Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıkları: Farenjit Belirtileri

Köpeklerde solunum yolu hastalıkları, bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak, soğuk algınlığı nedeniyle ya da farklı etkenlerden kaynaklı şekilde köpeklerde farenjittin sıklıkla görülmesi mümkündür. Bu hastalık köpeklerin ciddi şekilde belirtiler göstermesine ve ayrıca bağışıklık sistemlerinin de zayıflamasına neden olur. Bu tür durumlarda köpeklerde görülen farenjittin erken dönemde tespit edilmesi ve buna uygun şekilde tedavinin sağlanması da önemlidir. Peki, köpeklerde farenjit hastalığı belirtileri ve tedavisi nedir?

Köpeklerde Farenjit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde görülen farenjit, farklı belirtiler ile kendini ortaya koyabilir. Bu belirtiler köpeklerin hasta olduğunu açık şekilde ortaya koymaktadır. Kısa sürede müdahale edilmediği zaman köpeklerde farenjit kısa zamanda ilerleme gösterebilir. Daha ciddi şekilde kendini ortaya koyabilir.

Köpeklerde solunum yolu hastalıklarından olan farenjit belirtilerinden en sık rastlanılanları öksürük, nefes darlığı, ateş ve inlemedir. Köpeklerde nefes alırken inleme görülebilir ya da hırıltı duyulması mümkündür. Bu durumda da aslında vakit kaybetmeden veteriner desteği almakta yarar vardır. Köpekler halsizleşir, hareketlerde yavaşlama görülür, gün içindeki aktiflik miktarında azalma meydana gelir ve yutkunma sırasında zorluk görülebilir. Mukusta artmış gözlemlenebilir ve ayrıca mukoza zarında şişme meydana gelebilir.

Köpeklerde farenjite bağlı şekilde meydana gelen belirtilerin her biri aslında hastalığın meydana geldiğinin göstergesidir ve bazen farklı hastalıklar ile karıştırılabilecek olsa da farenjit kısa zamanda ilerleme gösterebileceği için tedavi büyük öneme sahiptir.

Köpeklerde halsizliğe ve ateşe bağlı olarak bazı durumlarda bulantı, kusma, iştahsızlık durumları da gözlemlenebilir. Az yemek yemeye başlayan köpeklerde de ayıca bağışıklık sisteminin güç kaybetmesi durumu söz konusudur. Bu durumda farenjit etkilerini daha net şekilde ortaya koyar ve başka hastalıkların meydana gelmesi ihtimali de aslında daha yüksek hale gelir. Bundan dolayı köpeklerin uygun bir tedavi yöntemi ile tedavi edilmesi gereklidir.

Köpeklerde Solunum Yolu Hastalıkları: Köpeklerde Farenjit Nedenleri

Köpeklerde meydana gelebilen farenjit, pek çok nedene bağlı olabilir. Zararlı dumanların solunması, yabancı cisimler, yaralanma, virüsler, mantarlar, soğuk algınlığı gibi farklı nedenlerden kaynaklı şekilde görülen farenjit, köpeklerin iyi şekilde bakım görmemesine ya da yanlış ortamlarda bulunup tehlikeli maddeleri solumasına bağlı olabilir. Bu durumlar köpeklerin kısa süre içinde belirti göstermesine neden olur ve aslında ilk görülen belirtiler de genellikle mukoza zarında şişme ve öksürme ile kendini gösterir. Bu belirtiler görüldüğü zaman köpeklerin hasta olduğunu anlamak mümkündür ve veteriner yardımı almak gereklidir.

Köpeklerde Farenjit Tedavisi Nasıl Sağlanır?

Köpeklerde görülen farenjit tedavisinde antibiyotikler, ağız yolu ile alınan ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçların yanı sıra köpeklerin bakımı sırasında gösterilen ilgi de aslında büyük öneme sahiptir. Kuru ve katı yiyeceklerin bu dönemde verilmesi tavsiye edilmez ve ılık pürelerin ya da çorba benzeri yiyeceklerin verilmesi tavsiye edilebilir.

Nane ve iyot gibi maddeler de ayrıca köpeklerin nefes almasını kolaylaştırabileceği için sıcak su içinde çözdürülen nane ya da iyot gibi maddeleri köpeğin kısa süreli olarak soluması sağlanabilir. Ayrıca sadece sıcak suyun bile solunması, ciğerlerin iyi şekilde gelişme göstermesine yardımcı olabilecektir. Bu sayede köpeklerin nefes alması da daha kolay bir hal alabilir.

Tedavi süreci içinde köpeklerin sıcak bir ortamda bakılması, düzenli şekilde mamasını yemesi, düzenli şekilde sıvı tüketmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi büyük öneme sahiptir. Köpeklere bu dönemde ek vitaminler tavsiye edilebilir, besin takviyeleri de önerilebilir. Bu sayede köpeklerin güçlenen bağışıklık sistemi, farenjit hastalığının geçmesi için de büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Veteriner desteği alınarak gerekli ilaçlar zamanında verilmeli ve verilecek olan programa uygun şekilde beslenme sağlanabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap