Köpeklerde Eklem İltihabı ve Tedavisi

Köpeklerde eklem iltihabı durumu kendini farklı belirtiler ile ortaya koyabilmektedir. Özellikle de köpeklerdeki yaşlanmaya bağlı olarak eklem ağrılarının, eklem iltihaplanmalarının, sertleşmelerin görülmesi mümkündür. Bu durumlarda da uygulanacak çok sayıda farklı tedavi vardır. Peki, köpeklerde eklem iltihabı nedenleri nelerdir ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Köpeklerde Eklem İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde görülen eklem iltihabı, iki kemik arasında yer alan kıkırdak yapısının zarar görmesi ile oluşmaya başlar. Bu kıkırdak yapısı zamanla aşınır ve kemiklerin de birbirine sürtmesine neden olabilir. Bu kemikler zamanla ekleme yerleşir ve baskı oluşturarak eklem sıvısının incelmesine, koruyuculuğunu kaybetmesine neden olur. Bu durumda da köpeklerin hareket etmesi ağrılı ve zor bir hal alır. Bunların oluşması aslında uzun bir süreç ister. Bu nedenle de köpeklerin sık sık veteriner kontrolüne götürülmesi, bu durumun erken dönemde tespit edilmesine ve zarar gören ya da görebilecek olan dokunun onarılmasına katkı sağlar.

Eklemlerin fazla zorlanması durumuna bağlı olarak özellikle de büyük ırk köpeklerde görülen eklem iltihaplanması durumu, obezite ve yaşlılık gibi etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple de aslında köpeklerin eklemlerinin ve kemiklerinin sağlıklı şekilde yapısını koruması için hem hareketlerini kontrol etmesi hem de sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmesi büyük öneme sahiptir.

Eklem İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen eklem iltihaplanmasının ilk belirtisi genellikle topallamadır. Köpekler eğer eklem iltihaplanması yaşıyorsa, çekilen ağrı ve acıya göre topallayarak yürümeleri mümkündür. Özellikle de soğuk havalarda ya da yeni uyanıldığı zamanlarda topallama çok daha net şekilde kendini gösterir çünkü bu zamanlarda köpeklerin ağrısı daha fazla olmaktadır.

Köpekler eklem iltihaplanması yaşıyorsa koşamaz, fazla hareket etmekten çekinir ya da bunları yaparken acı çektiği için havlama benzeri şekilde tepki gösterebilirler. Ayrıca zamanla bu hareketleri yapmaktan kaçınır hale gelirler. Bu nedenle de bacak kaslarının zayıf kalması, köpeklerin yürüyemeyecek kadar zorlanması ve acı çekmesi mümkündür.

Eklem iltihaplanmalarının belirtilerini köpekler davranışları ile gösterirler. Dışarıdan bakıldığı zaman herhangi bir eklem problemi olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Bu nedenle de sahiplerin özellikle de obezite problemi yaşayan ya da yaşlı olan köpeklerinin hareketlerini sıklıkla takip etmesi gerekir. Eklem iltihaplanması problemi olan köpeklerin kendini ısırması, iltihaplı olan bölgeyi kaşımaları ya da zorlamaları mümkündür. Bu nedenle de köpeğinizin bu tür hareketleri olduğunu görürseniz veterinerden destek almak mümkündür.

Köpeklerde Eklem İltihaplanması Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde eklem iltihaplanması görüldüğü zaman öncelikli olarak ağrı ve acının azaltılması amaçlanır. Sonrasında ise asıl tedaviye başlanması mümkün olur. İltihaplanmayı azaltacak ağrı kesicilerin verilmesi mümkündür. Bu ağrı kesiciler elbette ki veteriner tavsiyesi ve desteği ile alınmalıdır. Bu ilaçlar köpeklerin kısa sürede ağrıdan kurtulmasına ve rahatlamasına yardımcıdır. Eklem iltihaplanmasının aslında kesin şekilde bir tedavisi mevcut değildir ancak acının azaltılması mümkün olduğu gibi iltihaplanmanın da ilerlemesine engel olmak mümkündür. İltihaplanma zamanla durdurulabilir ve bölgedeki acı da verilen ağrı kesiciler ile azaltılabilir.

Tedavi sırasında köpeklerde anormal kilo artışlarının gözlemlenmesi için mamalar ile kilo kontrolünün sağlanması gereklidir. Kilo artışı ya da kilo verilmesi durumlarına karşın önlem almak, köpeklerin daha sorunsuz şekilde bu rahatsızlığı geçirmelerini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra fizik tedavisi de köpeklerin eklemlerini ve kemiklerini sağlıklı şekilde çalıştırmalarını sağlar. Bu şekilde iltihaplanma olan alanların da güçsüzleşmesi önlenebilir.

Gerekli görülürse köpeklerde cerrah operasyonlar ile iltihaplanmanın engellenmesi mümkün hale gelebilir ancak iltihaplanmanın durumuna, köpeğin yaşı ve kilosuna göre bu tedavinin tercih edilip edilemeyeceğine karar verilebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap