıklı yapısı kar ve benzeri zor hava şartlarında seyahat edebilir. Düz ve hafif dalgalı olmak üzere iki farklı tipte bulunan tüyleri kısa, yoğun ve sert bir yapıya sahiptir. Zeki ve kurnaz olduğu kadar ailesine bağlı, nazik ve dost canlısıdır. Arama köpeği olarak ün salmış olsa da pek çok farklı yerde göstereceği yetenekleri vardır.
Saint Bernard’ın Özellikleri Nelerdir?
Saint Bernard’ın özellikleri şu şekildedir:
Saint Bernard’ın Karakteri Nasıldır?
Saint Bernard’ın karakteri büyük görüntüsüne zıt olacak şekilde oldukça nazik ve uysaldır. Sevdiği kişi için büyük bir sadakat hisseden Saint Bernard ile sahibi arasında büyük bir bağ bulunur. Yardım sever ve sakin olan bu cins bulunduğu ortama kolay bir şekilde uyum sağlar. Sosyal olmayı seven arkadaş canlısı bu köpek bazı zamanlar inatçı ve utangaç özelliklerini gösterebilir. Sahibini memnun etmek için durmadan uğraşacak kadar büyük bir sevgi besler. Sevdiklerini korumak için uğraşmasının yanı sıra arkadaşlık etme konusunda çok iyi bir iş çıkarır. Bazı zamanlar ilgi çekmek için sahibi ile uğraşabilir.
Pek çok köpek türüne göre düşük bir enerjiye sahip olan Saint Bernard ağır bir yapıya sahiptir. Bu nedenle hızlı hareket etmesini beklemek anlamsızdır. Yapılan egzersizler genel olarak yavaş ve ağır bir şekilde geçer. Bu nedenle daha enerjik ve tempolu köpeklere alışkın olan kişiler için Saint Bernard’ın hareketleri hantal kalabilir. Yavaş olması ve düşük egzersiz isteği apartman dairesinde yaşaması için olanak verir. Sessiz olması buna bir avantajdır. Yine de küçük ya da orta büyüklükteki bir ev içinde yaşaması tavsiye edilmez. Rahat olması için bahçeli bir evde sahiplenilmesi daha uygun olur.
Saint Bernard Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Saint Bernard’ın bakımı ister uzun tüylü ister kısa tüylü çeşidi olsun aksatılmadan yapılması gerekir. Tüylerini haftada 1 ya da 2 kere taramak Saint Bernard köpeklerinin rahatlaması için yeterli olur. Taradıktan sonra dökülen tüyleri toplayarak temizlik işlemini sağlayabilirsiniz. Yoğun bir tüy yapısı olduğu için bazı durumlarda tüylerin karışması ya da dolanması gibi durumlar yaşanabilir. Böyle ters durumlarda ince bir fırça ya da metal bir tarak kullanarak tüyleri eski haline getirmek mümkün olur. Tüy dökülmesinin arttığı mevsim geçişlerinde tarama işlemini haftada 2 ya da 3’e yükseltmek gerekir.
Tüyleri düzenli olarak tarandığı taktirde Saint Bernard köpeklerine sık aralıklarla banyo yaptırmak gerekmez. Sık banyo yaptırmak köpeğin cildinde bulunan doğal yağları kuruttuğu için tam aksine zararlı olur. Köpeği nadiren yıkamak cilt ve tüy sağlığı için idealdir. Tüylerinin yanı sıra tırnak, ağız ve kulak bakımı aksatılmadan gerçekleştirilirse sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Salya sorunu olan Saint Bernard sıklıkla salya akıtır. Özellikle yeni uyandıktan sonra ya da yemek yiyip su içtikten sonra salya akıttığı görülür. Bu nedenle salyanın tüylerden temizlenmesi köpeğin sağlığı için önemlidir.
Saint Bernard Nasıl Beslenir?
Saint Bernard’ın beslenmesi büyük ırk için özel olarak üretilen mamalar ile sağlanmalıdır. Mama seçimi için veterinere danışmak yanlış seçim yapılmasının önüne geçer. Saint Bernard türü için en çok önerilen markalar Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix ve Brit Care’dir. Bu markalarda köpeğin alerjisini ya da hastalığını tetikleyecek bir madde olmadığı sürece herhangi bir ürününü görül rahatlığıyla alıp kullanabilirsiniz. Hazır mamaya eşlik edecek şekilde ev yemekleri de yine bu kriterlere bağlı kalınarak verilmelidir. Böylece köpekte hastalık tehlikesi oluşmaz.
Saint Bernard için beslenme düzeni oluştururken yemeklerin aynı saatte verilmesi önemlidir. Ayrıca mamanın hangi ölçekte verildiği de büyük önem taşır. Saint Bernard cinsi ortalama olarak gün içinde 5 ya da 6 ölçek mama tüketir. Bu ölçeği günde iki öğüne ayırarak besin düzeni oluşturmak gerekir. Köpeğin ihtiyacı olandan fazla mama vermek çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Hassas bir yapıya sahip olan Saint Bernard fazla yediği zaman mide spazmı ya da sindirim sorunu gibi sağlık sorunları ile yüzleşir. Hayati tehlike oluşturan bu duruma karşı yeme ölçeğine dikkat edilmelidir.
Saint Bernard Köpek Irkı Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?
Saint Bernard’ın ırkı ilk olarak Bernese Dağ Köpeği, Entlebucher Dağ Köpeği, Appenzeller Sennenhunde ve Büyük İsviçre Dağ Köpeği ırklarıyla birlikte gelişmiştir. İsviçre’de doğan bu ırk Alplere özgü olan köpekler ve Roma bölgesinden getirilen Mastiff köpeklerinin melezlenmesi sonucu oluşmuştur. Bu nedenle Saint Bernard’ın Roma Molossian köpeklerinin soyuna dayandığı yaygın bir görüştür.
Saint Bernard Eğitimi Nasıl Verilir?
Saint Bernard’ın eğitimi yavru olduğu dönemden itibaren başlamalıdır. Bu dönemde yavru köpek için verilen temel eğitimin yanı sıra köpeğin sosyalleşmesi için de adım atılmalıdır. Yakın ilişki kurulduğu zaman son derece sevecen ve içten olan bu köpekler kolay bir şekilde sosyal olabilir. İyi kalpli olan bu köpekler sahibini memnun etmeye odaklandıkları için eğitim süreci sorunsuz bir şekilde geçer. Saint Bernard’ın en kötü özelliği ise masadan yiyecek çalmasıdır. Yiyecek çalmayı bir alışkanlık haline getirmemesi için küçük yaşlardan itibaren eğitmek yerinde olur.
Safkan Saint Bernard Nasıl Anlaşılır?
Saint Bernard’ın safkan olup olmadığı yüz ve göz yapısından kolay bir şekilde anlaşılır. Yüz yapısı sarkık olan Saint Bernard orta büyüklükteki göz yapısı ile dikkat çeker. Alçakta duran kuyruğu üzerinde tüylenme sorunu bulunmaz. Bacakları kısadır ve ayakları kemerlidir. Güçlü bedeni üzerine konumlanan büyük kafası ile dikkat çeker.
Saint Bernard Ne Kadar Yaşar?
Saint Bernard köpek ırkı ömrü 8 ile 10 yıl arasında değişir. Hastalıklara yatkın olduğu için sağlığına özen göstermek uzun ömür geçirmesi açısından çok önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Pomeranian Boo Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi