Köpeklerde Narkoz Etkisi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde Narkoz Etkisi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde narkoz etkisinin sürme süresi, köpeğin ırkına, cinsine, yaşına ve bünyesinin durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Narkoz ameliyata girecek olan köpeklere uygulanan vücudun tamamını ya da belli bir bölümünü uyuşturmaya yarayan ve o bölgeyi hissizleştiren bir maddedir.

Köpek ve diğer hayvanların ameliyatlarında veterinerler, bu maddeyi sıklıkla kullanır. Birçok köpek sahibinin, köpekleri ameliyata girerken merak ettikleri şeylerin başında narkoz etkisinin ne kadar sürdüğü gelir. Ancak maalesef köpeklerde narkoz etkisi ile alakalı net bir şey söylemek doğru olmaz.

Bunun sebebi ameliyat yöntemine göre narkozun verilme oranının değişiklik göstermesidir. Köpeğin gireceği ameliyat ciddi ve hayati risk taşıyan bir ameliyat ise, yüksek dozda narkoz uygulanması gerekebilir. Bu durum da, köpeğin ameliyattan sonra narkozun etkisinden geç çıkmasına sebep olur.

Yapılacak olan ameliyat basit bir ameliyatsa, narkoz dozu da buna göre ayarlanır ve vücuda az miktarda narkoz verilir. Bu gibi durumlarda da, köpeğin ameliyattan uyanması ve narkozun etkisinden çıkması çok daha kolay olur. Bu nedenle narkoz etkisi ile alakalı olarak net bir bilgi hiçbir zaman verilemez. Narkozun etkisinin sürme süresi verilen uyuşturucu maddenin dozuyla alakalıdır.

Köpeklerde Anestezi Yöntemleri Nelerdir?

Köpeklerde anestezi yöntemleri, lokal anestezi ve genel anestezi olmak üzere iki ayrılır. Bu anestezi yöntemleri, ameliyatın durumuna göre değişiklik gösterir. Her anestezi uygulamasının kendine göre az ya da çok riski vardır. Hiçbir anestezi yönteminde sıfır risk olmama durumu söz konusu değildir.

Lokal Anestezi: Lokal anestezi ile yapılacak olan ameliyatlarda, köpeklerde bilinç kaybı olmamaktadır. Lokal anestezi operasyon olacak bölgeyi, geçici olarak uyuşturma yöntemidir. Lokal anestezi çeşidine göre belirli süreyle bölgede hissizlik oluşur. Bu anestezi yöntemi ile küçük ve kısa süreli olan operasyonlar yapılır. Köpeğe dikiş atılması, küçük bir parça ya da tümör alınması, biyopsi vb. işlemler lokal anestezi ile yapılabilir.

Lokal anestezi uygulayabilmek için köpeğin sakin bir yapıya sahip olması önemlidir. Agresif yapılı olan köpeklere bu yöntemin uygulanması sıkıntı yaratabilir. Bilinçleri açık ve refleksleri kuvvetli olacağından dolayı, onları tutmak çok mümkün olmaz. Bu durum da, köpeğe zarar verebilir. Bu nedenden dolayı genel anestezi tercih edilebilir.

Genel Anestezi: Merkezi sinir sistemini tamamıyla etkisi altına alan genel anestezi, tam anlamıyla bilincin ameliyat sırasında kapanmasını ve vücudun tamamının uyuşmasını sağlar. Bu durum saatlerce sürebildiği gibi kısa süreli de olabilir. Tamamen ameliyata bağlı olan genel anestezi çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Genel anestezi uygulanmadan önce, köpeğin sağlık durumu baştan aşağıya değerlendirilir. Çünkü bazı köpek bünyeleri, farklı nedenlerden dolayı genel anesteziyi kaldıramayabilir.

Genel anestezi enjeksiyon şeklinde uygulanabildiği gibi makinelerle ya da solunum cihazlarıyla da verilebilir. Günümüzde en yaygın olan ve güvenli bir şekilde kullanılan yöntem solunum sistemi aracılığıyla verilendir. Anesteziden uyanan köpekler genellikle vücut ısısı düştüğü için titreyerek uyanır. Bu durumdan dolayı battaniye vb. şeylerle sarılmaları önerilir.

Genel anesteziden uyanan köpeklerde yutkunma refleksi hemen yerine gelmediği için belirli bir süre yiyecek verilmemelidir. Bu onların boğulmalarına sebep olabilir. Bu nedenden dolayı genel anesteziden çıkan köpeklerin, uzun bir süre dikkatlice gözlemlenmesi gerekir.

Anestezi Uygulaması Köpeklere Zarar Verir Mi?

Anestezi uygulaması köpeklere zarar vermemektedir. Fakat bunun için anestezi işlemi uygulayan kişinin bu konuda uzman olması gerekir. Çünkü sadece alanında uzman ve bilinçli olan kişiler, hangi köpeğe ne kadar anestezi uygulaması gerektiğini iyi bilir.

Burada dikkat edilmesi gereken şey, ameliyatın boyutu ve köpeğin bünyesinin sağlamlığıdır. Bazı köpekler yüksek dozda anesteziyi kaldırabilirken, bazı köpekler kaldıramayabilir. Bu nedenden dolayı anestezi dozu çok iyi ayarlanmalı ve köpeğe zarar verici etkenlerden kaçınılmalıdır.

Köpeklerde narkoz etkisi verilen uyuşturucunun dozuna göre değişiklik gösterdiğinden dolayı, bünyeden bünyeye fark etse de belli bir süre sonra mutlaka geçer.

Köpeklere Hangi Durumlarda Anestezi Uygulanır?

Köpeklere anestezi uygulanacak durumlar, genel olarak hastalık ve ameliyat olarak bilinir. Ameliyatlarda genel ya da lokal anestezi uygulaması yapılması şarttır. Sıkıntılı olan bölgenin acısız ve ağrısız bir şekilde tedavi edilebilmesi için anestezi şarttır.

Fakat bazı durumlarda ameliyat gerekmeyen hastalık ya da aşı söz konusu olabilir. Agresif ve hırçın olan köpeklerin bazı tedavilerinde ya da aşılarında, köpeğin etrafındaki insanlara ve kendisine zarar vermemesi için de anestezi uygulanabilir. Anestezi uygulanan diğer işlemler;

  • Ameliyatlar
  • Kısırlaştırma operasyonları
  • Kedilerde tıraş işlemleri
  • Yaralanmalar
  • Aşılar
  • İğne tedavileri gibi durumlarda anestezi uygulaması yapılır.

Köpeklerde Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde ameliyat sonrası yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Köpeklerde narkoz etkisi uzun bir süre geçmeyebilir. Bu nedenden dolayı yeme içme işlemi hemen olmamalıdır.
  • Köpeğin dinleneceği alanın düzenlenmesi ve bol bol istirahat etmesi sağlanmalıdır.
  • Köpeğin kalacağı oda havalandırılmalı ve hijyen konusunda ekstra dikkatli olunmalıdır.
  • Köpek uzun yürüyüşlere zorlanmamalı, sadece tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkarılmalıdır. Bunu yaparken görülmez kazaların önlenmesi adına tasmasının takılı tutulması gerekir.
  • Köpeğin su içmesinin ve yemek yemesinin normal olduğundan emin olunması gerekir. Ayrıca tuvalet düzeni de kontrol edilmeli ve normal şekilde yapıp yapmadığı gözlemlenmelidir.
  • Veteriner hekim tarafından reçete edilen ilaçların gerekli dozlarda ve belirlenen aralıklarla köpeğe içirilmesi gerekir.
  • Ameliyat olan bölgenin yakından takip edilmesi, köpek sağlığı açısından önemlidir. Sık sık ameliyatlı bölgenin kontrol edilmesi gerekir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Kusma Sorununa Ne İyi Gelir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap